EΠΙΣΤΟΛΕΣ

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2021 15:29

Μια οφειλόμενη απάντηση....

Αγαπητή «Ελευθερία»,
Ζητώ συγγνώμη, για την καθυστέρηση απάντησης σε δημοσίευμα του κ. Κ. Γιαννούλα, αγαπητού μου φίλου, διακεκριμένου Θεολόγου και αξιόλογου ερμηνευτή των θείων λόγων.
Αγαπητέ Κώστα. Λίγο παράξενη η απάντησή σου σε κείμενό μου «ο Υπέρλαμπρος Άμβων». Οφείλεται σε απουσία μου εκ Λαρίσης λόγω θερινών διακοπών. Διάβασα τα σχόλιά σου για το κείμενό μου. Μου έμειναν πολλές απορίες. Δεν θέλω να σε κατηγορήσω και να δεχθώ αυτό που είπε ο Επίσκοπος Θεοδόσιος, στον Ιουλιανό τον Παραβάτη, εξαιτίας του ότι δεν κατάλαβε το νόημα της επιστολής. Του είπε ο Επίσκοπος «Ανέγνως αλλ’ ουκ έγνως. Εί γαρ έγνως, ου κατέγνως». Κάθε άλλο. Είσαι τόσον ευφυής, ώστε κατενόησες το νόημα των γραφομένων μου. Απλώς επιχείρησες να κρίνεις αυτά όχι με επιχειρήματα στερεά, αλλά εν συγχύσει να με αναιρέσεις. Επειδή όμως το πνεύμα του κειμένου μου ήτο σαφές, θα μου επιτρέψεις να σου ζητήσω να μου απαντήσεις με ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε όσα εν τάχει θα σε ρωτήσω.
1. Πιστεύεις αλήθεια, πως η Εκκλησία -όχι φυσικά εν τω συνόλω της- πορεύεται σωστά στον δρόμο, που ΕΚΕΙΝΟΣ χάραξε;
2. Υπάρχουν Μητροπολίτες και Ιεροκήρυκες επάξιοι ερμηνευτές των λόγων και των έργων του Χριστού. Υπάρχουν όμως και άλλοι -ευτυχώς ολίγοι- ανάξιοι της αποστολής τους.
3. Συμφωνείς, εις το ότι - η στάση της Εκκλησίας κατά του κορονοϊού είναι επιτρεπτή; Ελάτε στην Εκκλησία μάς έλεγαν. Ο Ναός σάς προφυλάσσει από τον Ιό. Λυσσώδης η μάχη της κατά της μάσκας και του συνωστισμού. Το κουταλάκι της μεταλαβιάς, είναι ακίνδυνο. Και έκαιγε, μια μαινάδα ποδοπατώντας σε καιόμενες μάσκες, παρισταμένων των Ιερέων. Όταν οι ανόητοι σε λίγο κατέληγαν στις ΜΕΘ και εκείθεν στα ουράνια, μετάνιωσαν, αλλά ήταν αργά. Αντίθετοι στον εγκλεισμό όλων μας. Αντίθετοι στα δεδομένα της Επιστήμης. Αντίθετοι σε όλους μας. Εύγε τους. Για αυτούς που πήραν στο λαιμό τους, ποιος θα λογοδοτήσει;
4. Είναι σωστός ο εκκωφαντικός θόρυβος των μεγαφώνων εντός του Ναού; Όταν αυτός εμποδίζει τη μέθεξη του πιστού με τον θείο λόγο; Πώς κάνουμε τον σταυρό μας στο εκκλησάκι, όπου επικρατεί το πράον, η ησυχία, το κλίμα με το οποίο μας δίδαξε ο Χριστός; Ηχητικά κύματα, που μας ταράζουν. Όλοι μας κοιτάζουμε τους Ιερείς, αλλά δεν τους καταλαβαίνουμε. Το θυμικό μας αρνείται να συγκεντρωθεί.
5. Τι χρεία έχει η Εκκλησία να στήνει μεγάφωνα και έξω από τους ναούς; Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό των ηχητικών μεγαφώνων προσπαθούν να φωνάζουν ιερείς και ιεροκήρυκες. Άκουσα το δικό σου κήρυγμα, γεμάτο πραότητα, λιτό, κατανοητό με ορθό λόγο. Μερικοί Ιεροκήρυκες σήμερα ευτυχώς ολίγοι είναι αξιοδάκρυτοι. Άκουσα σε κεντρικό Ναό της πόλης «Δόξα τω Θεώ, ο λαός μας είναι φιλόθρησκος και προσέρχεται στις Εκκλησίες». Πώς κρίνετε το άκρως ανησυχητικό αυτό φαινόμενο των κατάπτυστων παπάδων; Ευτυχώς ολίγων γιατί οι πολλοί είναι ενάρετοι και άξιοι; Η μειονότης όμως αυτή αν δεν παταχθεί θα γίνει πλειονότης και τότε Ουαί Ημίν! Οι επίορκοι αυτοί παπάδες, δίνουν το μήνυμα του Σατανά και όχι του Χριστού. Οι πράξεις τους είναι εγκληματικές. Πόσοι είναι αυτοί που ξετρύπωσαν; Πόσοι κρύβονται ως δολοφόνοι (με το βιτριόλι); Με τους βιασμούς νέων παιδιών; (Ο Χριστός είπε: «Αφίετε τα παιδία ελθείν προς εμέ) αλλά όχι με τέτοιο παναίσχυντο σκοπό). Με τη χρήση και διακίνηση ναρκωτικών; Με τζόγους και δανεικά και αγύριστα από αφελείς πιστούς; Με καταχρήσεις και κλοπές παγκαριών; Πώς τολμούν οι τράγοι και ρίχνονται κατά εργαζόμενων γυναικών; Ποια είναι τα αίτια αυτής της ηθικής ανυπαρξίας; Του κατώτερου κλήρου μας; Διαφωνείτε ότι έχουν ελλιπέστατη θεολογική και Εκκλησιαστική μόρφωση; Ή ότι πολλοί ιερείς κάνουν και δεύτερη δουλειά για να ζήσουν; Ανάγκη λοιπόν να τους δοθεί πραγματική γνώση των θεολογικών και εκκλησιαστικών θεμάτων. Αλλά και να αυξηθούν οι αποδοχές των. Γιατί αυτοί ως θρασείς αναίσχυντοι και άπιστοι θα γίνουν ανησυχητικά επικίνδυνοι για την κοινωνία και την Ορθοδοξία. Και οι Σεβαστοί Επίσκοποι ας ερωτηθούν κι αυτοί, γιατί κρύβουν στους κόλπους τους τέτοια καθάρματα. Ο Ναός είναι ο οίκος του Θεού. Δεν είναι εμπορικό στέκι, που διαλαλεί την πραμάτεια του.
6. Οι Ιερείς κυρίως στα χωριουδάκια, αδυνατούν να υπηρετήσουν την αποστολή τους. Φοβερές αδυναμίες στην ιερατική τους μόρφωση, αλλά και πενιχρή η αμοιβή τους. Κι ύστερα ο Ιερεύς του χωριού είναι κοντά στους χωριανούς. Ο Δάσκαλος ως ανύπαρκτος 8-12 και χάνεται με το αμάξι του.
Έτσι φθάσαμε να έχουμε καλούς και κακούς παπάδες. Όρα Κων. Παπακωνσταντίνου «Τα Φυσιογνωμικά» σελ. 21-24 τους δύο τύπους Ιερέων. Ο Πρέπων Ιερεύς, και ο δεύτερος παπάς, οποίος είναι. Και φέρνεις παράδειγμα, πως όσιοι πτωχοί έγιναν Άγιοι. Αλλά πόσοι είναι αυτοί; Πώς και από ποιον έγιναν Άγιοι;
Με αγάπη,
Κων. Παπακων/νου
--------------------------

Εμβολιάσθηκαν οι πατέρες της Ιεράς Μονής Δουσίκου

Αγαπητή «Ελευθερία»,
Η κεφαλή, ο αθέατος πνευματικός πυρήνας του τόπου μας πρωτοστατεί διά του παραδείγματος. Τώρα που η πανδημία αντεπιτίθεται. Ο πνευματικός ασύρματος της Ι. Μονής εκπέμπει αδιάκοπα στον Θεσσαλικό κάμπο, στα ορεινά στο πανελλήνιο: Θαρσείτε, σπεύσατε εμβολιασθείτε!
Ο Άγιος Βησσαρίων, ο προστάτης μας, άδραξε την αγιαστούρα και ραντίζει με το ευλογημένο Αγιονέρι του Μοναστηριού τη «Λογική» όλων μας πιστών και ολιγόπιστων. Εμβολιασθείτε. Η πανδημία θα ξεπατωθεί.

Ιατρός Κυριάκος Τσαγκούλης, μαιευτήρας χειρούργος - γυναικολόγος, τέως διευθυντής Μαιευτικής Γενικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λαρίσης, έφεδρος λ/γος ιατρός.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass