Ο μαστροχαλαστής

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2014 11:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:41

 

* Του Γεωργίου Ντόβα

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας μάστορας αντί να διορθώσει το ελάττωμα ενός πράγματος ή να αποκαταστήσει τη ζημιά μιας κατάστασης επιτυγχάνει εντελώς το αντίθετο προκαλώντας νέες ζημιές, ακόμη και αχρήστευση αυτού που επιχείρησε να διορθώσει. Αυτός ο μάστορας ονομάζεται μαστροχαλαστής. Όποιος μπλέξει με τέτοιους μαστόρους δύσκολα ξεμπλέκει. Αυτό που επιβάλλεται είναι η γρήγορη αποπομπή τους, διαφορετικά η τραγωδία συνεχίζεται. Στη πατρίδα μας οι μαστρο- χαλαστήδες δυστυχώς περίσσευσαν.

Ήρθαν να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία και την κατέστρεψαν. Την παρουσίασαν στο λαό σαν τη νύφη την πολύφερνη, τη θεά Πανάκεια. Την στόλισαν με όλες τις αρετές και καθιέρωσαν προς τιμή της μεγαλοπρεπείς φιέστες στους κήπους των «ανακτόρων». Ευτυχώς όταν κατάλαβαν τα καραγκιοζιλίκια τους σταμάτησαν τα πανηγύρια. Τα κακά της δημοκρατίας όπως η αναρχία, η μισαλλοδοξία, η διαπλοκή, η διαφθορά, ο λαϊκισμός, η αλαζονεία κ. ά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να διορθώσει. Ο λαός εντελώς απαίδευτος πολιτικά είχε μια και μοναδική φροντίδα: Πως θα καταφέρει να βολευτεί κάπου και κυρίως στο δημόσιο χωρίς να δουλεύει. Σ’ ένα ζωντανό τηλεοπτικό γκάλοπ, στο ερώτημα: Τι γνώμη έχετε για τη δημοκρατία, η απάντηση ήταν: «Είναι καλό πράμα η δημοκρατία!»

Ήρθαν ως απελευθερωτές της χώρας και του λαού, για να υποθηκεύσουν την ανεξαρτησία της στους τοκογλύφους δανειστές και να αιχμαλωτίσουν την ελεύθερη έκφραση του λαού με την καθοδήγηση της βούλησής του από τα αργυρώνητα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης με την δωρεάν παραχώρηση των εθνικών συχνοτήτων και τους πακτωλούς των δανείων.

Στο όνομα του σοσιαλισμού και της προόδου κατέστρεψαν την καλύτερη ιδεολογία και κάθε προοδευτική πρωτοβουλία. Αντί να προάγουν την ιδεολογία και τις πρακτικές του σοσιαλισμού που αφορούν, στη μικτή οικονομία με παραγωγούς προϊόντων από ιδιώτες και παροχής υπηρεσιών από το Δημόσιο (ΔΕΚΟ) κατάφεραν να καταστρέψουν και τους δύο τομείς. Δυστυχώς την ίδια τακτική ακολούθησαν οι κατ’ επίφαση νεοφιλελεύθεροι. Τώρα με τις προτροπές των μαστροχαλαστήδων της Τρόικας, οι ταυτόσημες ιδεολογικά κυβερνώσες παρατάξεις επιχειρούν να καταστρέψουν εντελώς τις ΔΕΚΟ ξεπουλώντας στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο για να το αναστήσουν. Το 1999-2000 το «έσωσαν» με τη ληστεία του Χρηματιστηρίου που μπροστά της ωχριά η όποια άλλη ληστεία. Ο πακτωλός του ζεστού χρήματος που εισέρευσε στα ταμεία κατασπαταλήθηκε σε άλλες δραστηριότητες όπως πολυτελείς βίλες, κότερα, πολύτιμους λίθους, καταθέσεις σε ξένες τράπεζες κ. ά. και δεν επενδύθηκε για τη σωτηρία τους.

Την υγεία και παιδεία, τις οδήγησαν στο ναδίρ των αντοχών τους με την δραστική περικοπή των δαπανών και την καρατόμηση των αποδοχών των εργαζομένων, καθώς και στην τραγελαφική λειτουργία τους. Είναι αδιανόητο οι ασθενείς να αγοράζουν υγειονομικό υλικό για τη νοσηλεία τους στα δημόσια νοσοκομεία. Το φακελάκι ζει και βασιλεύει. Εσκεμμένως δεν το βλέπει η πολιτεία γιατί αποτελεί συμπληρωματική αμοιβή στις πενιχρές νόμιμες αμοιβές των γιατρών που έχουν εξαντλήσει κάθε ικμάδα της ζωής τους για μια αξιοπρεπή και αντάξια του λειτουργήματός τους διαβίωσης. Η ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας αποδεικνύεται από τους δεκάδες χιλιάδες αιώνιους φοιτητές. Στη Θεσσαλία φτάνουν τις 4.000 χιλιάδες.

Η κοινωνική δικαιοσύνη μετεβλήθη σε κοινωνική αδικία με τις ισοπεδωτικές χαμηλές αμοιβές και την βάναυση υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης που αποτελεί την σπονδυλική στήλη της λεγόμενης κοινωνικής συνοχής.

Κάτι χειρότερο μας προέκυψε με την εθνική κυριαρχία. Πλήρης υποτέλεια και υποταγή στα κελεύσματα των δανειστών μας. Πριν ορκισθεί πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς ορκίζονταν στο όνομα της ανάπτυξης και δικαίως. Χωρίς ανάπτυξη το χρέος δεν γίνεται βιώσιμο και ο βίος του λαού θα γίνει αβίωτος. Όμως άλλες οι βουλές του κ. Σαμαρά και άλλα τα κελεύσματα των δανειστών. Τώρα αναμένουμε το νέο κούρεμα του χρέους μήπως και πάρουμε ανάσα. Φοβάμαι ότι θα μας κοπεί η ανάσα. Τα νέα μέτρα, ασχέτως αν λάβουν άλλο όνομα και όχι μνημόνια, μάλλον βρίσκονται προ των πυλών. Κι ο δρόμος για την Ιθάκη θα είναι μακρύς.

Είπαν το λαό περήφανο και τίμιο, αδούλωτο και φιλότιμο. Τελικά κατέστρεψαν την περηφάνια του με την ανεργία και τα συσσίτια της ντροπής. Χάθηκε και η μεγαλύτερη αρετή του που είναι το φιλότιμο που τον θέλει πρώτο και καλύτερο. Όταν βρεθεί σε άλλη χώρα και στο κατάλληλο περιβάλλον πάντα διαπρέπει. Καλλιέργησαν τα ελαττώματά του για την εύκολη υφαρπαγή της ψήφου του για την κατοχή και νομή της εξουσίας. Θα σταματήσω εδώ για να σας κάνω να τα σκεφθείτε μόνοι σας και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Ο καθένας ακούει με τα δικά του αυτιά, βλέπει με τα δικά του μάτια και κρίνει με το δικό του μυαλό. Άρχισα με τους μαστροχαλαστήδες και θα τελειώσω με τους χαλαστήδες κι όχι με τους καλούς μαστόρους. Για ν’ έρθουν οι καλοί μάστορες πρέπει να προηγηθούν οι καλοί χαλαστήδες. Είναι νόμος της φύσης η φθορά κι ο θάνατος του παλιού για να γεννηθεί το καινούργιο. Βέβαια το παλιό ανθίσταται σθεναρά και το νέο θέλει οδύνες να γεννηθεί.

Ας ελπίσουμε ότι ένας πατριώτης ηγέτης και ένας λαός αφυπνισμένος θα δώσουν τη λύση που χρειάζεται. Ένας ηγέτης που θα μιλήσει τίμια στο λαό και θα του πει την αλήθεια που του έκρυβαν και εξακολουθούν να κρύβουν οι κυβερνώντες. Θέλει όμως ο λαός την αλήθεια; Αν δεν την θέλει τότε είναι άξιος της τύχης του κι ας μην κλαψουρίζει πάνω στο χυμένο γάλα. Δυστυχώς μέχρι σήμερα ο λαός τιμά και σέβεται εκείνους που του αραδιάζουν συνέχεια ψέματα. Είναι επιτακτική ανάγκη ν’ αλλάξει και να βγάλει από το μυαλό του τις άχρηστες αξίες και ιδέες που του έχουν βάλει επί σειρά ετών για να μην πω αιώνων. Όμως δεν είναι καθόλου εύκολο, γιατί δεν ξέρει ποιες είναι αυτές ποιοι και γιατί του τις έβαλαν. Είναι καιρός να ψαχτεί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass