Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2014 11:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:02

 

 

Από τον Μιχαήλ Γκρίλλα

Είχε καταστεί πλέον θεσμός εδώ και πολλές δεκαετίες κατά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) όπως, ο εκάστοτε πρωθυπουργός της χώρας, να κάνει ένα μικρό απολογισμό του συντελεσθέντος και του συντελουμένου κυβερνητικού έργου και να οριοθετεί σε γενικές γραμμές, την οικονομική και τη δημοσιονομική πολιτική που, πρόκειται να ακολουθήσει η κυβέρνησή του, τον επόμενο χρόνο. Ήταν, δηλαδή, με λίγα και απλά λόγια, το δεύτερο οικονομικό γεγονός, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού της χώρας.

Ήταν στην κυριολεξία μια κυβερνητική φιέστα, όπου σύσσωμη η εκάστοτε κυβέρνηση, με όλους τους παρατρεχάμενους και τους περί αυτών, ανηφόριζε στη Θεσσαλονίκη και εγκαθίσταντο σε αυτά, επί ένα τριήμερο όπου, με ένα πρωτοφανές όργιο σπατάλης, γλεντούσαν στα νυχτερινά πολιτιστικά κέντρα (μπουζουξίδικα - σκυλάδικα κ.λπ.) σε βάρος φυσικά του Έλληνα φορολογουμένου και εις υγεία των κορόιδων. Αυτό το καθεστώς συνεχιζόταν αδιάκοπα και σε έντονο ρυθμό μέχρι το 2009, όταν εν μέσω προεκλογικής περιόδου, εγκαινιάζοντας τότε την 74η ΔΕΘ, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, εξήγγειλε από του βήματος αυτής, πολιτική λιτότητα και πάγωμα μισθών και συντάξεων, για να αποφύγει η χώρα μας, την επερχόμενη οικονομική κατάρρευσή της. Εξήγγειλε, δηλαδή, καθυστερημένα και πολύ αργά, όσα θα έπρεπε να είχε κάνει, από το 2004 όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας. Απεναντίας από την πλευρά του, ο τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και νικητής των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009, Γιώργος Παπανδρέου, ενώ γνώριζε και αυτός ότι, η καυτή πατάτα της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, θα έσκαγε στα χέρια του, εντούτοις όμως υπόσχετο βλακωδώς αύξηση μισθών και συντάξεων άνω του πληθωρισμού, λέγοντας εν γνώσει του ψέματα, την περιβόητη εκείνη φράση «Λεφτά υπάρχουν» που, έκτοτε τον ακολουθεί και θα τον ακολουθεί δικαιολογημένα συνέχεια ως στίγμα σε όλη του τη ζωή.

Το 2012 και το 2013 ο σημερινός πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη σε μια επίσκεψη αστραπή, χωρίς καμία κουστωδία υπουργών και άλλων παρατρεχάμενων και εγκαινίασε την 77η και 78η ΔΕΘ, με μια συμβολική τυπική εκδήλωση, κόβοντας την κορδέλα βαριεστημένα και κάνοντας στην κυριολεξία αγγαρεία γιατί δεν είχε τίποτα και κανένα χειροπιαστό και αισιόδοξο μήνυμα να στείλει στον ελληνικό λαό καθότι η χώρα δεν είχε αποφύγει ακόμη την έξοδό της, από την Ευρωζώνη και το Ευρώ (Grexit).

Η ΔΕΘ δεν είναι πια αυτό που ήταν παλιότερα. Δεν είναι ένα κεντρικό εμπορικό γεγονός, η ραχοκοκαλιά μιας δραστηριότητας στην οποία έπαιρναν μέρος οι εκπρόσωποι της υγιούς επιχειρηματικότητας της χώρας και πολυπληθείς ξένες αντιπροσωπείες, με μεγάλα περίπτερα εταιριών και κρατών. Καθρέπτης των αλλαγών τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, η ΔΕΘ μετατράπηκε σε χώρο όπου τα κεντρικά εκθεσιακά περίπτερα είναι συνήθως, κρατικά, ΔΕΚΟ και υπουργείων. Η Βιομηχανική και εμπορική δραστηριότητά της, έφτασε να καθρεπτίζει μόνο τον κρατισμό. Επί πολλά χρόνια δυστυχώς η Ελλάδα, παράγει γραφειοκράτες, κομματικούς ακολούθους, παρατρεχάμενους και νταραβερτζήδες της εξουσίας, της κομματοκρατίας και της νομενκλατούρας.

Το νέο εθνικό αφήγημα της μεταμνημονιακής Ελλάδας αναμένεται να παρουσιάσει στη φετινή 79η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός με βασικό «πολιτικό όπλο» την αποχώρηση της Τρόικας από τη χώρα. Ο ίδιος εκτιμά ότι αρχίζει μια «νέα εποχή» και παρά τα «ανοιχτά μέτωπα», που υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας και το εύθραυστο γεωπολιτικό περιβάλλον, είναι πεπεισμένος πως η δικομματική κυβέρνηση θα σταθεί όρθια και θα ξεπεράσει όλα τα εμπόδια, ακόμη και αυτό της εκλογής του νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα. Η χώρα μας  φαίνεται να αφήνει πλέον πίσω της την ύφεση και μπαίνει ήδη εστω και σιγά - σιγά, σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που, υπολογίζεται να κλείσει στο τέλος του 2014 στο 0,7% του ΑΕΠ. Η οικονομία σταθεροποιείται, δεν παράγει πλέον ελλείμματα, οι κρατικές δαπάνες συνεχώς μειώνονται και για πρώτη ίσως φορά, στην ιστορία αυτού του τόπου, το εμπορικό ισοζύγιο πληρωμών έκλεισε τον Ιούλιο με θετικό πρόσημο κάπου 1,4 δισ. ευρώ πλεόνασμα και ο κοιμισμένος γίγαντας που ακούει στον όνομα «τουρισμός» αφυπνίζεται για τα καλά με τη Σαντορίνη μας, να αναδεικνύεται παγκόσμια ως υπ’ αριθμόν πρώτος τόπος προορισμού, οι τουρίστες μαζί με την κρουαζιέρα αναμένεται να ξεπεράσουν για πρώτη φορά τα 22,5 εκατομμύρια και στα ταμεία του Κράτους να εισρεύσουν τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ. Συνεπώς, έχει στα χέρια του κάποια καλά νέα να πει στον λαό μας, όπως για παράδειγμα μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 21% των ειδών εστίασης από 13% στο 10% και ακόμη μικρή μείωση των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων. Σίγουρα, όμως, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πανηγυρίσει γιατί οι κίνδυνοι ελλοχεύουν και η ανεργία καμία φορά καλά κρατεί και παραμένει ήδη στο 27% και δεν θέλει επιτέλους να ξεκολλήσει, από αυτό το απαράδεκτο υψηλό ποσοστό.

Θα είναι, ίσως, η τελευταία ευκαιρία για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εγκαινιάζοντας την 6η Σεπτεμβρίου την 79η ΔΕΘ, να αφήσει στην πάντα τα μεγάλα λόγια και τους αριθμούς που ευημερούν, οφείλει να κοιτάξει κατάματα τον ελληνικό λαό και να εξηγήσει σε αυτόν, με απλά και κατανοητά λόγια τι πρόκειται να γίνει στη χώρα, σε ποιες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσει, ποιες αλλαγές θα κάνει και πού, πόσο θα προχωρήσει τη δημοσιονομική εξυγίανση, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, την πάταξη της διαφθοράς, τη μείωση της σπατάλης στο δημόσιο, τον εκσυγχρονισμό της Διοίκησης, τον εξορθολογισμό του πολιτικού μας συστήματος και άλλα πολλά που χρειάζονται επιτέλους να γίνουν σε αυτόν τον ταλαίπωρο τόπο και ότι όλα αυτά έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες και πριν εμφανιστεί στην πόρτα μας και μας τα επιβάλλει για τα καλά η Τρόικα, η οποία είναι καιρός σιγά - σιγά να μας αδειάσει τη γωνιά.

Καλό θα είναι όλα αυτά και άλλα πολλά, να τα έχουν υπόψη τους τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ώστε να αποφύγουν την παράδοση που θέλει τη συχνά επαναλαμβανόμενη, άγονη πολιτική αντιπαράθεση, να μεταφέρεται κάθε Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη και να εκτρέπεται έτσι θεσμικά ο σκοπός και η σημασία του σημαντικού αυτού γεγονότος, εις βάρος φυσικά της πόλης που διοργανώνει τη ΔΕΘ και της χώρας μας γενικότερα. Η ΔΕΘ πρέπει επιτέλους να γίνει ένα σημείο αναφοράς που θα ενώνει την κοινή προσπάθεια όλων των Ελλήνων, για πρόοδο και προκοπή και όχι να αναπαράγει φαινόμενα παλαιοκομματικών συνηθειών και άλλων πολλών εκφυλιστικών καταστάσεων που, συνήθως μας φέρουν πολλά χρόνια πίσω και οδηγούν τον τόπο, στην υποανάπτυξη, στην καθυστέρηση, στην υποβάθμιση και στην οπισθοδρόμηση. Οι καιροί αλλάζουν, ας αλλάξουν επιτέλους και οι πολιτικοί μας, νοοτροπία και τις κακές συνήθειες που έχουν να κάνουν με άλλες εποχές που είναι γεμάτες από λαϊκισμό και ψηφοθηρία. Συνεπώς, «για να γυρίσει ο Ήλιος, θέλει δουλειά πολλή», που λέει και ο ποιητής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass