Χάθηκε η Ρωσία για τους αγρότες!

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2014 10:35 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:38

 

Του Γιώργου Δελαστίκ

Πόσο απλά και με πόση αφοπλιστική ειλικρίνεια το είπε στην τηλεόραση του «Mega» η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη: «Μια υπεύθυνη πολιτεία δεν καθορίζει την εξωτερική της πολιτική με βάση κάποια φορτία ροδάκινου»! Σιγά δηλαδή μην δεν επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου επειδή εξαιτίας των κυρώσεων αυτών καταστρέφονται οι Έλληνες παραγωγοί ροδάκινων και γενικά πλήττονται οι Έλληνες αγρότες!

Σκασίλα της, της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αν οι κυρώσεις που επέβαλε εναντίον της Ρωσίας σηματοδοτούν την απώλεια για τους Έλληνες αγρότες της ρωσικής αγοράς, αφού το 41% των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία αφορά αγροτικά προϊόντα που πλήττονται καίρια από το απαντητικό εμπάργκο της Μόσχας!

Εξάλλου, οι αγρότες στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι σίγουροι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επομένως, όπως έλεγε πριν από μισόν αιώνα ο τότε διευθυντής της CIA Ντάλες... «το αγκιστρωμένο ψάρι δεν χρειάζεται δόλωμα»! Έτσι φαίνεται ότι σκέπτονται σήμερα οι ηγέτες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, με ολέθρια αποτελέσματα για τους Έλληνες αγρότες.

Πέρυσι, το 2013, εξήχθησαν στη Ρωσία 140.000 τόνοι αγροτικών προϊόντων συνολικής αξίας (νωπών και τυποποιημένων) 178 εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που όλες οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ρωσία ανήλθαν στα 406 εκατ. ευρώ.

ΚΑΙΡΙΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ

Σε ό,τι αφορά όλα τα ελληνικά προϊόντα, βιομηχανικά και αγροτικά, η Ρωσία δεν είναι σημαντικός εξαγωγικός προορισμός. Απορροφά μόλις το 1,5% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

Τα πράγματα όμως αλλάζουν ριζικά, αν επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα νωπά λαχανικά και φρούτα. Εκεί το ποσοστό αυτό... δεκαπλασιάζεται - για την ακρίβεια το 12,8% των ελληνικών εξαγωγών στα νωπά λαχανικά και φρούτα κατευθύνθηκε το 2013 στη Ρωσία!

Για ορισμένα μάλιστα αγροτικά προϊόντα η ρωσική αγορά είναι ζωτικής σημασίας, όπως για παράδειγμα τη φράουλα, όπου το 50% (!) των εξαγωγών φράουλας της χώρας μας γίνεται στη Ρωσία. Στη Ρωσία κατευθύνεται και το 25% των ελληνικών εξαγωγών ροδάκινου.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας που διατίθενται στη ρωσική αγορά είναι βάσει των στοιχείων για το 2013 τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια με συνολικές πωλήσεις ύψους 34,6 εκατομμυρίων ευρώ (24,6 εκ. για τα ροδάκινα και 10 εκατομμύρια για τα νεκταρίνια). Ακολουθούν τα ακτινίδια (25,7 εκ. ευρώ), οι φράουλες (23,5 εκ.), τα βερίκοκα και κεράσια (12 εκ.), το ελαιόλαδο (8 εκ.), οι χυμοί φρούτων και οι μαρμελάδες (6,4 εκ. ευρώ) και πάει λέγοντας.

Το πλήγμα για τους αγρότες που παράγουν αυτά τα προϊόντα θα είναι πολύ σοβαρό και σε κάποιες περιπτώσεις θανάσιμο, αν συνεχιστεί η πολιτική κυρώσεων της Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας που προκάλεσε τα αντίμετρα της Μόσχας με την απαγόρευση αρχικά για ένα χρόνο της εισαγωγής στη Ρωσία αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της Ε.Ε., των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Καναδά.

ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Δεν είναι μόνο η καθόλου αμελητέα ζημιά που θα υποστούν φέτος οι Έλληνες αγρότες εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλε η Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας. Είναι πάνω απ’ όλα το γεγονός ότι η ρωσική ηγεσία, βλέποντας τις κυρώσεις αυτές και πράττοντας πολύ σωστά από τη σκοπιά της, προσπαθεί να υποκαταστήσει τις ευρωπαϊκές εισαγωγές φρούτων και λαχανικών, όπως και άλλων ειδών διατροφής, με εισαγωγές από άλλες χώρες εκτός Ε.Ε. Χώρες που δεν συμμετείχαν στις αμερικανικής έμπνευσης κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Εξαιρετικά ωφελημένες από αυτή την απόφαση της Μόσχας αναμένεται να βγουν από μεν την ευρωπαϊκή ήπειρο η Σερβία, από δε την ασιατική η Τουρκία, όπως και η Αίγυπτος από την Αφρική. Ακόμη περισσότερο δε οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το Κρεμλίνο απευθύνθηκε ήδη στη Βραζιλία και στην Αργεντινή για κτηνοτροφικά προϊόντα, στη Χιλή για προϊόντα αλιείας, στο Εκουαδόρ για αγροτικά προϊόντα κ.λπ.

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, συναντήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου με τον δικτάτορα της στρατιωτικής χούντας της Αιγύπτου Αμπντελφατάχ αλ - Σίσι και ο ίδιος ο Πούτιν δήλωσε ότι η Αίγυπτος θα αυξήσει άμεσα τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία κατά 30%.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ

Ευνόητο είναι ότι από τη στιγμή που οι Ρώσοι θα καλύψουν τις ανάγκες τους με διατροφικά προϊόντα εκτός Ε.Ε., πολύ δύσκολα θα ξαναγυρίσουν στα ελληνικά ροδάκινα και στα βελγικά αχλάδια, έστω και αν τα προϊόντα που θα τα αντικαταστήσουν είναι λιγότερο νόστιμα ή κατώτερης ποιότητας. Όταν η Ε.Ε. αποδεικνύεται αναξιόπιστος πολιτικός εταίρος, γιατί η Μόσχα να θέσει σε αμφισβήτηση τη διατροφή του πληθυσμού της εξαρτώντας τις εισαγωγές της από την Ε.Ε.; Θα ήταν πολιτικά ηλίθια η ρωσική ηγεσία, αν το έκανε!

Δεν είναι μόνο οι Έλληνες αγρότες που παράγουν ροδάκινα, φράουλες ή ακτινίδια που υφίστανται ζημιά από τις κυρώσεις της Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας. Πολύ μεγαλύτερη ζημιά που υφίστανται π.χ. οι παραγωγοί μήλων της Πολωνίας ή οι κτηνοτρόφοι της Φινλανδίας. Το 2012 εξήχθησαν στη Ρωσία 677.000 τόνοι πολωνικών μήλων που ξεπερνούν το 50% των συνολικών πολωνικών εξαγωγών μήλων. Το 2013 επίσης η αξία των φινλανδικών εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων στη Ρωσία υπερέβη τα 253 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά το 14% των εμπορικών ανταλλαγών της Φινλανδίας διενεργείται με τη Ρωσία. Αν οι σχέσεις της Φινλανδίας λόγω της συμμετοχής της στην Ε.Ε. διαταραχθούν μόνιμα με τη Ρωσία, το πλήγμα που θα δεχθεί η φινλανδική οικονομία θα είναι ισχυρότατο.

«Αφού η Ε.Ε. σήκωσε το ανάστημά της στη Μόσχα και προκάλεσε αυτόν τον πόλεμο, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να αποζημιώσει τους παραγωγούς για την απώλεια εισοδήματος. Εδώ μιλάμε για προγράμματα και συμφωνίες εκατομμυρίων», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Έθνος» ο ροδακινοπαραγωγός Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Γεωργών Βέροιας.

«Για το κλείσιμο αυτής της μεγάλης αγοράς (της Ρωσίας) ευθυνόμαστε κυρίως εμείς, ως Ελλάδα. Ζητούμε να μας εξηγήσουν τώρα σε ποιες αγορές θα στραφούμε και με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε τις απώλειες, οι οποίες θα είναι πολλαπλάσιες. Οι Ρώσοι ήδη απευθύνονται σε άλλες αγορές, μεταξύ αυτών και στην Τουρκία. Αν μπουν εκεί, εκεί θα μείνουν!», δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο υπεύθυνος Πωλήσεων του Συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας Βασίλης Μπουγάς.

ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Είναι απίστευτης έκτασης τα απερίγραπτα ψέματα, με τα οποία τα φερέφωνα της κυβερνητικής προπαγάνδας επιχείρησαν να εξαπατήσουν τους Έλληνες αγρότες που θίγονται.

Στην αρχή έθεσαν σε κυκλοφορία το ανόητο παραμύθι ότι παρόλο που η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου συμμετείχε πλήρως στις κυρώσεις της Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας, η Μόσχα δήθεν θα... εξαιρούσε από το απαντητικό εμπάργκο της τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα «λόγω των πολύ καλών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας»! Η Ελλάδα δηλαδή θα συμμετείχε πλήρως στον οικονομικό πόλεμο της Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας και οι Ρώσοι θα ήταν τόσο ηλίθιοι πολιτικά ώστε να θεωρήσουν ότι αυτό δεν επηρεάζει καθόλου «τις πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας»! Τι να πει κανείς... Φυσικά, διαψεύστηκαν παταγωδώς. Δεν ήταν χαζοί οι Ρώσοι να εξαιρέσουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Η διάψευση δεν αναχαίτισε την κυβερνητική προπαγάνδα. Λίγες μέρες αργότερα προβλήθηκε ως δήθεν σωτηρία των Ελλήνων αγροτών, η Κομισιόν της Ε.Ε., η οποία υποτίθεται ότι θα έπαιρνε ακαριαία μέτρα ανακούφισης των Ευρωπαίων αγροτών που πλήττονταν.

«Το κράτος είπε από την πρώτη στιγμή πως ό,τι και να συμβεί οι αγρότες θα αποζημιωθούν είτε με κοινοτικά είτε με εθνικά χρήματα», δήλωνε πομπωδώς η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Παραμύθια της Χαλιμάς. Πέντε μέρες αργότερα «κορυφαία κυβερνητική πηγή» δήλωνε στην «Καθημερινή», αναιρώντας πλήρως τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου: «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποζημιωθούν οι αγρότες, αλλά σε καμία περίπτωση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε.»!

Μάλιστα, στο δημοσίευμα τονιζόταν ότι σε καμία περίπτωση η Αθήνα δεν πρόκειται να προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων ερήμην της Ε.Ε., όπως είχε γίνει επί υπουργίας του Κωστή Χατζηδάκη, με αποτέλεσμα η Ε.Ε. να επιβάλει στην Ελλάδα σημαντικό πρόστιμο!

ΨΙΧΟΥΛΑ ΔΙΝΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Άνθρακες όμως αποδείχθηκε ο «θησαυρός» της Κομισιόν. Το πρώτο σοκ ήρθε όταν η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι για όλους τους αγρότες όλων των χωρών της Ε.Ε. που πλήττονται από τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες εναντίον της Ρωσίας και τα απαντητικά αντίμετρα της Μόσχας, θα διατεθεί το ποσό των μόλις 125 εκατομμυρίων ευρώ για... 15 οπωροκηπευτικά προϊόντα (πλην των ροδάκινων). Ενώ δηλαδή οι αγρότες της Ε.Ε. υπέστησαν ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, η Κομισιόν τους δίνει ψίχουλα!

Για τα μήλα, τα αχλάδια, τις φράουλες, τα ακτινίδια, τα σταφύλια, τις ντομάτες, τα αγγούρια, τα μανιτάρια, τα λάχανα, τα κουνουπίδια, τα καρότα κ.λπ. η Ε.Ε. θα δώσει όλα κι όλα 125 εκατομμύρια!

Είπε κι άλλα ψέματα η κυβέρνηση, όπως ότι π.χ. η Κομισιόν θα δώσει αποζημίωση του ύψους του μισού της τιμής - απόσυρσης όχι μόνο σε ενώσεις παραγωγών που θα δώσουν δωρεάν τα προϊόντα τους σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και σε μεμονωμένους παραγωγούς που δεν συμμετέχουν σε οργανώσεις παραγωγών. Η Κομισιόν όμως ανακοίνωσε το αντίθετο, ότι δηλαδή δεν θα δώσει λεφτά αποζημίωσης σε μεμονωμένους παραγωγούς!

Κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι οι μεμονωμένοι παραγωγοί, γιατί τέτοια καταγραφή δεν έχει γίνει. Στο νομό Πέλλας όμως για παράδειγμα, σε μια ένωση παραγωγών ανήκουν μερικές εκατοντάδες αγρότες, ενώ συνολικά στο νομό οι ροδακινοπαραγωγοί είναι κοντά στις 7.000, όπως λένε οι αγρότες!

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αφού δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στις αποζημιούμενες κατά κάποιο τρόπο ποσότητες προς δωρεάν διανομή, τα προϊόντα των μεμονωμένων αγροτών πρέπει να πάνε στις χωματερές.

Μόνο που έτσι οι αγρότες πρέπει να πληρώσουν και τα μεταφορικά προς τις χωματερές και τα «θαφτικά», με αποτέλεσμα σχεδόν να εκμηδενίζεται η όποια αποζημίωση πάρουν.

Χώρια που αν οι αγρότες έχουν χρέη προς το δημόσιο - και σχεδόν όλοι έχουν - περιμένει στη γωνία και η... εφορία για να αρπάξει ό,τι θα έχει απομείνει από την αποζημίωση!

Μιλάμε για... τρελή ανάπτυξη, που λέει κι η κυβέρνηση...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass