Σήκω Βασίλειε να δεις πώς κατήντησαν τη Μακεδονία σου

Δημοσίευση: 17 Απρ 2021 15:15

Εγκαταλελειμμένος εν μέσω απείρων εχθρών, αναξίων συνανθρώπων, τυχοδιωκτών και προδοτών, ο μεγάλος ηγέτης της Ρωμιοσύνης στέκει γαλήνιος και αγέρωχος, πιστός μόνο στη δύναμη της ψυχής του και στη θεία πρόνοια, δίδοντας στους ανθρώπους το

αιώνιο παράδειγμα για μια διακυβέρνηση με γνώμονα το καθήκον και τη φιλοπατρία. Έχοντας επωμισθεί από νεαρή ηλικία το βάρος της διακυβέρνησης της μεγαλύτερης Αυτοκρατορίας της εποχής του, που αντιμετώπιζε άπειρους κινδύνους εσωτερικούς και εξωτερικούς, πέρασε ολόκληρη τη ζωή του στην πρώτη γραμμή του πολέμου εμψυχώνοντας τους άνδρες του: «Όποιος πολεμιστής ας με ακολουθήσει» φώναζε με όλη του τη δύναμη στα πενήντα εννιά του χρόνια καλπάζοντας με το γυμνωμένο του σπαθί ενάντια στους εχθρούς του γένους χωρίς καν να περιμένει να δει, αν ερχόντουσαν κι άλλοι πίσω του. «Βασίλειε, συ νικάς», βρυχούνταν οι κατάφρακτοι ιππείς χαμηλώνοντας τις λόγχες τους προς τους εχθρούς.
Οι Βούλγαροι, υπό τον ικανότατο τσάρο τους Σαμουήλ είχαν τον πλήρη έλεγχο της Μακεδονίας, ενώ με συχνές επιδρομές λεηλατούσαν, βίαζαν, έσφαζαν. Θεσσαλία, Στερεά, Μοριάς, υπέφεραν. Η Λάρισα, πρωτεύουσα του Θέματος της Ελλάδος κατελήφθη το 982, ισοπεδώθηκε, και ο πληθυσμός της μεταφέρθηκε στην Πρέσπα. Ύστερα από σκληρούς αγώνες τριάντα και πλέον ετών, ο Αυτοκράτορας με την αδάμαστη θέληση τούς συνέτριψε, ανακτώντας τα σύνορα στον Δούναβη για πρώτη φορά μετά από τετρακόσια χρόνια, ξαναζωντανεύοντας το όραμα της Ελληνικής Οικουμενικής Αυτοκρατορίας και συμβάλλοντας όσο κανείς άλλος στη δημιουργία μιας χρυσής εποχής για το Βυζάντιο. Την εποχή της ένδοξης Μακεδονικής δυναστείας τη σημάδεψαν τρεις ικανότατοι και γενναίοι αυτοκράτορες, οι Νικηφόρος Φωκάς, Ιωάννης Τσιμισκής, Βασίλειος ο Β’.
Διακόσια περίπου χρόνια αργότερα οι Έλληνες πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη για να την ανακτήσουν από τους Λατίνους. Αξιωματικοί του Μιχαήλ Παλαιολόγου αναζητώντας κάποιο πέρασμα έξω από τα τείχη, μπαίνουν τυχαία στο μικρό εκκλησάκι. Εκεί, αντικρύζουν έναν σκελετό ανθρώπου, όρθιο, μαυρισμένο από τα χρόνια. Στο στόμα του, οι Φράγκοι είχαν βάλει μία φλογέρα να τον περιπαίξουν. Δίπλα στον σκελετό, τάφος βρισκόταν ανοιχτός, παραβιασμένος. Επιγραφή είχε πάνω του: «ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΙΣΤΟΣ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΤΩ ΘΕΩ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΡΩΜΑΙΩΝ -ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΣ». Ήταν ο άνθρωπος που έμελλε να δώσει στο Ελληνικό Μεσαιωνικό κράτος τη μεγαλύτερη δόξα που γνώρισε ποτέ. Εκείνος, που πολεμώντας έως τα βαθιά γεράματα έσωσε τη Μακεδονία από τους Βούλγαρους εισβολείς, απώθησε τους Άραβες από τη Μικρά Ασία και τους Σαρακηνούς από την Καλαβρία. Που εκχριστιάνισε τους Ρώσους. Είχε ζητήσει να ταφεί χωρίς επισημότητες ως απλός στρατιώτης στον Ναό του Αγίου Ιωάννη έξω από τα τείχη της Βασιλεύουσας για να «ακούει» το βαρύ ποδοβολητό των καταφράκτων και τις σάλπιγγες των Βάνδων όταν γύριζαν από τις νικηφόρες εκστρατείες τους. Ο τάφος του Βασιλείου του Μακεδόνα, άξιου προγόνου των Μακεδονομάχων Παύλου Μελά, Ίωνος Δραγούμη και τόσων άλλων.
Άλλοι οκτώ αιώνες κύλισαν, και σήμερα ...
Γνωρίζουμε ότι θέλετε να ξεχάσουμε την ανταλλαγή της Μακεδονίας μας με μία ... γραβάτα. Ούτε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δεν το πίστευε! Φαινόταν στα μάτια του ότι την ώρα που έδινε δώρο μία γραβάτα και έπαιρνε ως αντίδωρο την ιστορία τριών χιλιάδων ετών! Σας βολεύει να ξεχάσουμε. Μην αυταπατάσθε. Δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Νομίζετε ότι θα πούμε το παραδοσιακό «ωχ βρε αδερφέ». Ο αποκρουστικός αυτός ωχαδερφισμός των Ελλήνων αργά ή γρήγορα τιμωρείται από την ίδια την ιστορία. Δεν θα ξεχάσουμε ούτε όσους ψήφισαν το κουρελόχαρτο των Πρεσπών, ούτε την ουδέτερη στάση της αντιπολίτευσης, ούτε την παθητική στάση της Ελλαδικής Εκκλησίας. Βλέπετε δεν υπήρχε πια στην ηγεσία της ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος που δεν θα το επέτρεπε ποτέ αυτό.
Νιώθετε καθόλου ντροπή ή μήπως σας φταίνε πάλι οι ξένοι;
Και έρχονται οι Βούλγαροι και θέτουν βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. λέγοντας την αλήθεια: «Δεν είστε Μακεδόνες, αλλά κατά 65% είστε Βούλγαροι και κατά 25% Αλβανοί». Βέτο λοιπόν η Βουλγαρία στα Σκόπια, ενώ ο κ. Τσίπρας τους ονόμασε και ο κ. Μητσοτάκης τους καλωσόρισε! Δύο Έλληνες πρωθυπουργοί είπαν ότι οι Σκοπιανοί είναι «Μακεδόνες» και οι Βούλγαροι είπαν: όχι δεν είναι, είναι Βούλγαροι, μιλούν Βουλγάρικα.
Νιώθουν καθόλου ντροπή οι αβέλτεροι πρωθυπουργοί μας και οι κερδαλεόφρονες κομματικοί τους ακόλουθοι που τους δικαιολογούν ή μήπως τους φταίνε πάλι οι ξένοι;
Μήπως είναι και υπερήφανοι για τα «οικονομικά οφέλη» της συμφωνίας που πέτυχαν να πουλιέται η «Μακεδονική φέτα» των Σκοπιανών στον Καναδά;
Νιώθουν καθόλου ντροπή οι πλαστογράφοι της Ελληνικής Ιστορίας για την κουτοπονηριά τους να μοιράσουν τους νέους χάρτες στα βιβλία της β’ Γυμνασίου όπου δεν χωρίζουν τις Περιφέρειες σε Δυτική, Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία, ενώ έχουν τυπώσει σε περίοπτη θέση -σιχαίνομαι και να το γράψω- το «Βόρεια Μ...α»;
Για εμάς τους Μακεδόνες υπάρχουν μόνο Σκόπια και μόνο μία Μακεδονία και είναι Ελληνική. Και όχι, δεν υπάρχει τίποτα το ακραίο στην παραπάνω δήλωση. Το μόνο «ακραίο» που υπάρχει είναι ότι μετά από τρεις χιλιάδες χρόνια που ήμουν Μακεδόνας, εμφανίστηκαν κάποιοι ουτιδανοί και ολίγιστοι πολιτικοί του 21ου αιώνα και με κατήντησαν «Νοτιο-Μακεδόνα».

Από τον Άγγελο Γ. Αγοραστό, διδάκτορα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass