Βιβλιοπαρουσίαση

Βασίλειου Ν. Τσολάκη: Το όρος των Κελλίων

Οι πλαγιές του ανατολικού Κισσάβου, Λάρισα 2018, σ. 150.

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2021 20:36

Ο Βασίλης Τσολάκης είναι γνωστός για τα πολλά ντοκιμαντέρ στα οποία παρουσιάζει θεσσαλικά, κυρίως, μνημεία. Επιπλέον εκδίδει και βιβλία με τα μνημεία αυτά, ένα από τα οποία είναι το παρουσιαζόμενο εδώ και αφορά την ανατολική Όσσα (Κίσσαβο). Οι πλαγιές του βουνού αυτού, από

το Ομόλιο, μετά τα Τέμπη, μέχρι τον Αγιόκαμπο βρίθουν από ερείπια βυζαντινών μονών και ναών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δικαίως η Όσσα αναφέρεται ως το όρος των κελλίων και όχι το Πήλιο. Σημειωτέον ότι, στην απογραφή του 1485 των Οθωμανών, το Λασποχώρι (Ομόλιο) αναφέρεται και ως Κελλιά.
Ο Β. Τσολάκης πρώτα μας παρέχει ιστορικές πληροφορίες για τα μνημεία τα οποία παρουσιάζει: τη Μονή του Ιωάννη Θεολόγου και την Παναγία της Βελίκας, χωρίς να παραλείπει και τα διάσπαρτα βυζαντινά ερείπια. Όμως δεν στέκεται σε αυτά τα δύο ιστορικά μνημεία. Στην ιστορική αναδρομή του δεν ξεχνάει και τα κάστρα της Βελίκας και της Σκήτης. Καλός μελετητής των μνημείων, ο Τσολάκης μας εντυπωσιάζει με τις φωτογραφίες τού συνόλου και λεπτομερειών του, των τοιχογραφιών και των εικόνων, τις οποίες αποκαθιστά προσφέροντάς μας ένα εξαιρετικό πόνημα. (Για πληροφορίες στο τηλ. 6944-420.133).
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΝΟΣ
www.thessaliko.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass