Η ζωή και η δράση του Συλλόγου Αγιωτών

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2014 10:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:46

 

Του Γιάννη Θεούλη, δικηγόρου

Στην Αγιά σήμερα Παρασκευή 29/8/2014 θα γίνει το Αντάμωμα των Αγιωτών, που οργανώνουν ο Δήμος Αγιάς, η Κ.Ε. Δήμου Αγιάς Καλυψώ, η Ομάδα Ιστορικής Έρευνας του Δήμου Αγιάς Δημ. Α. Αγραφιώτη, ο Μ.Σ. Μιλτιάδης Δάλλας και η Ένωση των Επαρχίας Αγιάς καταγόμενων με σκοπό να συσφίξουν τις σχέσεις των Αγιωτών, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να εκδηλωθεί η συγκίνηση της επίσκεψης στην πάτρια γη και να ικανοποιηθεί ο νόστος των καταγόμενων από την Αγιά και την επαρχία της.

Με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης κατέφυγα στην παρούσα αφήγησή μου που αναφέρεται στους καταγόμενους από την Αγιά και την επαρχία της, που ίδρυσαν το 1928 τον Σύλλογο με την επωνυμία «Ένωση των Επαρχίας Αγιάς Καταγόμενων» με έδρα την Αθήνα, σκοπό την σύσφιγξη των σχέσεων των μελών και με πρόεδρο τον Μ. Βατζιά.

Ο Σύλλογος παρέμεινε ανενεργός, αδρανής και νεκροφανής μέχρι το 1982. Τα μέλη του Συλλόγου κυμαίνονταν από 50-400. Τον Σύλλογο υπηρέτησαν οι πρόεδροι Μ. Βατζιάς, Ευάγγελος Αγγελάκας, Γιάννα Καντήλη - Σπηλιωτακάρα, Δημήτριος Μπόκοτας, Μανώλης Αγγελέκας και Αθανάσιος Οικονόμου. Οι αναφερόμενοι πρόεδροι πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους προς τον Σύλλογο με ανιδιοτελή, θετικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Από τους διαληφθέντες προέδρους οι Ευάγγελος Αγγελάκας και Γιάννα Καντήλη - Σπηλιωτακάρα διακρίθηκαν για το έργο και την προσφορά τους.

Ο αείμνηστος Ευάγγελος Αγγελάκας ανέστησε τον νεκροφανή Σύλλογο, έδωσε σ’ αυτόν σάρκα και οστά. Του έδωσε ζωή και δράση. Φέρεται ως επιτυχημένος πρόεδρος του συλλόγου και είχε την εκτίμηση και τον σεβασμό των μελών του. Δικαίως θεωρείται γεννήτορας του Συλλόγου, αφού πρώτος αυτός ως πρόεδρος τον ανέστησε, τον κατέστησε ζωντανό οργανισμό. Τον παρέδωσε στους διαδόχους του λειτουργούντα και σε πλήρη ετοιμότητα για δράση. Η επιτυχής προεδρική θητεία του εξασφάλισε σ’ αυτόν την υστεροφημία του στους μεταγενέστερους. Η μνήμη του αξίζει ιδιαίτερη τιμή και σεβασμό.

Ιδιαιτερότητα έχει η προεδρία της κ. Γιάννας Καντήλη - Σπηλιωτακάρα. Πρώην παράγοντες του Συλλόγου δήλωσαν ότι ό,τι και να γραφεί για την προεδρία της είναι λίγο.

Η δική μου έγγραφη αναφορά σ’ αυτήν θα είναι λιτή και ουσιαστική.

Η απελθούσα πρόεδρος δεν αρκέστηκε στην πραγμάτωση του σκοπού του Συλλόγου, αλλά προέβη σε διεύρυνσή του. Οργάνωσε εκδηλώσεις για τα παιδιά και αγωνίστηκε σθεναρά για την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων.

Λέγεται ότι πολλές ώρες κάθε μέρα για πολλά χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες της και εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της ως επικεφαλής του Συλλόγου κατά τρόπο υπεύθυνο, άψογο κι αποτελεσματικό με αποτέλεσμα να αποκτήσει την εμπιστοσύνη, την εκτίμηση και τον σεβασμό των μελών του. Η πολυετής και συνεχής προσφορά των υπηρεσιών της δεν επέφεραν σ’ αυτήν κόπωση, κορεσμό και ατονία ενδιαφέροντος για τις υποθέσεις του Συλλόγου.

Λέγεται ότι είχε ιώβεια υπομονή, ανέλπιστη επιμονή, δυνατό και γόνιμο πείσμα, ακατάβλητη ενεργητικότητα και ανιδιοτελή προσφορά. Τα παραπάνω προτερήματα της προέδρου που αποχώρησε, συνθέτουν και συγκροτούν το ήθος της, που σήμερα είναι είδος εν ανεπαρκεία. Ως επακόλουθο όλων αυτών ήλθε η βράβευση. Μακάρι να είχαν όλες οι ηγεσίες, που ασκούν διοίκηση σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο τον ηθικό της εξοπλισμό. Η χώρα μας θα είχε άλλη μοίρα και δεν θα χρεοκοπούσε. Ο λαός μας θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση και δεν θα βυθιζόταν στην ηθική και οικονομική κρίση με ολέθριες συνέπειες γι’ αυτόν.

Ο τωρινός πρόεδρος Αθαν. Οικονόμου οφείλει να ακολουθήσει τα ίχνη των απελθόντων προέδρων χωρίς να χάσει την αυτοτέλεια της προσωπικότητάς του και πάντοτε υπό την επήρεια των σημερινών δεδομένων για να έχει ο σύλλογος ανοδική πορεία προς όφελος των μελών.

Ο Σύλλογος με τις ικανές προεδρίες δίδαξε ήθος και σεβασμό των ηθικών αξιών. Κράτησε ζωντανές τις μεταξύ των μελών σχέσεις και έκτισε ισχυρό γεφύρωμα μεταξύ Αθηνών και γενέτειρας των μελών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass