«Fake news»: Ο ανέντιμος πλουτισμός...

Δημοσίευση: 09 Ιαν 2022 18:30

Είναι γεγονός ότι οι πλαστές ειδήσεις (fake news) αποτελούν πηγή ανέντιμου πλουτισμού. Η διαδικασία της πράξεως αυτής έχει ως αρχή την άντληση ακραίων ειδήσεων από ιστοσελίδες διαφόρων περιεχομένων. Αυτές τροποποιούνται κατά το δοκούν και κατά τρόπον προάγοντα τη δελεαστικότητα του αναγνωστικού κοινού.

Στη συνέχεια καταχωρούνται σε ιστοσελίδες και από εκεί μέσω αυτών καταλήγουν στο Facebook. Το όλο αυτό αποτέλεσμα το προβάλλουν ως είδηση, η οποία ως ακραία και ενδεδυμένη με τον μανδύα του ψέματος, πετάει και η αλήθεια ακολουθεί κουτσαίνοντας, όσοι δε άνθρωποι αντιληφθούν ότι εξαπατήθηκαν είναι ήδη αργά, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Άγγλος κληρικός και συγγραφέας Jonathan Swift (1667-1775). Και αυτό συμβαίνει γιατί το ψέμα συναρπάζει, προκαλεί θαυμασμό, είναι επιβλητικό...
Η διείσδυση των πλαστών ειδήσεων στα κοινωνικά δίκτυα, λόγω της ελκτικής δυναμικής που προκαλεί η ακραία και κατασκευασμένη αναφορά, προσελκύει πλήθος επισκεπτών στις ιστοσελίδες τους. Αυτό μπορεί να συμβεί με τη δημιουργία ακραίων ειδήσεων π.χ. ανασφάλειας, αχαλίνωτης εγκληματικότητας, επικείμενου εθνικού κινδύνου... που τις προωθούν σε ανάλογα δίκτυα ενημέρωσης. Από εδώ και πέρα αρχίζει η συγκέντρωση χρήματος στα ταμεία των εμπλεκομένων στο κύκλωμα των πλαστών ειδήσεων.
Η προσέλκυση αναγνωστών σε τέτοιου είδους ιστοσελίδες είναι μεγάλη και τα χρήματα πολλά, που θα εισπράξουν οι κατασκευαστές αυτών από τις διαφημιστικές εταιρείες, στις οποίες παραχωρούν χώρο στις ιστοσελίδες τους έναντι μεγάλης αμοιβής. Κι αυτό συμβαίνει, γιατί η πλαστή είδηση είναι βαρύγδουπη, συναρπαστική, πρωτάκουστη, περιτυλιγμένη με τον μανδύα της υπερβολής και του ψέματος.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν το σημαντικότερο μέσο διάδοσης των ειδήσεων αυτών, οι οποίες μέσω των πλαστών και ελκτικών ιδιοτήτων τους προκαλούν την αθρόα προσέλευση αναγνωστών στις ιστοσελίδες τους και φυσικά τον πλουτισμό των δημιουργών τους.
Δέον να σημειωθεί ότι η πλαστή είδηση στους καιρούς μας διαδίδεται αστραπιαία και λόγω της υπερβολής της φθάνει πρώτη στ’ αυτιά μας. Συγκεντρώνει δε σε χρόνο ρεκόρ μεγάλη αναγνωστική και ακροαματική πελατεία, αποτέλεσμα της οποίας είναι το γέμισμα των ταμείων των πρωταγωνιστών της πλαστής και ανέντιμης ενημέρωσης.
Σήμερα, τα fake news αποτελούν χωρίς υπερβολή ολόκληρη επιστήμη και τεχνική στο φτιάξιμο και στήσιμο των πλαστών ειδήσεων. Αποτέλεσμα, λόγω του ελκτικού και σαγηνευτικού τους χαρακτήρα, το οδήγημα του κόσμου, σε ακραίες συμπεριφορές και σε ανεξέλεγκτες αγορές μαϊμού προϊόντων, ακόμη και ανύπαρκτων.
Νομίζω ότι η εθνική και διεθνής κοινωνία πρέπει να εγερθεί εναντίον της μάστιγας αυτής, η οποία στον βωμό του πλουτισμού υποτιμά το αναγνωστικό κοινό και δημιουργεί προϋποθέσεις κοινωνικής και ηθικής σήψης. Κυρίως δε προσβάλλει τη φερεγγυότητα της υγιούς ενημέρωσης, εξαιτίας της ακραίας και αναξιόπιστης συμπεριφοράς της.
Πώς όμως μπορούμε να αμυνθούμε ως πολίτες μιας τέτοιας κοινωνίας; Πώς μπορούμε να πολεμήσουμε το ανήθικο των πράξεων αυτών; Πώς πρέπει να ενεργούμε για την προάσπιση της υπέρτατης αξίας της αλήθειας, η οποία πρέπει να αποτελεί την ψυχή της ενημέρωσης; Αυτήν πρέπει να ψάχνουμε να βρούμε κάθε φορά στην είδηση με τον έλεγχο, τη διασταύρωση, τη βάσανο της λεπτομέρειας, χρησιμοποιώντας προς τον σκοπό αυτόν σοβαρές και αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης.
Έτσι θα περιορίσουμε τη δράση των κατασκευαστών των πλαστών ειδήσεων με απώτερο στόχο τον ανέντιμο και μαύρο πλουτισμό τους. Αυτών που με την αστραπιαία μεταφορά και πειθώ των ακραίων αυτών νέων είναι δυνατόν να επηρεάσουν την έκβαση εθνικών εκλογών, την ορθή αντιμετώπιση εθνικών και κοινωνικών προβλημάτων, την αποτελεσματική αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων...
Γι’ αυτό επιμένουμε ότι η αντιμετώπιση αυτών των ακραίων φαινομένων αποτελεί νομικό και κυρίως ηθικό καθήκον. Σε ό,τι αφορά τους απλούς πολίτες, τους κοινωνούς των social media και του διαδικτύου, αν θέλουν να γίνονται δέκτες της αληθούς ενημέρωσης θα πρέπει να ελέγχουν την πηγή προέλευσης της είδησης και να επιδεικνύουν πλήρη αποστροφή στον δόλιο και σκοτεινό ρόλο των fake news.

Από τον Κων/νο Τσιρονίκο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass