Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2021 15:01

Η οδός βρίσκεται στη συνοικία της Νεάπολης και είναι κάθετη στις οδούς Γιάγκου και Γεωργ. Παπανδρέου και παράλληλη με τις οδούς Πατέρα και Δημοκρατίας.


Οφείλει το όνομά της στον δημοσιογράφο Κώστα Βιδάλη. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1904 και αρχικά ξεκίνησε σπουδές στη Νομική σχολή της πόλης αλλά στη συνέχεια τις εγκατέλειψε και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Το 1904 άρχισε να εργάζεται στην εφημερίδα Ριζοσπάστης και το 1936 στάλθηκε στην Ισπανία για να καλύψει τη Σπαρτακιάδα της Βαρκελώνης (σημ. έτσι ονομαζόταν αρχικά τοπικοί ή διεθνείς αθλητικοί αγώνες στους οποίους συμμετείχαν εργάτες αθλητές, ενώ αργότερα ήταν αγώνες που γινόταν μόνο στη Σοβιετική Ένωση ή στα άλλα Σοσιαλιστικά κράτη). Παρέμεινε στην Ισπανία και μετά τη λήξη των αγώνων και εργάστηκε ως πολεμικός ανταποκριτής του εμφυλίου πολέμου της χώρας. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα εξορίστηκε από το καθεστώς Μεταξά στα Κύθηρα. Από το 1941 ήταν μέλος του Κ.Κ.Ε. και μέλος του Ε.Α.Μ. ως πνευματικός καθοδηγητής, ενώ υπήρξε και από τα ιδρυτικά μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Συντακτών.
Τον Αύγουστο του 1946 βρισκόταν στην Αθήνα και παρά τις αντιρρήσεις του αρχισυντάκτη της εφημερίδας, αποφάσισε να έρθει στη Θεσσαλία για να καλύψει γεγονότα του εμφυλίου πολέμου. Στις 13 του μηνός και ενώ ταξίδευε με τρένο από Λάρισα για Βόλο, στο ύψος του Πλατυκάμπου, παραστρατιωτικοί σταμάτησαν το τρένο και τον απήγαγαν. Τον οδήγησαν στα χωράφια του χωριού Μελία όπου και δολοφονήθηκε μετά από βασανιστήρια.
Όσοι τον γνώρισαν μιλούσαν για έναν φιλικό, γελαστό άνθρωπο που τελικά υπήρξε θύμα, όπως και χιλιάδες άλλοι, μιας βάναυσης, απάνθρωπης και σκληρής κατάστασης, όπως είναι κάθε εμφύλιος πόλεμος.
Επιμέλεια: Νίκος Τάχατος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass