Ανάλυση

Πρόεδρος ο Φ. Κουβέλης; Απίθανο!

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2014 11:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:50

Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Φούντωσε πάλι η συζήτηση γύρω από το όνομα του Φώτη Κουβέλη ως νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, διαδόχου δηλαδή του Κάρολου Παπούλια, η θητεία του οποίου λήγει σε έξι μήνες. Το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυτό που έθεσε σε κυκλοφορία τη σχετική φημολογία, χωρίς να έχει κάνει προηγουμένως οποιαδήποτε σχετική βολιδοσκόπηση προς τον ίδιον τον αρχηγό της ΔΗΜΑΡ. Αυτό στερεί σοβαρότητα από τη συζήτηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν την καθιστά περιττή. Αξίζει τον κόπο να δούμε πιο αναλυτικά τα δεδομένα.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης θα ήταν πανευτυχής, αν ποτέ εκλεγόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με μοναδική εξαίρεση τον Αλέξη Τσίπρα και κάποιους άλλους αρχηγούς δύο-τριών κομμάτων, όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί - συμπεριλαμβανομένων των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου! - θα πετούσαν στον έβδομο ουρανό, αν υπήρχε πραγματική δυνατότητα να εκλεγούν από τη Βουλή στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πραγματική δυνατότητα όμως και όχι απλή φημολογία, έτσι για να γίνεται κουβέντα και να περνάει ο καιρός με στόχο να αποσπάται η προσοχή του λαού από τα πλήγματα που του προκαλεί η κυβερνητική πολιτική. Να υπάρχουν δηλαδή οι 180 βουλευτές που θα τον βγάλουν.

ΥΠΕΡΑΝΩ ΟΛΩΝ Η ΕΔΡΑ

Υφίσταται ένα θεμελιώδες στοιχείο που - θεωρητικά μιλώντας - θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή. Μετά τον πλήρη εκφυλισμό και απαξίωση των βουλευτών που έχει συνεπιφέρει το Μνημόνιο, όλοι οι Έλληνες έχουν αντιληφθεί ότι τίποτα, κυριολεκτικά τίποτε άλλο δεν ενδιαφέρει τους βουλευτές πέρα από τη διατήρηση της προσωπικής τους έδρας στη Βουλή, με τα χρήματα και τα προνόμια που αυτή συνοδεύεται.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι βουλευτές και δη των κυβερνητικών κομμάτων είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν τα πάντα για να διατηρήσουν την έδρα τους, χωρίς να τους εμποδίζει καμιά ιδεολογία, κανένα αίσθημα εθνικής ή προσωπικής αξιοπρέπειας. Με εξαίρεση τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, κάποιους από τη ΔΗΜΑΡ που προσβλέπουν σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, λίγους από τους ΑΝΕΛ με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος της αντιμνημονιακής Δεξιάς Πάνο Καμμένο και κάποιους από τους ανεξάρτητους, όλοι οι υπόλοιποι θα ψήφιζαν ευχαρίστως οποιονδήποτε Πρόεδρο Δημοκρατίας πρότεινε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, έστω και αν τον σιχαίνονταν, προκειμένου να κρατήσουν τη βουλευτική τους έδρα ως τον Ιούνιο του 2016.

«ΣΦΑΓΗ» ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Όλοι οι βουλευτές έχουν πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι όταν γίνουν βουλευτικές εκλογές, ούτε καν οι μισοί σημερινοί βουλευτές δεν πρόκειται να επανεκλεγούν - για να μην πούμε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα θα πάνε σπίτι τους!

Είναι απίθανο η ΝΔ, η οποία στις ευρωεκλογές έμεινε τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ θα χάσει αυτομάτως τους 50 βουλευτές «δώρο» που δίνει το εκλογικό σύστημα στο πρώτο κόμμα, άρα από τους 129 που είχε βγάλει της μένουν 79. Δεν είναι εύκολο να ξαναπιάσει ποσοστό 30% που είχε πάρει το 2012, τον Ιούνιο, άρα οι βουλευτές της μπορεί να πέσουν στους 60-70 όλους κι όλους. Αλλά και από αυτούς, πολλοί βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν τα Μνημόνια πιθανότατα δεν θα ξαναβγούν οι ίδιοι, θα αντικατασταθούν από άλλους υποψηφίους της ΝΔ, οι οποίοι τουλάχιστον δεν θα βαρύνονται εξαρχής με μνημονιακά αμαρτήματα.

Ίδια και χειρότερα θα πάθει το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να χάσει ακόμη και τους μισούς από τους 33 βουλευτές που εξέλεξε το 2012, καθώς αυτή τη στιγμή τουλάχιστον φαίνεται αδύνατον να ξαναπάρει 12%.

Υπάρχουν στη σημερινή Βουλή ακόμη 50 (!) βουλευτές, το ένα έκτο του συνόλου, οι οποίοι πιθανότατα δεν θα επανεκλεγούν, εκτός και αν κάποιοι από αυτούς κερδίσουν εκ νέου βουλευτική έδρα προσκολλούμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ ή στο Ποτάμι. Είναι οι 25 ανεξάρτητοι, οι 11 της ΔΗΜΑΡ που θεωρείται πλέον απίθανο να μπει στη Βουλή μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ίσως οι 14 βουλευτές που έχουν απομείνει στους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, καθώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προοιωνίζεται σκοτεινό μάλλον για το κόμμα της αντιμνημονιακής Δεξιάς.

Ανατρέπονται δηλαδή τα πάντα σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2012, όταν η ΝΔ είχε εκλέξει 129 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 71, το ΠΑΣΟΚ 33, οι ΑΝΕΛ 20, η Χρυσή Αυγή 18, η ΔΗΜΑΡ 17 και το ΚΚΕ 12 έδρες.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΚΟΥΒΕΛΗ

Επανερχόμενος στο πρόσωπο για το οποίο γίνεται συζήτηση, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι ο Φώτης Κουβέλης δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηριζόμενος στις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των όποιων συνεργατών τους κατορθώσουν να συγκεντρώσουν με πολιτικό δέλεαρ, με εκβιασμούς ή με ωμή εξαγορά.

Εδώ δεν είχε κανένα πρόβλημα να μπει στη μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου παρόλο που είχαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να σχηματίσουν κυβέρνηση, θα είχε πρόβλημα να τον εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι πρώην συνεργάτες του σε κυβερνητικό επίπεδο; Μην τρελαθούμε κιόλας!

Ο Φ. Κουβέλης είναι υπέρ του Μνημονίου και το έχει αποδείξει εμπράκτως. Θα ήταν μάλιστα εξαιρετικά βολικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς θα υπέγραφε πειθήνια οτιδήποτε του έστελναν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος ως κυβέρνηση. Άλλο είναι το πρόβλημά του. Δεν έχει απολύτως καμιά εμπιστοσύνη ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν 153 βουλευτές και καμιά δεκαριά ακόμη στο «τσεπάκι» τους, μπορούν πραγματικά να μαζέψουν 180 βουλευτές για να τον εκλέξουν. Δεν το αποκλείει, αλλά δεν το πιστεύει καθόλου.

ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΑΜΟΝΗ

Ο Φώτης Κουβέλης προφανώς εκτιμά ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγει επαρκώς ισχυρός μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ίσως αναγκαστεί ο Αλέξης Τσίπρας να τον προτείνει αυτός ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δημιουργήσει γέφυρες με κρυπτομνημονιακές πολιτικές δυνάμεις και για να καθησυχάσει τους Γερμανούς.

Προτιμά λοιπόν μια στάση καιροσκοπικής αναμονής. Βλέποντας και κάνοντας, που λέει κι ο λαός μας! Το είπε και δημοσίως, προσφάτως: «Το θέμα της εκλογής θα κριθεί τον κατάλληλο χρόνο, σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα εκείνης της εποχής και τις πολιτικές που ασκούνται».

Πολύ σωστά τα είπε αναφορικά με το προσωπικό του πολιτικό συμφέρον. Αν στις αρχές του επόμενου χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να σαρώνει, φυσικά, ο ίδιος και η ΔΗΜΑΡ θα προσκολληθούν στον Αλέξη Τσίπρα.

Στην απίθανη περίπτωση όμως που η ΝΔ δείχνει να ανακάμπτει σε λαϊκή επιρροή, τα πράγματα αλλάζουν. Δεν έχει απολύτως κανέναν λόγο να ανοίξει από τώρα τα χαρτιά του. Ούτε φυσικά τον νοιάζει καθόλου η τύχη της ΔΗΜΑΡ. Και ο Κωστής Στεφανόπουλος από κοινοβουλευτικά ανύπαρκτο κόμμα προερχόταν, τη ΔΗΑΝΑ, αλλά αυτό καθόλου δεν τον εμπόδισε να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γιατί να μην επαναληφθεί και στη δική του περίπτωση;

ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ... ΚΑΤΑ!

Τόσο ο Φ. Κουβέλης όσο και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, αλλά και οι άλλοι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι γνωρίζουν άλλωστε ότι είτε η ΝΔ προτείνει τον Φ. Κουβέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι μισοί από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ... δεν θα τον ψηφίσουν!

Υπολογίζονται σε 5-6 οι βουλευτές εν ενεργεία της ΔΗΜΑΡ που αποκλείεται να ψηφίσουν υπέρ της εκλογής του Φ. Κουβέλη, αν τον προτείνει η ΝΔ και η κυβέρνηση συνολικά. Αυτοί έχουν ποντάρει προσωπικά τα πάντα στην επανένταξη της ΔΗΜΑΡ στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτοί που υποχρέωσαν τον Φ. Κουβέλη να αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Θα αποχωρούσαν αυτοί από τη ΔΗΜΑΡ και θα εντάσσονταν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Περίπου τόσοι όμως εκτιμάται ότι θα είναι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που δεν θα ψηφίσουν υπέρ της εκλογής του αρχηγού τους ως Προέδρου της Δημοκρατίας, αν τον προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ! Αυτοί μπορεί να είναι και λιγότεροι, σε περίπτωση που το κλίμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαρωτικό, όταν θα γίνει η εκλογή, αφήνοντας σχεδόν μόνο του τον Σπύρο Λυκούδη να ψηφίσει κατά του Φ. Κουβέλη, με δεδομένο ότι κάποιοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που κρατάει γερά η κυβέρνηση, έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί ή διαγραφεί.

ΠΡΟΩΡΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Το τελικό συμπέρασμα από όλα τα προαναφερθέντα είναι ότι κανένα πρακτικό νόημα δεν έχει αυτή τη στιγμή όλη αυτή η συζήτηση γύρω από το αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα προτείνουν ή όχι τον Φ. Κουβέλη ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν αυτός θα αποδεχθεί την πρόταση ή όχι, αν τελικά υπάρχει περίπτωση να εκλεγεί ή όχι.

Περί συζήτησης αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού πρόκειται. Την ώρα που η κυβέρνηση κάνει ανοίγματα προς την Ακροδεξιά προσπαθώντας να την ξαναφέρει στους κόλπους της ΝΔ, ρίχνει στην κυκλοφορία το όνομα του κεντροαριστερού Φώτη Κουβέλη για να θολώσει τα νερά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass