«Αλληλοσφάζονται» στο ΠΑΣΟΚ

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2014 11:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:02

 

Του Γιώργου Δελαστίκ

«Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» θα μπορούσαν να πουν ίσως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μιμούμενοι τη γνωστή ατάκα του αξέχαστου Ντίνου Ηλιόπουλου, αν ήθελαν να διακωμωδήσουν την κατάσταση εμφυλίου πολιτικού πολέμου που επικρατεί στο κόμμα τους. «Ο δρόμος... έχει πισώπλατα μαχαιρώματα, έχει και προδοσίες» κατήγγειλε χωρίς περιστροφές ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο ίδιος δεν το διευκρίνισε ρητά, αλλά όλοι κατάλαβαν ότι υπονοούσε τη στάση του Βαγγέλη Βενιζέλου τον Νοέμβριο του 2011, όταν ανατράπηκε μυστηριωδώς ο πρώην πρωθυπουργός.

«Εξέφρασα την αντίθεσή μου προ μηνών στις οβιδιακού τύπου μεταλλάξεις του ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου. Αναφερόταν - χωρίς πάντως να τις κατονομάσει και πάλι - στις προθέσεις του Ευ. Βενιζέλου να ιδρύσει την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη (ΔΗ.ΠΡΟ.ΠΑ.) και να απαλλαγεί έτσι από το ΠΑΣΟΚ και τα ενοχλητικά στελέχη του, τα οποία αποδείχθηκε ότι αδυνατεί να ελέγξει, φτιάχνοντας ένα νέο κόμμα που να ελέγχει πλήρως.

Αυτά ο Γιώργος Παπανδρέου τα είπε μιλώντας στο Ζάππειο, την περασμένη Δευτέρα. Την Τετάρτη, πάλι στο Ζάππειο, 3 του Σεπτέμβρη, ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν αποφασισμένος να απαντήσει - και το έκανε.

«ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!»

Φυσικά, η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου είχε βαριά τη σφραγίδα του προσωπικού του στιλ και ύφους.

«Εξασφάλισα με τεράστιο προσωπικό κόστος την ενότητα του χώρου το 2007 μέσα σε συνθήκες τριτοκοσμικού φασισμού» διακήρυξε. Αναφερόταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος στην αποτυχημένη προσπάθειά του να ανατρέψει τον Γιώργο Παπανδρέου από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ το 2007, αμέσως μετά την εκλογική ήττα του από τον Κώστα Καραμανλή στις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου του 2007.

Στους ισχυρισμούς του Γ. Παπανδρέου για «πισώπλατα μαχαιρώματα» και «προδοσίες» ο Ευ. Βενιζέλος τον κατήγγειλε ότι στην αναμέτρησή τους το 2007 είχε δημιουργήσει στο ΠΑΣΟΚ συνθήκες... «τριτοκοσμικού φασισμού...»!!!

Δεν σταμάτησε εκεί. «Απέτρεψα την καταστροφή ενός δημοψηφίσματος με ερώτημα «ναι ή όχι στο ευρώ» πρόσθεσε, νομίζοντας ότι έτσι δικαιολογεί τη στάση του στην υπόθεση της ανατροπής του Γ. Παπανδρέου, τον Νοέμβριο του 2011. Η αντικατάσταση ενός νόμιμα εκλεγμένου πρωθυπουργού από έναν... τραπεζίτη (!), τον Λουκά Παπαδήμο, προφανώς δεν συνιστά συνταγματική εκτροπή για τον κάποτε διατελέσαντα συνταγματολόγο και νυν πολιτικό Ευάγγελο Βενιζέλο. Το θέμα το αποσιώπησε εντελώς.

Επαίρεται, επίσης, γιατί δεν άφησε να γίνει δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσει ο λαός, αν θέλει ή δεν θέλει το ευρώ μαζί με το μνημόνιο που κατέστρεψε την πατρίδα μας. Θα ήταν «καταστροφή (!)» αν αποφάσιζε ο λαός, λέει.

Ούτε εξηγεί επίσης ότι ο Γ. Παπανδρέου ήθελε να βάλει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει, αν θέλει ή δεν θέλει τα μέτρα του μνημονίου. Δεν είχε σκοπό να θέσει το ερώτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ. Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί του επέβαλαν να βάλει το ερώτημα για το ευρώ και όχι για το μνημόνιο και στη συνέχεια, μέσα σε ελάχιστες μέρες, οργάνωσαν την ανατροπή του, από κοινού φυσικά με τους γηγενείς συνεργάτες τους.

ΠΕΡΙ ΟΒΙΔΙΟΥ

Τη Δευτέρα, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι αντιστάθηκε στις «οβιδιακού τύπου μεταλλάξεις» του ΠΑΣΟΚ, εννοώντας ότι δεν δέχεται τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να προωθηθεί η ΔΗ.ΠΡΟ.ΠΑ που θέλει ο Ευ. Βενιζέλος.

Δύο 24ωρα αργότερα, την Τετάρτη, ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε στον τέως ότι «δεν είναι κακές οι οβιδιακές μεταμορφώσεις» και πρόσθεσε αφήνοντας άναυδους τους ακροατές της ομιλίας του:

«Δεν υπάρχει καμία μεταμόρφωση. Υπάρχει μια πολιτική συμμαχιών που αναπτύξαμε για να μην συσπειρωθούν περιφερειακοί ή ιδεολογικοί και πολιτικοί μας αντίπαλοι εναντίον του ΠΑΣΟΚ με την ενθάρρυνση παραγόντων του ΠΑΣΟΚ».

Συσπείρωση αντιπάλων εναντίον του ΠΑΣΟΚ με την ενθάρρυνση παραγόντων του ΠΑΣΟΚ! Τι εννοούσε άραγε ο Ευ. Βενιζέλος;

Εριξε κι άλλη «μπηχτή» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Είδαμε να διαχωρίζουν τη θέση τους και ν΄ ακολουθούν τον δρόμο της προσωπικής ευκολίας, στελέχη μας» είπε τη Δευτέρα. Την Τετάρτη ήταν πιο καυστικός: «Κάποτε που είχαν την ευθύνη των αποφάσεων, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και μετακυλύουν με εντυπωσιακή άνεση την ευθύνη σε αυτούς που σηκώνουν ακόμη τώρα το βάρος αγόγγυστα...» δήλωσε, εννοώντας τον εαυτό του και τον προκάτοχό του, όπως όλοι αντιλαμβάνονται.

«ΗΧΗΡΟ ΡΑΠΙΣΜΑ»

«Πισώπλατα μαχαρώματα», «προδοσίες», «συνθήκες τριτοκοσμικού φασισμού», «συσπείρωση αντιπάλων εναντίον του ΠΑΣΟΚ με την ενθάρρυνση παραγόντων του ΠΑΣΟΚ» - μερικές μόνο από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Βαγγέλης Βενιζέλος στη μεταξύ τους πολιτική διαπάλη, στον ακήρυχτο πόλεμο που τους χωρίζει εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Ενώ, λοιπόν, οι δύο πρωταγωνιστές της κρίσης του ΠΑΣΟΚ - ο πρώτος που έβαλε τη χώρα στο επονείδιστο καθεστώς της μνημονιακής υποτέλειας και ο δεύτερος που έκανε το ΠΑΟΣΚ κυβερνητική «τσόντα» της Ν.Δ. - λένε τέτοια βαριά πράγματα οι ίδιοι, ο Ευ. Βενιζέλος προσπάθησε τη Δευτέρα να τα εμφανίσει όλα αυτά ως... συνωμοσία κατά του ΠΑΣΟΚ!

«Εμφανίστηκαν αμέσως οι γνωστοί «καλοθελητές» που ασχολούνται εργολαβικά με τη δημιουργία νοσηρών εντυπώσεων, με στόχο την πρόκληση τεχνητής εσωστρέφειας... Χαίρομαι γιατί η παρουσία όλων εδώ, δίνει σήμερα ένα ηχηρό ράπισμα στους κύκλους αυτούς» είπε στην αρχή του χαιρετισμού του. Την ίδια ώρα όμως εκατοντάδες συγκεντρωμένοι  του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα του Ζαππείου και φυσικά πρόσκεινταν στον Γιώργο Παπανδρέου τον... γιουχάιζαν άγρια και συνεχώς, μην αφήνοντάς τον να ακουστεί καθόλου! Κάποιοι μάλιστα τον φώναζαν «προδότη»!

Ενώ, λοιπόν, τη Δευτέρα έφταιγαν στον Ευ. Βενιζέλο οι «καλοθελητές» που βρίσκονται εκτός ΠΑΣΟΚ και καλλιεργούν «ερβολαβικά», προφανώς ψευδόμενοι, «νοσηρές εντυπώσεις» για να προκαλέσουν στο ΠΑΣΟΚ «τεχνητή εσωστρέφια», δύο 24ωρα αργότερα, την Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε εντελώς αντίθετα πράγματα.

Κατήγγειλε την «ευτέλεια συμπεριφορών που δεν έχουν καμία σχέση με δημοκρατία, πολιτικό πολιτισμό, προοδευτικό ήθος» και «προσβάλλουν την παράταξη και βιάζουν τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες» από άτομα που είναι ενταγμένα στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ!

«ΑΠΑΡΝΗΘΗΚΑΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ»

«Σαράντα χρόνια μετά, φτάνουμε στο τέρμα μιας πολυκύμαντης διαδρομής» έγραψε την Τετάρτη, σε άρθρο του στα «Νέα», ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος διετέλεσε υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Σημαντική μερίδα του λαού «μπορεί, ίσως, να ντρέπεται για το ΠΑΣΟΚ των επίορκων, των λαθρεπιβατών της εξουσίας, των «καλαμοκαβαλάρηδων» και να αποστασιοποιείται... Εντυπώθηκε στον λαό και όχι άδικα η εικόνα ότι φύγαμε από τον φυσικό μας χώρο» ομολογεί ο Κ. Σκανδαλίδης πριν προχωρήσει σε μια θεμελιώδη παραδοχή, η οποία συνιστά την ουσία της απομόνωσης του ΠΑΣΟΚ από τον λαό και ερμηνεύει την καταβαράθρωσή του στις ευρωεκλογές στο ποσοστό του 8%: «Απαρνηθήκαμε τον εαυτό μας, τις αξίες, την ταυτότητά μας. Συμβιβαστήκαμε με μια πολιτική που δεν μας εκφράζει, δεν μας αρμόζει».

ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ

Τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας τα γιουχαΐσματα και οι ύβρεις προς τον Βενιζέλο και η αποφυγή καταδίκης του από τον Γ. Παπανδρέου, οδήγησαν προφανώς σε ανάφλεξη του πολιτικού εμφύλιου στο ΠΑΣΟΚ όπως θα περίμενε κανείς.

«Συνειδητά και με ευθύνη των διοργανωτών είχαμε αυτά τα αποτελέσματα... Θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτά τα γεγονότα - και δεν ήθελαν!» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος γνωστό «βενιζελικό» στέλεχος.

«Με πρωτοβουλίες και κινήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή έχει εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή» δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Βήμα FM» ο διατελέσας πολλές φορές υπουργός κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Παντελής Οικονόμου. Αναφερόμενος δε στην εκδήλωση της Τετάρτης για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ στις 3 Δεκέμβρη του 1974, είπε ότι αυτή «διοργανώνεται από τον άνθρωπο που καταργεί το ΠΑΣΟΚ».

Καταπέλτης αλλά όχι εναντίον του Βενιζέλου, εναντίον του Γ. Παπανδρέου ήταν στις δηλώσεις του ο Μιχάλης Κασσής, γνωστό και τηλεοπτικά προβεβλημένο στέλεχος του σύγχρονου ΠΑΣΟΚ. «Ο Παπανδρέου είναι από τους ανθρώπους που διέλυσαν και κατέστρεψαν το ΠΑΣΟΚ» δήλωσε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό.

Δεν χρειάζεται η παράθεση και άλλων δηλώσεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ για να αντιληφθούμε όλοι ότι το κάποτε κραταιό κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου έχει καταντήσει πλέον πολιτικό «σώμα ατάκτων» χωρίς κατεύθυνση, χωρίς ενιαία ηγεσία, χωρίς πολιτικούς στόχους πέραν της προσκόλλησης στην κυβέρνηση της ΝΔ πάση θυσία. Τι κρίμα...

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass