ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2014 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:59

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Αραιές συννεφιές, αυξημένες τοπικά, και πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές προβλέπει για σήμερα Παρασκευή στο νομό Λάρισας, ο μετεωρολόγος Φάνης Τακούδης (kairos-alex.gr). Θα υπάρχουν όμως και διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία αμετάβλητη (25-27 βαθμούς Κελσίου). Για το Σαββατοκύριακο αναμένονται αραιές συννεφιές, αυξημένες τις θερμές ώρες της ημέρας, και πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Τη Δευτέρα ο καιρός βελτιώνεται και από την Τρίτη οι συννεφιές και το φθινοπωρινό σκηνικό επανέρχονται.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να πληρωθούν οι δικαιούχοι του Μέτρου της Βιολογικής Γεωργίας για τα έτη 2012 και 2013, σύμφωνα με διαρροές από το ΥΠΑΑΤ. Αν και το συνολικό ποσό που προβλέπεται για το Μέτρο (και για τα δύο έτη) φθάνει τα 112 εκατ. ευρώ περίπου, στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι τα χρήματα που θα πιστωθούν θα είναι λιγότερα, διότι όπως μας εξηγούν από τους παραγωγούς που εντάχθηκαν αρχικά στο μέτρο τελικά δεν έχουν εκπληρώσει όλοι τις υποχρεώσεις τους οπότε και κάποιοι δεν δικαιούνται πληρωμής. Ειδικότερα τον Σεπτέμβριο αναμένεται να πληρωθούν ακόμα το μέτρο της Νιτρορύπανσης. Όσον αφορά το συγκεκριμένο Μέτρο (214 2.1 Μείωση Νυτρορύπανσης), αν και τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν δύο πληρωμές συνολικού ύψους 8,4 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα έτη 2012 - 2013 αγγίζει τα 35 εκατ. ευρώ περίπου. Επιπλέον γίνεται μεγάλη προσπάθεια να πληρωθεί και η Ολοκληρωμένη Διαχείριση των τεύτλων επίσης μέσα στον Σεπτέμβριο. Το επόμενο μήνα, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2014 σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα πληρωθούν οι δικαιούχοι του Μέτρου της Βιολογικής Κτηνοτροφίας για το 2012. Η πληρωμή αυτή έχει προγραμματιστεί να γίνει μέχρι τις 10 Οκτωβρίου και θα ακολουθήσει η πληρωμή των δικαιούχων για το 2013 αμέσως μετά (μέσα στον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό). Τέλος μέσα στο έτος (χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει ακόμα κανείς την ακριβή ημερομηνία) θα πληρωθεί επίσης και το Μέτρο για τη Διατήρηση Σπάνιων Φυλών Αγροτικών Ζώων.

ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗ

Πάνω από 1000 ενστάσεις υποβλήθηκαν στη ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας από τους απορριφθέντες στο πρόγραμμα νιτρορύπανσης μέχρι τη Δευτέρα που έληξε η σχετική προθεσμία. Στο μεταξύ αναστάτωση προκλήθηκε στα γραφεία της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης από την εντολή του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι υπάλληλοι της ΔΑΟΚ να μην παραλαμβάνουν πέρα από την αίτηση της ένστασης κανένα άλλο δικαιολογητικό. Τελικά χρειάστηκε η παρέμβαση Αγοραστού στον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Αποστολάκο, για να αποσυρθεί η αδικαιολόγητη αυτή απόφαση, η οποία ωστόσο μαρτυρά και τις προθέσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για την τύχη των ενστάσεων.

ΦΙΣΤΙΚΙ

Ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί στρέφονται προς την καλλιέργεια της φιστικιάς, η οποία αργεί μεν να αποδώσει καρπούς, αλλά οι τιμές που προσφέρει είναι αρκούντως ικανοποιητικές (φέτος «χτύπησε» τα 7 ευρώ\κιλό). Έτσι με ανταγωνιστικές τιμές για τους παραγωγούς και με εξόφληση 40 ημερών το μέγιστο, από την ημερομηνία παραλαβής του, ο συνεταιρισμός Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου - Θερμοπύλες», μετά τις 2 τελευταίες επιτυχείς διαχειριστικές περιόδους του 2011-2012 καθώς και την επιτυχημένη πορεία των εξαγωγών του σε Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και Τρίτες Χώρες, φέτος προτίθεται να αγοράσει προϊόν-φιστίκι και εκτός των μελών του, για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης των πελατών του. Για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Γιάννης Χονδόπουλος, με επιστολή του ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους φιστικοπαραγωγούς, ανά την επικράτεια, ότι εάν φέτος έχουν παραγωγή (και το επιθυμούν ασφαλώς), μπορεί ο συνεταιρισμός να αγοράσει το προϊόν τους σε ανταγωνιστικότερες τιμές από τις εκάστοτε διαθέσιμες τιμές της αγοράς.

ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου σε παραγωγούς και εμπόρους για την αυστηρή τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών των ακτινιδίων κατά την εμπορία και διακίνησή τους, με την υποχρέωση κατά τη συγκομιδή, για την οποία πρέπει να ορισθεί ημερομηνία έναρξης, οι καρποί θα πρέπει να έχουν αποκτήσει φυσιολογικά βαθμό Brix τουλάχιστον 6,2 κρούουν οι εξαγωγείς. Με ανακοίνωσή του ο Incofruit υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της ποιότητας του ελληνικού προϊόντος τονίζοντας στα μέλη του τα εξής: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα κρούσματα συγκομιδής άωρων και ακατάλληλων προϊόντων και δεν θα υπάρξει διακίνησή τους προς τις καταναλωτικές αγορές. Επειδή οφείλουμε να προστατεύσουμε τη φήμη του σημαντικότατου αυτού εξαγώγιμου προϊόντος, θα πρέπει να ενημερώνονται οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές για κάθε σχετική παραβίαση που θα υποπέσει τυχόν στην αντίληψή σας».

ΝΤΟΜΑΤΑ

Κανονικά συνεχίζεται η συγκομιδή της ντομάτας στη Θεσσαλία, καθώς μένει ακόμα να συγκομιστεί το 30% περίπου της παραγωγής. Σύμφωνα με τον Αστέριο Σαπουνά, γενικό διευθυντή του ΘΕΣΤΟ «η συγκομιδή αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Μέχρι στιγμής έχουμε πάει αρκετά καλά με μόνη εξαίρεση μια περιοχή στα Φάρσαλα αφού στις 6 Αυγούστου είχε σημειωθεί μια έντονη βροχόπτωση με αποτέλεσμα να σαπίσει αρκετή ποσότητα βιομηχανικής ντομάτας ενώ και τα brix είναι χαμηλά».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Ένα διαφορετικό Συνέδριο διοργανώνεται φέτος από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και το Κέντρο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας στον μαγευτικό χώρο του «The Ranch», στο Σοφικό Κορινθίας, 7-9 Σεπτεμβρίου. Με τίτλο «Οργώνουμε – Οργανώνουμε» και θέμα την αγροτική επιχειρηματικότητα, το συνέδριο απευθύνεται σε νέους και επαγγελματίες αγρότες, γεωπόνους, οικονομολόγους, στελέχη επιχειρήσεων και σε όσους σχετίζονται με το αγροτικό επιχειρείν. Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει παρουσιάσεις για νέες επενδύσεις και χρηματοδοτικά προγράμματα, διαδραστικά σεμινάρια και ειδικά εργαστήρια γνώσης και ανάπτυξης επιχειρηματικών δεξιοτήτων που παρέχουν τον ιδανικό συνδυασμό γνώσεων και πρακτικής εξάσκησης. Ο Λαρισαίος αντιπρόεδρος της ΠΕΝΑ Νίκος Παυλονάσιος προσκαλεί όλους τους νέους αγρότες να συμμετέχουν στο ξεχωριστό αυτό συνέδριο.

ΑΓΟΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΥΨΕΛΩΝ

«Κουρεµένη» σε σχέση µε πέρυσι και σε τιµή φιξ στα 18 ευρώ, ανεξαρτήτως τιµολογίου που προσκοµίστηκε, θα είναι η ενίσχυση που θα λαμβάνουν για τα έτη 2014-2016 για αγορά καινούργιας κυψέλης οι δικαιούχοι της. Παρά το μειωμένο ποσό, στην απόφαση που υπογράφει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, το πρόγραμμα ενισχύεται με πρόσθετους πόρους και για το 2014 οι συνολικές πιστώσεις ανέρχονται σε 1.429.000 ευρώ, γεγονός που δείχνει αρκετά μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων να έχει φτάσει στα Κέντρα Μελισσοκοµίας. Παρά τον ορισµό της ενισχυόµενης δαπάνης στα 30 ευρώ που είχε αποφασιστεί αρχικά από το ΥΠΑΑΤ, από τη νέα απόφαση προκύπτει πως οι δικαιούχοι δεν θα ενισχύονται βάσει ποσοστού, όπως το 2013 που ίσχυε το 80% για δαπάνες έως 25 ευρώ. Άρα αντί για έως και 24 ευρώ, το ποσό ορίζεται στα 18 ευρώ, ενώ και πάλι µπαίνει «µαχαίρι» κατά 2 ευρώ σε σχέση µε την περσινή µέγιστη ενίσχυση. Παράλληλα, σύµφωνα µε τη νέα απόφαση ορίστηκε και το συνολικό ποσό για την υλοποίηση της δράσης 3.2 «Οικονοµική στήριξη της νοµαδικής µελισσοκοµίας», το οποίο ανέρχεται στα 2.665.000 ευρώ, ενώ το ποσό επιχορήγησης ανά µετακινούµενη κυψέλη καθορίζεται στα 3,59 ευρώ. Από την άλλη για το πρόγραμμα αναλύσεων μελιού, που αφορά τις δράσεις 4.1 «Αναλύσεις μελιού» και 4.2 «Στήριξη ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίων ανάλυσης μελιού», το ποσό που εγκρίθηκε ορίζεται σε 163.779,56 ευρώ και σύμφωνα με την Απόφαση κατανέμεται σε ποσοστό 100% στους δικαιούχους.

ΕΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Μετά το εκκοκκιστήριο του νέου Μοναστηρίου Φθιώτιδας που εντάχθηκε στο δυναμικό της Ένωσης Τρικάλων από τον Αύγουστο, την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ ενέκρινε ομόφωνα την ενοικίαση και του εκκοκκιστηρίου στον Παλαμά Καρδίτσας. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κατόπιν της συγκεκριμένης απόφασης, η ΕΑΣ Τρικάλων θα διαθέτει τη νέα εκκοκκιστική περίοδο τέσσερα εκκοκκιστήρια, στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων, στα Σερβωτά Τρικάλων, στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας και στον Παλαμά Καρδίτσας. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αχιλλέας Λιούτας δήλωσε ότι «η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει την προηγούμενη δήλωσή μου, ότι φέτος η Ένωση θα ενισχύσει την παρουσία της στην εκκόκκιση βάμβακος επεκτείνοντας τη δράση της στον ευρύτερο χώρο της Κεντρικής Ελλάδας προς όφελος των παραγωγών». Εξέλιξη που γεμίζει με νοσταλγία αλλά και οργή τους Λαρισαίους βαμβακάδες για την πορεία της δικής τους Ένωσης.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass