Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Η πιο αποδοτική ενεργειακά χώρα στον κόσμο

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2014 10:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:22

* Του Νίκου Παπαγεωργίου, προέδρου του συλλόγου μηχανολόγων-ηλεκτρολόγων μηχανικών Κ&Δ Θεσσαλίας

 

Μία νέα έκθεση κατατάσσει τα έθνη του κόσμου, σύμφωνα με την ενεργειακή αποδοτικότητά τους, και η Γερμανία ήταν που κατέκτησε την κορυφή.

«Ενεργειακή αποδοτικότητα» σημαίνει να χρησιμοποιείς λιγότερη ενέργεια για να πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Μία νέα έκθεση από το Αμερικανικό Συμβούλιο για μία Ενεργειακά Αποδοτική Οικονομία (ACEEE), που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, ανέλυσε και ταξινόμησε 16 μεγάλες οικονομίες από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τις δημόσιες πολιτικές και επιδόσεις τους που σχετίζονται με τη χρήση ενέργειας.

Ορισμένες από τις πολιτικές που περιλαμβάνονται στην έκθεση ήταν η παρουσία ενός εθνικού στόχου για ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας, πρότυπα οικονομίας καυσίμου για οχήματα και πρότυπα ενεργειακής αποδοτικότητας για οικιακές εφαρμογές. Το μέτρο της απόδοσης αξιολόγησε την μέση απόσταση που θα ταξιδέψουν τα οχήματα κάθε χώρας ανά γαλόνι πετρελαίου, και πόση ενέργεια απαιτείται για την θέρμανση των κτιρίων. Η έκθεση επικεντρώθηκε σε τρεις κύριες κατηγορίες- κτίρια, βιομηχανία και μεταφορές- και σε μία τέταρτη σχετική με τις ενδείξεις μιας εθνικής δέσμευσης για ενεργειακή αποδοτικότητα. Η μέγιστη βαθμολογία που θα μπορούσε να πάρει μία χώρα ήταν 100 βαθμοί, 25 βαθμοί για κάθε μία από τις τέσσερις κατηγορίες.

Με βαθμολογία 65 από 100, η Γερμανία ήταν στην κορυφή της κατάταξης, με την Ιταλία να ακολουθεί πολύ κοντά στην δεύτερη θέση, με 64 βαθμούς. Η Κίνα πρώτευσε στην κατηγορία των κτιρίων, η Γερμανία στην κατηγορία της βιομηχανίας και η Ιταλία στην κατηγορία των μεταφορών. Υπήρχε μία τριπλή ισοβαθμία ανάμεσα σε Γαλλία – Ιταλία και ΕΕ στην τέταρτη κατηγορία της εθνικής προσπάθειας για ενεργειακή αποδοτικότητα.

«Συμφωνούμε όλοι νομίζω, η φθηνότερη ενέργεια είναι η ενέργεια που δεν χρειάζεται να παραχθεί», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Philipp Ackermann από την Πρεσβεία της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον. Τον περασμένο Μάιο, η Γερμανία σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ, με παραγωγή του 74% των ενεργειακών αναγκών της από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τον Ιούνιο ανακοίνωσε ότι παρήγαγε το 50% της ενέργειάς της από την ηλιακή ενέργεια.

Η Κίνα η οποία κατατάχτηκε τέταρτη συνολικά, εκθειάστηκε για την ταχεία βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητάς της.

Από την αντίθετη πλευρά ήταν οι επιδόσεις της Αυστραλίας και των ΗΠΑ, με τους ειδικούς να ανησυχούν ότι οι προσπάθειες για ενεργειακή αποδοτικότητα σε αυτές τις χώρες δεν κινούνται αρκετά γρήγορα. Οι ΗΠΑ κατατάσσεται 13η από 16 χώρες με βαθμολογία 42 βαθμούς, κάτω από χώρες όπως Κίνα, Καναδάς, Ινδία, αλλά μπροστά από Ρωσία, Βραζιλία και Μεξικό. Η Αυστραλία με 56 βαθμούς βρίσκεται στο κατώτερο ήμισυ της κατάταξης. Η Αυστραλία, η οποία κατάργησε τον φόρο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατέληξε στην 10η θέση. Αν και πήρε υψηλή βαθμολογία για τις προσπάθειές της στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά την κατασκευή των κτιρίων και στην βιομηχανία, ήταν τελευταία από άποψη ενεργειακής αποδοτικότητας στον τομέα των μεταφορών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass