Το αγαθό της Υγείας και το «νέο ΕΣΥ»

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2021 18:30

Βιώνουμε κρίσιμες εξελίξεις της πορείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τη συνεπή δρομολόγηση των μέσων και των διαδικασιών για την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή του. Η κατεύθυνση αυτή συνιστά την πολιτική για την Υγεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υπηρετείται με συνέπεια από την παρούσα, αλλά έχει υπηρετηθεί απαρέγκλιτα και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.


Η παρούσα συγκυρία είναι σημαντική διότι η προπαρασκευή που έχει γίνει μέσω των Συνεργασιών του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) και των εκχωρήσεων σε επί μέρους τομείς και δραστηριότητες του Συστήματος Υγείας, σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια εγκατάλειψη, υποχρηματοδότηση και υποστελέχωσή του, αποτελούν τη βάση για την προώθηση των τελικών και πλέον σημαντικών διευθετήσεων, οι οποίες οδηγούν στο «νέο ΕΣΥ».
Το αποκαλούμενο «νέο ΕΣΥ» ευαγγελίζονται τόσον η παρούσα κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, με κοινούς άξονες τον λεγόμενο «εξορθολογισμό», την αναδιάρθρωση, την ανακατανομή και με κοινό τόπο τη λειτουργία του Συστήματος με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είτε βάσει των κατευθύνσεων του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε (Ο.ΔΙ.Π.Υ Α.Ε.), είτε μέσω των δραστηριοτήτων της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.) της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είτε όπως αλλιώς ήθελε ονομαστεί αυτή η εκχώρηση της ευθύνης αξιολόγησης.
Στο γενικό αυτό πλαίσιο εξελίξεων το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αποτελεί την περίπτωση δείγμα, η οποία αποτυπώνει την ακρότητα της αποσύνθεσης και τη σοβαρότητα και κρισιμότητα της συγκυρίας.
Τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής είναι εμφανή εξάλλου σε όλους τους χώρους και τις δραστηριότητες όλων των δημόσιων δομών υγείας, σε άλλοτε άλλο βαθμό.
Τελευταία διατυπώνεται και διακινείται η παραπλανητική θέση ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι δημόσιο, διότι εξυπηρετεί τη δημόσια υγεία στην υπηρεσία της οποίας, όπως υποστηρίζουν, δραστηριοποιείται και ο ιδιωτικός τομέας. Η αλήθεια είναι όμως ότι η Υγεία και το σύστημά της δεν είναι εθνικό, αλλά σαφώς ταξικό ζήτημα και ως εκ τούτου οι ποσοτικώς επαρκείς, ποιοτικώς άρτιες και επιστημονικώς σύγχρονες υπηρεσίες υγείας και πρόληψης πρέπει να είναι δωρεάν διαθέσιμες ισόποσα και ισότιμα σε όλους. Άρα η εμπορευματοποίηση και η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, δηλαδή η κερδοσκοπία και η σχέση κόστους - οφέλους είναι καταστάσεις ασύμβατες με έννοια της Υγείας ως κοινωνικού αγαθού.
Σήμερα οι κύριες αιτίες της δυσπραγίας του Ε.Σ.Υ και της αποδομημένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι σαφώς η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση και η μέσω αυτών σχεδιασμένη και κατευθυνόμενη υποβάθμιση. Είναι ενδεικτικό, ότι εν μέσω πανδημίας ο κρατικός προϋπολογισμός προέβλεψε για το 2021 δαπάνες για την Υγεία μειωμένες κατά 572 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και οι μεταβιβάσεις στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τον τακτικό προϋπολογισμό για φέτος είναι και αυτές μειωμένες κατά 50,6%.
Είναι βαρβαρότητα εν έτει 2021 ο λαός να μην απολαμβάνει δωρεάν και χωρίς προϋποθέσεις τις υπηρεσίες και τα οφέλη που παρέχει η ραγδαία πρόοδος της επιστήμης και της ιατρικής. Στο δημόσιο σύστημα υγείας οι εργαζόμενοι βιώνουμε καθημερινά τα αποτελέσματα της χρόνιας απαξιωτικής εγκατάλειψης.
Οι συνθήκες, οι χώροι και οι εγκαταλελειμμένες υποδομές θίγουν το επιστημονικό κύρος των ιατρών, την αξιοπιστία όλων των εργαζομένων ανεξαρτήτως ειδικότητας και βαθμίδας και κυρίως την αξιοπρέπεια των αρρώστων.
Η υποστελέχωση εξουθενώνει το προσωπικό και διακυβεύει την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών, ενώ η υποχρηματοδότηση εξανεμίζει και απαξιώνει την προσπάθεια, την παραγωγικότητα και την αφοσίωση των εργαζομένων.
Το χειρότερο από όλα είναι ότι το μίγμα των χρονίων συσσωρευμένων ελλείψεων στο Ε.Σ.Υ. αποδομεί την έννοια της Νοσοκομειακής Ιατρικής και όλων των συνιστωσών της, δηλαδή τη διάγνωση, τη θεραπεία, την εκπαίδευση και την έρευνα, δραστηριότητες οι οποίες δομούνται με μακρόχρονη κοπιώδη προσπάθεια, αφοσίωση και συνεργασία και συνθέτουν την παράδοσή της. Το χειρότερο από όλα είναι ότι τα προβλήματα φαίνεται να έχουν πλέον υπερβεί το κατώφλι της αναστρεψιμότητας.
Η ακριβής και αναλυτική απαρίθμηση των προβλημάτων και των ελλείψεων στο Ε.Σ.Υ. θα συμπλήρωνε έναν ατέλειωτο κατάλογο, ο οποίος όμως έχει αιτία και κοινό παρονομαστή την πολιτική που εφαρμόζεται στον τομέα της υγείας και κάθε προσπάθεια ιεράρχησης και επιλογής προτεραιοτήτων θα αδικούσε την εύλογη διεκδίκηση.
Βιώνουμε την εξέλιξη της πανδημίας στην οποία αναμένεται να προστεθούν η παρόξυνση της κοινωνικής και της οικονομικής κρίσης και η περαιτέρω πτωχοποίηση των εργαζομένων, οι οποίοι δεν πρόκειται ως φαίνεται να ωφεληθούν από την όποια ανάπτυξη διακηρύσσει και επικαλείται η κυβέρνηση. Αυτά όλα καθιστούν ακόμα πιο καταστροφική για τις παραμέτρους υγείας του πληθυσμού την αποδόμηση του Ε.Σ.Υ.
Είναι χρέος των υγειονομικών και όλων των εργαζομένων ο αγώνας για την εξασφάλιση του αγαθού της υγείας και τη διαφύλαξη του δημοσίου συστήματος υγείας από την εμπορευματοποίηση και την κερδοσκοπία.
Είναι επιβεβλημένη λαϊκή ευθύνη η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης και της διαμόρφωσης του συστήματος υγείας στη βάση της λογικής του κόστους - οφέλους.
Σήμερα οι εργαζόμενοι στην Υγεία κλιμακώνουμε την αγωνιστική δράση με συμμετοχή στην πανελλαδική, πανυγειονομική απεργία και διεκδικούμε με προτεραιότητα την προστασία της υγείας του λαού και τη θωράκιση των δημόσιων Μονάδων Υγείας. Αντιδράμε στο κυβερνητικό σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ», που σημαίνει νέα πελατεία στον ιδιωτικό τομέα και λουκέτα στα δημόσια νοσοκομεία.

Από τον δρ. Αθανάσιο Αθανασιάδη,
αντιπρόεδρο της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass