ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΟ 93% ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΔΡΕΣ!

Πιθανό «μπλόκο» στη νέα Κομισιόν λόγω... ποσόστωσης

* Οι γυναίκες επίτροποι αναμένεται να είναι 6 ενώ ο επιθυμητός αριθμός θα ήταν 10 * Στη νέα Επιτροπή θα μετέχουν πάντως 4 πρώην πρωθυπουργοί

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2014 10:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:23

ΕΜΠΛΟΚΗ λόγω... φύλλου αναμένουν αναλυτές να υπάρξει στην έγκριση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μέχρι τώρα, τους νέους επιτρόπους έχουν ανακοινώσει ακριβώς οι μισές χώρες μέλη: από τους 14 νέους επιτρόπους, οι 13 είναι άνδρες, δηλαδή ποσοστό 93%!

Η μοναδική γυναίκα προέρχεται από τη Δημοκρατία της Τσεχίας και είναι η κα Vera Jourova.

***

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο think tank «Open Europe», η κυρίαρχη εκτίμηση σήμερα είναι πως οι γυναίκες επίτροποι μπορεί να φθάσουν τις έξι καθώς θεωρείται πιθανόν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Τσεχίας η Ιταλία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Πολωνία και η Σουηδία.

Ωστόσο, ακόμη κι αν η εκτίμηση επαληθευτεί, οι γυναίκες στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι 6 στους 28, αριθμός μικρότερος απ’ αυτόν που υπάρχει στην τωρινή Επιτροπή (9) κι ενώ είχε τεθεί στόχος η συμμετοχή των γυναικών να αυξηθεί τουλάχιστον κατά μία στις 10.

 

***

Με 6 γυναίκες στο 28μελές κολλέγιο των επιτρόπων, θεωρείται πιθανό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ασκήσει βέτο στο σύνολο της νέας Επιτροπής. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz:

«Εξετάζοντας τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των γυναικών υποψηφίων, η Κομισιόν δεν θα λάβει την υποστήριξη της πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

***

Αναλυτές στις Βρυξέλλες προβαίνουν στην εκτίμηση πως ενδεχομένως οι ευρωβουλευτές να μπορούσαν να αποδεχθούν έναν χαμηλότερο αριθμό γυναικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την προϋπόθεση ότι μια γυναίκα επιλεγόταν ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ωστόσο, ο αριθμός των 6 γυναικών επιτρόπων θεωρείται πολύ χαμηλός ακόμη και για τέτοιου είδους «αντισταθμιστικά οφέλη».

Με δεδομένο ότι δεν είναι και ότι πιο απλό για τα κράτη – μέλη (κάποια εξ αυτών) να υποχωρήσουν από την προτιμώμενη επιλογή τους για το αξίωμα του επιτρόπου, μένει να φανεί πως θα αρθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο.

***

Πάντως, ανεξάρτητα από το θέμα του φύλλου, στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μετέχουν εκτός του εκλεγμένου ήδη προέδρου της κ. Jean-Claude Juncker (Λουξεμβούργο) άλλοι τρεις πρώην πρωθυπουργοί: ο κ. Andrus Ansip (Εσθονία), ο κ. Jyrki Katainen (Φινλανδία) και ο κ. Valdis Dombrovskis (Λετονία).

 

 

Σπρώχνουν τα (νέα) μέτρα

κάτω από το χαλί

του... Φεβρουαρίου

Ο κ. Τέρενς Κουίκ είναι βεβαίως βουλευτής της αντιπολίτευσης (Ανεξάρτητοι Έλληνες), ωστόσο με δημοσιογραφικό (συνοπτικό) τρόπο κατά την ολοκλήρωση της προχθεσινής συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής με αντικείμενο το πολυνομοσχέδιο, είπε δημόσια αυτό που πολλοί κυβερνητικοί λένε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ή υπονοούν στις δημόσιες παρεμβάσεις.

Ζητώντας να παραταθεί έως το τέλος του 2015 η υποχρεωτική δημοσίευση των προκηρύξεων και διακηρύξεων και στις δύο οικονομικές εφημερίδες, ο κ. Κουίκ επισήμανε απευθυνόμενος στους παριστάμενους υπουργούς: «δώστε παράταση μέχρι το τέλος του 2015 και από εκεί και πέρα βλέπουμε. Θα έχει φύγει η τρόικα και θα μπορούμε ίσως να το ρυθμίσουμε διαφορετικά».

***

Στη φράση αυτή συνοψίζεται κατά τον πλέον εύγλωττο τρόπο η στρατηγική που αναπτύσσει η κυβέρνηση στα ζητήματα με υψηλό πολιτικό κόστος: προσπαθεί και προς τούτο διαπραγματεύεται με την τρόικα, (νέα) μέτρα, κυρίως αλλά όχι μόνο διαρθρωτικά, να μεταφερθούν μετά τον Φεβρουάριο του 2015 όταν και αναμένεται να διεξαχθούν οι ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

***

Με περισσότερους από 20 βουλευτές ανεξάρτητους και πιθανόν αναποφάσιστους, η εκλογή του Προέδρου, άρα η αποσόβηση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πολιτικό κλίμα. Νέα μέτρα, έστω κι αν δεν είναι δημοσιονομικά αλλά προκαλούν δυσφορία σε μεγαλύτερο ή μικρότερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, είναι προφανές ότι θα δυσχεράνουν την επίτευξη της «προεδρικής πλειοψηφίας» των 180 εδρών.

Αντίθετα, σ’ ό,τι μπορεί να μεταφερθεί χρονικά, το επιχείρημα (θα) είναι: «ας φύγει η τρόικα και βλέπουμε... »

 

ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Έστειλε μήνυμα

για «αυστηρότητα»,

του τέθηκε με έμφαση

το ασφαλιστικό

ΤΟ αν η κυβέρνηση του κ. Αντ. Σαμαρά καταφέρει να εξαντλήσει την 4ετία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό στο χέρι της τρόικας, δηλαδή στους πολιτικούς προϊσταμένους των τεχνοκρατών, οι οποίοι καλούνται εκ των πραγμάτων να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν εμπράκτως την κυβέρνηση για άλλη μια φορά.

Το πόσο... πιεστική θα εμφανισθεί η τρόικα στην αξιολόγηση του φθινοπώρου, θα καθορίσει εν πολλοίς και τις πολιτικές εξελίξεις. Για παράδειγμα, αν εκτός από την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, η τρόικα «ανοίξει» και θέμα εξίσωσης των συντάξεων από τις αρχές του 2015, είναι προφανές ότι θα φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση την κυβέρνηση με δεδομένο μάλιστα ότι οι συνταξιούχοι ήταν αυτοί που συνέβαλαν καθοριστικά στην επικράτηση της ΝΔ το 2012.

Στόχος, λοιπόν, της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν να είναι πολιτικά διαχειρίσιμες και πάντως να μην επεκταθούν σε «καυτά» ζητήματα όπως η μείωση των κύριων συντάξεων.

Δεν είναι τυχαίες οι πληροφορίες που διέρρευσαν από τις Βρυξέλλες ότι το κυρίαρχο ζήτημα που έθεσαν οι κ. κ. Αντ. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος στον εκλεγμένο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker κατά τη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήταν το μεταναστευτικό και το χαρτοφυλάκιο του νέου Έλληνα επιτρόπου κ. Δημ. Αβραμόπουλου αλλά το ασφαλιστικό...

Ο κ. Juncker, πάντως, μπορεί να ήταν εξαιρετικά θερμός προς την ελληνική κυβέρνηση και να μίλησε για καινούργιο αναπτυξιακό «πακέτο», ωστόσο εξέπεμψε σαφές μήνυμα για την ανάγκη συνέχισης της πολιτικής «αυστηρότητας» (λιτότητας) στα δημόσια οικονομικά των χωρών μελών της ΕΕ.

 

ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ

Ο Αντ. Σαμαράς

ξεπέρασε

τον Γ. Παπανδρέου

ΣΤΗΝ έκτη θέση σε διάρκεια θητείας μεταξύ των πρωθυπουργών της μεταπολίτευσης και στην πρώτη μεταξύ των πρωθυπουργών της κρίσης αναρριχήθηκε στα τέλη Ιουλίου ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Στις 27 Ιουλίου 2014 ο κ. Αντ. Σαμαράς συμπλήρωσε μία ημέρα παραπάνω ως πρωθυπουργός από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος παρέμεινε στην πρωθυπουργία για 2 χρόνια 1 μήνα και 5 ημέρες.

***

Καθώς η θητεία του συνεχίζεται, ο κ. Αντ. Σαμαράς μπορεί ήδη να φέρει τον τίτλο του «μακροβιότερου πρωθυπουργού της κρίσης», ενώ φυσικά ο επόμενος στόχος είναι να ξεπεράσει τον κ. Κώστα Μητσοτάκη, ο οποίος παρέμεινε στην πρωθυπουργία για 3,5 χρόνια (1990-93). Αν η κυβέρνηση του κ. Αντ. Σαμαρά παραμείνει έως τις 22 Δεκεμβρίου 2015, τότε ο νυν πρωθυπουργός θα γίνει ο 5ος σε διάρκεια θητείας στη μεταπολίτευση, ενώ, από εκεί και μετά, για να ανεβεί στην 4η θέση, πρέπει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

***

Για την ιστορία, πρώτος σε διάρκεια θητείας πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου, που μάλιστα είναι ο μοναδικός με θητεία μεγαλύτερη των 10 ετών, ακολουθεί ο Κώστας Σημίτης με 8 χρόνια, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος με 6 χρόνια παρά 2 μήνες, κι ο Κώστας Καραμανλής ο νεώτερος με 5,5 χρόνια.

 

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ:

Συνεδριάζει αραιά

αλλά πάντοτε Αύγουστο!

ΜΟΛΙΣ οκτώ φορές στους 26 σχεδόν μήνες της κυβέρνησης Σαμαρά έχει συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. Περίπου δηλαδή μια φορά κάθε 3,5 μήνες ή μια φορά κάθε 5 μήνες αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι τρεις συνεδριάσεις ήταν πανηγυρικές – μετά τις τρεις ορκωμοσίες της κυβέρνησης, της πρώτης και μετά τους δύο ανασχηματισμούς.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το υπουργικό συμβούλιο μπορεί να μην συνεδριάζει τακτικά, ωστόσο συνεδριάζει πάντοτε Αύγουστο (οι 3 από τις 8 συνεδριάζεις έγιναν αυτό το μήνα).

***

Αναλυτικά, οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου των κυβερνήσεων Α. Σαμαρά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, έγιναν:

-21 Ιουνίου 2012, η πρώτη πανηγυρική.

-31 Αυγούστου 2012, πληρώθηκαν θέσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

-28 Νοεμβρίου 2012, ενημέρωση για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής του Eurogroup.

-15 Φεβρουαρίου 2013, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα διαχείρισης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020.

-25 Ιουνίου 2013, πανηγυρική μετά τον (πρώτο) ανασχηματισμό.

-1 Αυγούστου 2013, συζητήθηκαν οι προτεραιότητες και οι στόχοι ενόψει της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014 και αποφασίστηκε η πλήρωση θέσεων στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

-10 Ιουνίου 2014, πανηγυρική μετά τον (δεύτερο) ανασχηματισμό.

-7 Αυγούστου 2014, πληρώθηκαν θέσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass