«Φτου Ξ-ελευθερία λοιπόν...»

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2021 19:00

Πριν 17 μήνες μπήκαμε σε μία περιπέτεια αβεβαιότητας. Σήμερα δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Όλοι ξέρουμε περισσότερα. Η εκστρατεία εμβολιασμού ‘’Ελευθερία’’, αποτέλεσε ένα πρωτοφανές για τα συνήθη ελληνικά δεδομένα σύστημα ταχύτητας, ακρίβειας και τάξης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ευτυχώς το καράβι στην πιο δύσκολη υγειονομική δίνη, είχε άξιο «καπετάνιο».


Ξεκαθαρίζω ότι σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι να υποδείξει, να επιβάλει, να ‘’μαλώσει’’ ανθρώπους, που για τους δικούς τους λόγους έχουν αποφασίσει να απέχουν από τη μόνη σωτήρια κατ’ εμέ λύση έναντι του ιού, που είναι ο εμβολιασμός. Εξάλλου για όσους γνωρίζουν τον τρόπο γραφής και σκέψης μου όλα αυτά τα χρόνια, θα έχουν καταλάβει ότι συνηθίζω να παίρνω θέση με μετριοπάθεια και χωρίς ακραία ρητορική. Γι’αυτό και καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν θέλησα να μπω σε αντιδικίες με ανθρώπους που δεν πείστηκαν μπροστά στην αρρώστια και το μοιραίο, που λίγο πολύ όλους μας χτύπησε. Άλλους άμεσα, άλλους έμμεσα.
Οι συνωμοσίες ανέκαθεν ήταν κάτι που με απωθούσε. Δεν μου άρεσε να είμαι όμηρος μίας αδαούς φλυαρίας, που συνοδευόταν από την επικίνδυνη ημιμάθεια του διαδικτύου. Δεν μπήκα ποτέ στη διαδικασία να ασχοληθώ περισσότερο από όσο πρέπει, με λεπτομέρειες επιστημονικής φύσης περί επιλογής του ‘’καλύτερου’’ εμβολίου ή άλλων ανούσιων για μένα λεπτομερειών. Δεν ξέρω τι σημαίνει mRNA εμβόλιο και ούτε με ένοιαξε να μάθω. Ήθελα να εμβολιαστώ χωρίς να το πολυσκεφτώ, χωρίς να το πολυψάχνω, όπερ και εγένετο. Έχω 4 ανίψια και θέλω να μάθουν να σκέφτονται ορθά, σε έναν κόσμο προόδου, παιδείας και καθαρής σκέψης. Όχι σε έναν κόσμο άκρατου πρωτογονισμού, δεισιδαιμονίας και οπισθοδρόμησης.
Όλοι εναντίον όλων λοιπόν. Και μία γιγαντιαία συνωμοσία της ‘’άκαρδης’’ νέας τάξης πραγμάτων ήρθε και εγκαταστάθηκε σε ανθρώπινους εγκεφάλους χωρίς καν να τους ρωτήσει. Για τον λόγο αυτόν πιστεύω ότι ήταν λάθος η επιδεικτική φλυαρία ορισμένων επιστημόνων. Ήταν λάθος το αλόγιστο τηλεοπτικό βήμα σε ανθρώπους που ανταγωνίζονταν ο ένας τον άλλο, πάνω από την ιατρική πανεπιστημιακή έδρα. Είχαν πιάσει στασίδι από νωρίς το πρωί σε τηλεπάνελ και προσπαθούσαν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα, ακόμη και σε ανθρώπους που ήταν εξαρχής αρνητές ακόμη και της γνώσης.
Από την άλλη θα απογοητευθώ αν δω τους ίδιους επιστήμονες να στελεχώνουν τα διάφορα κομματικά ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές. Κάποιους πολύ σημαντικούς τους έχω αλλιώς στο μυαλό μου. Δεν θέλω να πιστέψω ότι όλη αυτή η υπερβάλλουσα έκθεση στο κοινό, είχε τελικά άλλους σκοπούς.
Σέβομαι την άρνηση του καθενός να ορίζει όπως θέλει το σώμα του αλλά και την πορεία της υγείας του. Κανείς δεν δικαιούται να επιβάλλει σε έναν τρίτο τι πρέπει να κάνει και με ποιον τρόπο. Απλά όλη αυτή η συζήτηση περί εμβολιασμών με γύρισε καμιά 30αριά χρόνια πίσω. Παιδί ήμουν στη Λάρισα τη δεκαετία του '80, και θυμάμαι τη μητέρα μου να εκφράζει τις αμφιβολίες της προς την παιδίατρο, όταν με πήγαινε για να κάνω τα καθιερωμένα εμβόλια. Και εκείνη της εξηγούσε ότι τα νέα εμβόλια για την ηπατίτιδα, την ιλαρά, τη φυματίωση, θα σώσουν ζωές.
Σε όλη αυτήν τη διάρκεια της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, η χώρα μας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή πρωτοβουλιών σε πολλά επίπεδα. Μέσα στη δίνη ενός υγειονομικού κυκλώνα, η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη πρόοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κρατικού μηχανισμού. Δείξαμε στην πράξη την ικανότητά μας να μετατρέπουμε την ανάγκη που φέρνουν οι δοκιμασίες, σε ευκαιρίες για το καλό των πολιτών. Επιπλέον η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που έβαλε στο τραπέζι την ανάγκη διευκόλυνσης των μετακινήσεων των εμβολιασμένων πολιτών, προχώρησε με ταχείς ρυθμούς στην ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών που θα απαιτούνταν για την εφαρμογή του εγχειρήματος, και διασφάλισε τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, για τους πολίτες που θα κάνουν τη χρήση του ψηφιακού πιστοποιητικού. Όλα αυτά για την ιστορία. Μία ιστορία που θα γράψει ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό covid, αποτελεί επιτυχία των Ελλήνων και κατ’ επέκταση των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά με σφραγίδα Μητσοτάκη. Όσο κι αν ενοχλεί ορισμένους. Και μία ταπεινή παραίνεση προς τον «καπετάνιο». Πήραμε Άριστα στα δύσκολα. Ας αλλάξουμε τώρα τα απλά.
Το ταξίδι προς την ‘’ελευθερία’’ ξεκίνησε, ο άνεμος είναι ούριος και η Ιθάκη μας, που δεν είναι άλλη από το να πάρουμε και πάλι τις ζωές μας πίσω, ήδη φαίνεται στον ορίζοντα. Είναι αρκετοί συνεπώς οι λόγοι για τους οποίους μπορούμε να αισιοδοξούμε. Η πορεία που ανοίγεται μπροστά μας έχει ως πυξίδα την υγεία των πολιτών. Αρκεί να κρατήσουμε ασφαλές το καράβι και να αφήσουμε τον άνεμο της προόδου να ξεδιπλώσει τα πανιά του. Αρκεί να δουλέψουμε ενωμένοι χωρίς μικροκομματικές μιζέριες. Αργά αλλά σταθερά, η απαξιωμένη Ελλάδα των περασμένων ετών γυρίζει τη σελίδα της πανδημίας και αρχίζει πια να γράφει με τα πιο έντονα γράμματα τη σελίδα της ευημερίας. Πριν 25 ημέρες μπήκα στο εμβολιαστικό κέντρο για την πρώτη δόση με ανυπομονησία. Προχθές ξαναμπήκα γεμάτος διάθεση για να συνεχίσω τη ζωή μου. Φτου ξ-ελευθερία λοιπόν...

Από τον Βάσο Π. Καραμπίλια

* Ο Βάσος Π. Καραμπίλιας είναι δικηγόρος Αθηνών, μέλος του Μητρώου στελεχών της Ν.Δ., επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass