Επιστολές αναγνωστών

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2022 19:30

Οι εταιρείες παροχής ρεύματος, οι τακτικές τους,
η «περιπέτεια» και η δικαίωση ενός συμπολίτη

Ως "Ηλεκτροσόκ" χαρακτηρίζει την ταλαιπωρία που υπέστη, με τις επίπονες και χρονοβόρες διαδικασίες που τον υποχρέωσαν να ακολουθήσει εταιρείες-πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, ο Λαρισαίος οδοντίατρος Μιχάλης Κατσουράκης. Ρήτρες αναπροσαρμογής, Πάγια και τιμές KWh, συμβόλαια, δηλώσεις υπαναχώρησης, διπλές χρεώσεις, όλα ανάκατα για έναν απλό πελάτη οικιακού ρεύματος, ο οποίος όμως επέμεινε, έφτασε μέχρι τον Συνήγορο του Καταναλωτή αλλά και τη ΡΑΕ προκειμένου να δικαιωθεί.


Η περιπέτειά του, όπως την περιγράφει ο ίδιος με επιτολή του στην ‘’Ε’’: «Όλα ξεκίνησαν στο τέλος Σεπτεμβρίου, μετά από έναν φουσκωμένο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος στον οποίο για τη ρήτρα αναπροσαρμογής χρεωνόμουν πολύ περισσότερο από ό,τι για το ρεύμα. Απευθύνθηκα στην εταιρεία μου (τη Ζενίθ) ζητώντας να μου προτείνουν κάποιο οικονομικό πακέτο χωρίς αναπροσαρμογή. Η απάντηση αρχικά ήταν ότι δεν υπάρχει τέτοιο πακέτο. Μετά από έρευνα αγοράς κατέληξα σε άλλη εταιρεία (Elpedison) λόγω χαμηλότερης χρέωσης ανά KWh, αλλά και χαμηλότερη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Τέσσερις μέρες μετά μου τηλεφωνούν από την αρχική (Ζενίθ) και μου προτείνουν πακέτο χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, χρέωση 0,11 ευρώ/KWh και ετήσιο πάγιο 59 ευρώ. Θεώρησα την πρόταση συμφέρουσα και συμφώνησα. Μου έστειλαν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονταν, καθώς και δήλωση υπαναχώρησης προς την άλλη εταιρεία την οποία θα προωθούσαν αυτοί. Στις 14 Οκτωβρίου μου ήρθε το αντίγραφο του συμβολαίου με τη διαφορά ότι η χρέωση του ρεύματος ήταν 0,15111 ευρώ/KWh , δηλαδή 30% παραπάνω το οποίο υπέγραψα χωρίς να το πολυκοιτάξω.
Προς μεγάλη μου έκπληξη, στις 15-10 έρχεται λογαριασμός ‘’ENANTI’’ από την Elpedison για περίοδο κατανάλωσης 12-10-2021 έως 20-12-2021, δηλαδή περίοδο που εγώ νόμιζα ότι είχα συμβόλαιο με τη Ζενίθ και μάλιστα για περίοδο 8 ημερών. Τηλεφωνώ στην Elpedison και ρωτάω πώς γίνεται να εκδοθεί λογαριασμός όταν εγώ έχω υπογράψει συμβόλαιο στη Ζενίθ και ότι έχω στείλει δήλωση υπαναχώρησης για την αίτησή μου προς την εταιρεία. Η απάντησή τους ήταν ότι δεν έχουν λάβει καμιά δήλωση υπαναχώρησης για το ρεύμα από κανέναν για τη συγκεκριμένη παροχή και ότι για τη ΔΕΔΔΗΕ θεωρούμαι πελάτης της Elpedison όπως και γι’ αυτούς. Έκπληκτος τηλεφωνώ στη «Ζενίθ» όπου με διαβεβαιώνουν κι αυτοί ότι όντως δεν φαίνομαι πελάτης τους. Μα λέω έχουμε συμβόλαιο από 4-10-2021 πώς γίνεται να είμαι σε δύο εταιρείες συγχρόνως. Σε λίγες μέρες έρχεται τελικός λογαριασμός από τη «Ζενίθ» και με διαβεβαιώνουν ότι δεν θα έχω καμία επίπτωση και ότι θα ξαναστείλουν τη δήλωση υπαναχώρησης στην Elpedison για να επανέλθω σ’ αυτούς.
Στις 9-11-2021 μου έστειλαν νέο συμβόλαιο να υπογράψω με courier στο οποίο η χρέωση ήταν 0,26667 ευρώ/KWh. Δηλαδή σε έναν μήνα από 0,11 ευρώ/KWh στα 0,26, αύξηση 150%! Αυτό όταν οι αυξήσεις στο ρεύμα σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν γύρω στο 35% σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία και την κυβέρνηση.
Το σίριαλ όμως συνεχίστηκε.
Στις 23-12-2021 ήρθε ο πρώτος λογαριασμός της «Ζενίθ» με το καινούργιο συμβόλαιο με χρέωση 0,266/KWh. Tο κορυφαίο είναι ότι μου ξαναχρέωσαν το ετήσιο πάγιο των 59 ευρώ το οποίο είχα πληρώσει στον προηγούμενο λογαριασμό. Τηλεφωνώ στη Ζενίθ και διαμαρτύρομαι για την κατάσταση. Πρέπει να πήρα 8 φορές και ο κάθε εκπρόσωπος μού έλεγε το μακρύ του και το κοντό του και με παρέπεμπαν στην υπάλληλο που είχα επαφές απ’ την αρχή η οποία δεν απαντούσε ούτε στα τηλέφωνα, ούτε στα email. Προσπαθούσα για μέρες να βρω το δίκιο μου, αλλά πού να το βρω. Αναγκάστηκα να πάω στο γραφείο της «Ζενίθ» εδώ στη Λάρισα 4 φορές με όλα τα χαρτιά, τους λογαριασμούς, τα συμβόλαια και τα email για να καταλάβουν το θέμα και να με αποκαταστήσουν. Επειδή δεν πήρα καμία απάντηση στις 11-1-22 απευθύνθηκα στον Συνήγορο του Καταναλωτή, αλλά και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ζητώντας τους να παρέμβουν γιατί θεωρώ ότι εξαπατήθηκα και διότι η αύξηση 150% σε έναν μήνα είναι αισχροκέρδεια, που δεν δικαιολογείται από την αύξηση των χρηματιστηριακών τιμών στην αγορά ενέργειας. Τέλος, ήταν απαράδεκτη η εκ νέου χρέωση του ετήσιου πάγιου των 59 ευρώ.
Έναν μήνα μετά επιτέλους ήρθε η δικαίωση. Η «Ζενίθ» παραδέχθηκε το λάθος της και μου άλλαξε το συμβόλαιο στην τιμή των 0,15 ευρώ την KWh και μου επέστρεψαν ετήσιο πάγιο των 59 ευρώ που μου είχαν χρεώσει 2 φορές σε έναν μήνα.
Δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο η καταγγελία μου στον Συνήγορο του Καταναλωτή και στη ΡΑΕ ή η επιμονή μου στην εταιρεία για την αποκατάστασή μου, αλλά πιστεύω ότι όλοι μας εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα με το ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί και ενημερωμένοι. Οι Εταιρείες κοιτούν πολλές φορές να κερδοσκοπήσουν σε βάρος μας, εκμεταλλευόμενες την κατάσταση. Τα μάτια σας δεκατέσσερα».
***


Ευπρόσδεκτοι για επανένταξη στην ορχήστρα

Αγαπητή «Ελευθερία»,
Αισθάνομαι την ανάγκη να απαντήσω στην επιστολή του κ. Καραμανώλη σχετικά με τις «Αλήθειες για τη Συμφωνική», γιατί στην επιστολή αυτή, υπάρχει αναφορά στο πρόσωπό μου ως προέδρου του «Συλλόγου Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας».
Ως άτομο που με αγάπη για τη μουσική, συμμετείχα ανελλιπώς στις εκδηλώσεις του Ωδείου, ως ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου που δημιούργησε το 2007 η αείμνηστη καταξιωμένη πιανίστρια Πιπίτσα Μπαλάφα, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου από το 2010 και ως πρόεδρός του από το 2012, είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά τη μεγάλη προσφορά του αείμνηστου Γιάννη Τσανακά στο Δημοτικό μας Ωδείο και τη δημιουργία από εκείνον μαθητικής ορχήστρας με τη συνδρομή καθηγητών του Ωδείου. Όπως επίσης γνωρίζω ότι σημαντική υπήρξε και η προσφορά του μαέστρου Δημ. Δημόπουλου στο κτίσιμο αυτής της ορχήστρας.
Εξάλλου στον αείμνηστο Γιάννη Τσανακά αναφέρθηκα και στη διαδικτυακή συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, που έλαβε χώρα τη 18η Ιανουαρίου και στην οποία κλήθηκα να συμμετάσχω. Επίσης αναφέρθηκα και στους σπουδαίους μουσικούς του ΔΩΛ που βιώνουν κάθε Σεπτέμβρη την αβεβαιότητα της επαναπρόσληψης για 20 και πλέον χρόνια.
Γνωρίζω επίσης ότι, όταν ο Χρήστος Κτιστάκης, που είχε σπουδάσει το αντικείμενο της διεύθυνσης ορχήστρας, σε ανώτατο πανεπιστήμιο της Γερμανίας, πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει μια ορχήστρα επαγγελματικού επιπέδου, ζήτησε την έγκριση του Γιάννη Τσανακά, που τότε ήταν διευθυντής του Ωδείου και έτυχε της αμέριστης συμπαράστασης και υποστήριξής του. ΄Ετσι λοιπόν ξεκίνησε και δημιούργησε μια πολιτιστική κυψέλη πανελλαδικής αναγνώρισης. Και βέβαια αυτό το κατόρθωσε με τη σκληρή δουλειά σπουδαίων μουσικών που τον πλαισίωσαν.
Γνωρίζω επίσης ότι στα περισσότερα από τα έργα που ανέφερα στο δημοσίευμά μου της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ της 12ης/1/22 συμμετείχαν οι σπουδαίοι καλλιτέχνες που στη συνέχεια αποχώρησαν από την ορχήστρα. Όμως σε όλα αυτά τα έργα και σε ακόμα περισσότερα, που ο περιορισμένος χώρος δεν μου επέτρεπε να αναφέρω, μαέστρος ήταν πάντα ο Χρήστος Κτιστάκης.
Γνωρίζω επίσης τόσο εγώ όσο και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, της περιόδου 2015 – 2016, ότι ο κ. Καραμανώλης διαφωνούσε με κάποιες προτάσεις της διοίκησης και μαζί του και κάποια άλλα μέλη της ορχήστρας που στη συνέχεια αποχώρησαν.
Τότε η Διοίκηση του Ωδείου, που γνώριζε πολύ καλά την προσφορά τους, αλλά και την καλλιτεχνική τους αξία, τους κάλεσε κατ’ επανάληψη να επιστρέψουν στην Ορχήστρα. Κάτι που έκανα κι εγώ τόσο σε τηλεφωνική όσο και σε προσωπική επικοινωνία με τον κ. Καραμανώλη. Αρνήθηκαν πεισματικά. Η άρνησή τους μας λύπησε πολύ.
Όμως τα τελευταία έξι χρόνια, παρ’ όλη την απουσία εκλεκτών καλλιτεχνών από την ορχήστρα, παρ’ όλη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, παρ’ όλη τη δύσκολη υγειονομική κατάσταση, η ορχήστρα συνέχισε την ανοδική της πορεία, συνέχισε να έχει τις ίδιες υψηλές επιδόσεις. Με αποκορύφωμα την παραγωγή της όπερας ΤΟΣΚΑ του Τζιάκομο Πουτσίνη (το 2017) που ανέβηκε για τρεις ημέρες στη σκηνή του Δημοτικού μας Ωδείου και για δύο ημέρες στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αλλά και πρόσφατα με τη συναυλία του Σεπτεμβρίου στο κατάμεστο κηποθέατρο που αποθεώθηκε από το πολυπληθές κοινό που την παρακολούθησε.
Θα κλείσω με τα λόγια του δ/ντή του Ωδείου κ. Αλεξίου, που με εκφράζουν, καθώς εκφράζουν και όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας και θέλω να πιστεύω ότι εκφράζουν και όλα τα μέλη του Συλλόγου μας. «Είστε ευπρόσδεκτοι να επανενταχθείτε στην ορχήστρα»
Με την ευκαιρία θα ήθελα εκ μέρους του Δ.Σ. να ευχαριστήσω θερμά τα μέλη του Συλλόγου, που με όλες τις δύσκολες υγειονομικές συνθήκες και εκφράζοντάς μας τις επιφυλάξεις τους για τη συμμετοχή τους στις προγραμματισμένες συναυλίες, πραγματοποίησαν την επανεγγραφή τους, δηλώνοντας την εκτίμηση, την αγάπη και την υποστήριξή τους στην ορχήστρα, στον μαέστρο της και στον Σύλλογό μας.
Με τιμή,
Νέλλη Βασβατέκη,
πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων
της Συμφωνικής Ορχήστρας

***

PLATANOYLIA1.jpg
Ξεσπιτωμένος Άγιος...

 

Αγαπητή, «Ελευθερία»,
Όλοι οι φερώνυμοι ναοί Λαρίσης γιορτάζουν και πανηγυρίζουν τη μνήμη του, ο δικός μας Αγιος Χαράλαμπος, ο παππούλης μας, όπως τον έλεγαν οι παλαιοί είναι ξεσπιτωμένος και πονεμένος εξαιτίας του σεισμού του Μαρτίου 2021. Είναι όμως βαθιά ριζωμένος μέσα στις ψυχές μας, γι’ αυτό άλλωστε τη μέρα γιορτής του Αγίου δακρυσμένοι και με πόνο καρδιάς πήγαμε και προσκυνήσαμε την εικόνα του Αγίου μας έξω από τον ναό που ο πατήρ Αντώνιος με κάθε μεγαλοπρέπεια τοποθέτησε από την παραμονή της γιορτής του.
Εδώ και ένα χρόνο περίπου η καμπάνα του χωριού μας δεν χτυπά, εκκλησιαζόμαστε στο διπλανό χωριό, Αγία Σοφία, απόσταση 2 χιλιομέτρων περίπου. Για τους ηλικιωμένους και όσους δεν έχουν μεταφορικό μέσο έχει σταματήσει ο εκκλησιασμός. Στο χωριό η εκκλησία δεν είναι μόνο τόπος προσευχής και λατρείας, είναι η ίδια η ζωή. Ας μας απαντήσουν οι αρμόδιοι πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να ξέρουμε τι θα γίνει. Θα κατεδαφιστεί; Θα επισκευαστεί; Και πότε; Ακόμη και οι ψυχές που έφυγαν περιμένουν να λειτουργήσει η εκκλησία που αυτοί έφτιαξαν και μας άφησαν. Εμείς τι κάνουμε;
Σας ευχαριστώ
Σταυρούλα Κατσή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass