Ερντογάν ο θαυματουργός!

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2014 12:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:32

 

Του δρ. Ντίνου Αυγουστή

εκπαιδευτικού στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας

a.avgoustis@hotmail.com

 

 

Πέραν πάσης αμφιβολίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος των 12ων τουρκικών προεδρικών εκλογών, αφού κέρδισε με σχετική άνεση εξασφαλίζοντας το απαραίτητο ποσοστό εκλογής από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Ο Τούρκος πρωθυπουργός κυριάρχησε στις πλείστες πόλεις της Τουρκίας και έχασε μόνο στα δυτικά και νότια παράλια της χώρας, ενώ παραδόξως κέρδισε στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, εκεί δηλαδή που έλαβαν χώρα οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις εναντίον του!

Το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών ασφαλώς δεν θεωρείται έκπληξη. Ήρθε απλώς ως επιβεβαίωση όλων των δημοσκοπήσεων που προηγήθηκαν. Έτσι ο πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέτυχε την ένατη προσωπική συνεχόμενη εκλογική νίκη και γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που εκλέγεται με άμεση ψηφοφορία απευθείας από τον λαό με ποσοστό ψήφων 52,3%, έναντι 38,6% του κύριου αντιπάλου του Εκμελετίν Ιχσάνογλου, που υποστηρίχθηκε από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (MHP). Μικρότερο ποσοστό ψήφων εξασφάλισε ο τρίτος προεδρικός υποψήφιος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρόεδρος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών που συγκέντρωσε ποσοστό 9,1%, ένα ποσοστό που τηρουμένων των αναλογιών σίγουρα θεωρείται ως μια πολύ μεγάλη εκλογική επιτυχία. Θυμίζουμε ότι ο Ντεμιρτάς αποτελεί τη μοναδική ελεύθερη φωνή και την ελπίδα εκδημοκρατισμού της Τουρκίας, αφού στην ουσία είναι ο μόνος πολιτικός που εκφράζει όχι μόνο τους Τούρκους υπηκόους κουρδικής καταγωγής, άλλα και όλους εκείνους που αγωνίζονται για τον εκδημοκρατισμό της μη δημοκρατικής Τουρκίας.

«Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το έθνος μας για μια καλύτερη δημοκρατία και για να καταστήσουμε κυρίαρχο το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο θριαμβευτής των εκλογών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα αποτελέσματα των οποίων δεν επηρεάσθηκαν καθόλου ούτε από τη δίνη των οικονομικών σκανδάλων για τα οποία είχε κατηγορηθεί η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά, ούτε από τις μαχητικές διαδηλώνεις στις οποίες η τουρκική αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει υπέρμετρη βία. Αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι ο τουρκικός λαός στην πλειονότητά  του υπομένει αδιαμαρτύρητα, συγχωρεί και αδιαφορεί για τις τραγικές επιλογές και τα πολύ σοβαρά πολιτικά ολισθήματα των ηγετών του, ακόμα κι όταν πρόκειται για σκάνδαλα που αφορούν διασπάθιση δημοσίου χρήματος, κατάχρηση εξουσίας ή επιλεκτική εφαρμογή των κανόνων δημοκρατίας.

«Η εκλογή του θα δώσει στον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας -που επικρίνεται για τον όλο και περισσότερο αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης- λευκή επιταγή για πέντε χρόνια ώστε να συνεχίσει την αναμόρφωση της χώρας με γνώμονα το ισλαμο-συντηρητικό μοντέλο που ακολουθεί στο πλαίσιο μίας επίσης αναμορφωμένης από το χέρι του προεδρικής εξουσίας», υποστηρίζουν έγκυροι πολιτικοί αναλυτές οι οποίοι θεωρούν ως βασικό λόγο της αποτυχίας της στρατηγικής της αντιπολίτευσης την αδυναμία του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης να συμφιλιωθεί με τις αλεβιτικές παραμέτρους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Στη διάσταση αυτή της προεκλογικής εκστρατείας αποδίδονται μάλιστα και οι αναφορές στα θέματα των ταυτοτήτων που έκανε συχνά ο Ερντογάν τονίζοντας τις σχέσεις της ηγεσίας του CHP με την Αλεβιτική κοινότητα. Μια τακτική που παραβιάζει την παράδοση αποφυγής αναφοράς σε θέματα ταυτοτήτων και η οποία ωστόσο φαίνεται να αποδείχθηκε αποτελεσματική, παρά το γεγονός ότι έχει καταγγελθεί ως λαϊκιστική και επικίνδυνη.

 

Σε ό,τι αφορά τα καθ’ ημάς (Κύρπος-Αιγαίο-Θράκη), δυστυχώς, τίποτε δεν φαίνεται να αλλάζει, αφού ως γνωστό η πολιτική της Άγκυρας ουδόλως επηρεάζεται από τις εκάστοτε ηγεσίες της, οι οποίες διαχρονικά έχουν επιδείξει μια αξιοζήλευτη προσαρμοστικότητα στην επεκτατική πολιτική της γείτονος. Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα αποτελεί ο «φιλέλλην και σοσιαλιστής» Μπουλέτ Ετζεβίτ, ο οποίος πάρα τις προσωπικές διακηρύξεις του περί της φίλιας και συνεργασίας των λαών, έδωσε το τελικό πρόσταγμα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την εν συνεχεία τουρκοποίησή της με την αλλαγή σε χρόνο ρεκόρ του δημογραφικού χαρακτήρα της.

Υ.Σ.: «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: όπως Χριστός», έγραψε ο Σενέρ Λεβέντ στην τακτική στήλη του στην εφημερίδα «Πολίτης», εξ αφορμής λιποθυμικού επεισοδίου που συνέβη σε προεκλογική συγκέντρωσή του. Ο Ερντογάν κάλεσε να φέρουν ενώπιόν του τη λιπόθυμη γυναίκα, η οποία ως εκ θαύματος συνήλθε με το πρώτο άγγιγμά του! Σύμφωνα με τον προσκείμενο στον Τούρκο πρόεδρο Τύπο, το περιστατικό αυτό δεν είναι το μοναδικό, αφού έχει επαναληφθεί κι άλλες πολλές φορές κατά τον παρελθόν! Θου Κύριε...

Κυκλοφόρησε νέο ανέκδοτο: Ελπίζει η Λευκωσία...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass