Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2014 12:25 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:31

Από τον Μιχαήλ Γκρίλλα σμήναρχο ε.α.

Το 2013 και το 2014 αντίστοιχα τα ανώτατα δικαστήρια, το μισθοδικείο που, συγκροτείται με βάση το άρθρο 99 του Συντάγματος και αφορά, μόνο στους δικαστικούς και η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), έκριναν κατά πλειοψηφία το πρώτο και ομόφωνα το δεύτερο ότι, οι περικοπές που επεβλήθησαν με το νόμο 4093/12 και στους δύο (2) αυτούς κλάδους, δηλαδή των δικαστικών και στους αξκούς και υπαξκούς των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ), εν ενεργεία και συνταξιούχους, είναι αντισυνταγματικές και ως εκ τούτου, οι μισθοί και οι συντάξεις αυτών, θα πρέπει να επανέλθουν στο ύψος που, ήταν την 1 Αυγούστου 2012 και να τους επιστραφούν επίσης, όλα τα παρακρατηθέντα χρήματα, που έκτοτε έχουν στερηθεί από ισχύος του νόμου αυτού (1-8-2012) μέχρι σήμερα.

Η Κυβέρνηση αρχικά διά του κυβερνητικού της εκπροσώπου και αργότερα, διά του αρμοδίου αναπληρωτή υπουργού των Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, χωρίς καμία απολύτως επιφύλαξη και κανένα αστερίσκο, απεδέχθη τις αποφάσεις αυτές και διαμήνυσε στους εκπροσώπους των κλάδων αυτών ότι θα προέβαινε σύντομα, με νομοθετικές ρυθμίσεις, στην αναπροσαρμογή των μισθών τους και των συντάξεών τους, με βάση το διατακτικό τους και μόνο, ως προς δε τα αναδρομικά τους, θα γίνει με δόσεις και σε βάθος χρόνου.

Ηδη η κυβέρνηση με τροπολογία που έφερε στη Βουλή και ήδη ψηφίστηκε απ΄ αυτήν, αποκατέστησε μόνον τον κλάδο των δικαστικών και σε ερώτηση βουλευτών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που, στηρίζουν την κυβέρνηση ότι, εάν δεν τακτοποιηθούν συγχρόνως και οι ένστολοι δεν θα ψήφιζαν την τροπολογία, ο αναπληρωτής υπουργός των Οικονομικών, δεσμεύθηκε τότε, προς αυτούς, αλλά και στο σώμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση πολύ σύντομα και είναι θέμα χρόνου, να προβεί με νέα νομοθετική ρύθμιση και στην τακτοποίηση των ανδρών του Ε.Δ. και Σ.Α.

Μέχρι εδώ όλα καλά και ωραία, όταν πρόσφατα ο υπουργός των Οικονομικών κ. Χαρδούβελης, με μια δική του αυστηρή δήλωση, τόνισε ότι, δεν μπορεί και δεν πρέπει με δικαστικές αποφάσεις, να ανατρέπεται και να εκτροχιάζεται σε καμία περίπτωση, η δημοσιονομική πολιτική των κυβερνήσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα της αναπροσαρμογής των μισθών και των συντάξεων των ενστόλων, θα ρυθμισθεί με τρόπο που, δεν θα επηρεάσει την οικονομική πορεία της χώρας που, τούτο σημαίνει ότι, οι ένστολοι θα τύχουν διαφορετικής και δυσμενέστερης μεταχείρησης έναντι των δικαστικών. Δεν θέλω να σχολιάσω το ατόπημα του κ. υπουργού, θα του υπενθυμίσω όμως ότι, η μη πιστή εφαρμογή της αμετάκλητης αυτής, δικαστικής απόφασης, για τους ενστόλους, θα πρόκειται για μια καραμπινάτη πραξικοπηματική συνταγματική εκτροπή, εκ μέρους της κυβέρνησης και θέλω να πιστεύω ότι τελικά η κυβέρνηση, θα αναγκασθεί εκ των πραγμάτων, να συμμορφωθεί με αυτήν, γιατί διαφορετικά  η αξιοπιστία της, θα πληγεί ανεπανόρθωτα με ό,τι αυτό συνεπάγεται γι΄ αυτήν και όταν μάλιστα, για το ίδιο ακριβώς θέμα, εφαρμόζει προκλητικά θα έλεγα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Γιατί;

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και μόνο και να αρθεί, η όποια σκόπιμη ή όχι παραπληροφόρηση,  πάνω στο θέμα αυτό, οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ε.Δ. και Σ.Α. έχουν υποστεί, στη σειρά από το 2010 μέχρι σήμερα με τους νόμους 3865/11-3986/11-4024/11 - 4051/12 και 4093/12 πέντε (5) διαδοχικές οριζόντιες γενναίες περικοπές των μισθών και των συντάξεών τους και έχουν απολέσει ως τώρα, άνω των 40% του εισοδήματός τους. Συνεπώς η απόφαση αυτή αφορά μόνο στο νόμο 4093/12 και επομένως οι τέσσερις (4) άλλες περικοπές εξακολουθούν να ισχύουν και είναι σημαντικές. Η αποκατάσταση χονδρικά αφορά περίπου το 20% των ενστόλων των περικοπών που, έχουν ως τώρα υποστεί οι ένστολοι… Αυτή είναι η όλη αλήθεια και η πραγματικότητα και ό,τι άλλο λέγεται και σερβίρεται, είναι κακόπιστο και εκ του πονηρό.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές σήμερα του Α/ΓΕΕΘΑ είναι περίπου 2.850 ευρώ, των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων 2.650 ευρώ, του Διοικητού Στρατιάς και αντίστοιχα 2.450 ευρώ. Αντιστρατήγου 2.250 ευρώ, Υποστρατήγου 2.150 ευρώ, Ταξιάρχου 2.050 ευρώ και Συνταγματάρχου 1.950 ευρώ. Και όσο πηγαίνουμε, προς τα κάτω μειώνονται αναλόγως από 50 έως 100 ευρώ. Τώρα όσο για τις συντάξεις των ιδίων προσώπων, δεν ξεπερνούν χονδρικά τον μήνα τα 1.800 ευρώ - 1.600 ευρώ - 1.400 ευρώ - 1.300 ευρώ - 1.200 ευρώ και 1.100 ευρώ αντίστοιχα. Βλέπουμε συνεπώς τον Α/ΓΕΕΘΑ τον Αρχιστράτηγο των Ε.Δ.να παίρνει και φρίττω γι΄ αυτό, λιγότερα από έναν Αντιπεριφερειάρχη ενός μικρού νομού της χώρας ή και ακόμα από τον υπάλληλο της Βουλής και δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά γεγονός που, μεταφέρει το ποτήρι με το νερό στο αναλόγιο των αγορητών. Στις συντάξεις προστίθενται ανάλογα σε ποιο μετοχικό ταμείο ανήκουν, μηνιαίο μέρισμα από 10% έως 15% περίπου επί των συντάξεών τους. Για όλους έχει υπολογισθεί πραγματική στρατιωτική υπηρεσία άνω των 32 ετών και χρονοεπίδομα 60% και δεν έχουν υπολογισθεί για όσους δικαιούνται επιδόματα πτητικά, πτωτικά κ.λπ.

Με αυτούς τους μισθούς και αυτές τις συντάξεις μόνο προνομιούχοι και ευνοημένοι, δεν είναι οι κατά πολλούς, οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ε.Δ. και Σ.Α. αλλά τηρουμένων των αναλογιών, του έργου και της προσφοράς τους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται και δραστηριοποιούνται, μπορούν να χαρακτηρισθούν, ως παρίες και πένητες και σταματώ εδώ και αφήνω τους αναγνώστες να βγάλουν από μόνοι τους, τα δικά τους συμπεράσματα και να αποδώσουν «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

Εδώ που, έχουν φθάσει τα πράγματα και εφ΄ όσον σύντομα, η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει και για τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των Ε.Δ.και Σ.Α., όπως έκανε και για τους δικαστικούς, χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση, την ομόφωνη αυτή απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, τότε οι σημερινές τους ηγεσίες το μόνο όπλο που έχουν στα χέρια τους είναι η παραίτησή τους. Το ίδιο οφείλουν να κάνουν και οι επόμενοι και οι μεθεπόμενοι ηγέτες (αρχηγοί), γιατί διαφορετικά, θα φανούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης τους και θα προδώσουν, όλους αυτούς τους ανθρώπους που, έχουν ταχθεί να ηγούνται και να τους προστατεύουν, όταν μάλιστα πρόκειται για ένα καθαρά θέμα ηθικής τάξης όπως είναι και το επισκοπούμενο.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass