Εκρήξεις στο πιλοτήριο της αυτοδιοίκησης

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2014 12:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:07

Αρνητική ένταση και οξύ προβληματισμό έχει προκαλέσει σε ολόκληρη την κοινωνία η ορκωμοσία των νέων Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων της χώρας.

Είναι πολλά τα ευτράπελα και αποκαρδιωτικά στίγματα καθώς και οι εκτροπές που συνέβησαν κατά την ορκωμοσία, στοιχεία που λέρωσαν και αλλοίωσαν την άλλοτε σεμνή και ιεροπρεπή ομορφιά αυτής της τελετής και έσυραν την υπόληψη πολλών εκλεγμένων τοπικών αρχόντων στην περιφρόνηση. Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, τα ντοκουμέντα που καταγράφθηκαν και είδαν το φως της δημοσιότητας μαρτυρούν την φρενήρη ισοπέδωση των πυλώνων της αυτοδιοικητικής ευταξίας και την μεταποίηση των χώρων λειτουργίας της σε πολλές περιπτώσεις σε αρένα, σε γηπεδικό χώρο, σε ρινγκ αναμέτρησης των πολιτικών φιλοδοξιών και σι συναγωνισμό παραβίασης του Συντάγματος και των νόμων της πολιτείας.

Τα όσα μετέδωσαν τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας μας, έγραψαν οι εφημερίδες, σχολίασαν οι δημοσιογράφοι, είδαν, άκουσαν, διάβασαν και γενικά πληροφορήθηκαν οι Έλληνες πολίτες, συνθέτουν το ζοφερό, το μελανό κλίμα της έσχατης κατάπτωσης του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ορκωμοσία των τοπικών μας αρχόντων στις περισσότερες πόλεις της χώρας, μοναδική και αξεπέραστη στο περιεχόμενό της, στις ιδιαιτερότητες της, στις υπομνήσεις και τις εμπειρίες της, καταγράφθηκε με κάθε λεπτομέρεια και πιστότητα, με όλες τις συμπεριφορές και τα περιστατικά της, ως τα μοναδικά στοιχεία αλλοτρίωσης και αλλοίωσης της άλλοτε σεμνής και ιεροπρεπούς τελετής και ευταξίας. Ήταν επακόλουθο να προκαλέσει σειρά πύρινων αντιδράσεων από την ορθοφρονούσα πτέρυγα της περιφερειακής και δημοτικής ομήγυρης και κατ’ επέκταση από την λαοθάλασσα του προδομένου εκλογικού σώματος.

Να γιατί και οι πιο απλοί άνθρωποι σήμερα αισθάνονται πως οι θεσμοί δε λειτουργούν σωστά, δεν υπηρετούν αυτούς για τους οποίους έχουν δημιουργηθεί. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι νοιώθουν βαριά δυσπιστία γι’ αυτούς.

Η ζωή από τη φύση της πρέπει να είναι ιεραρχημένη. Η ιεραρχία είναι η δομή της κοινωνίας. Αυτή πρέπει να είναι έτσι οργανωμένη και πειθαρχημένη ώστε να μη δίνει το δικαίωμα στον καθένα να την αμφισβητεί και να την κατακρίνει.

Οι θεσμοί δημιουργήθηκαν και καθιερώθηκαν στη ζωή του ανθρώπου μέσα από την πολιτειακή και κοινωνική τάξη για να υπηρετήσουν τον άνθρωπο. Όταν οι υπηρετούντες τους θεσμούς ψευτίζουν, παραχαράσσουν την αυθεντικότητα, την παραμορφώνουν ηθικά και πνευματικά, τότε οι άνθρωποι δεν μπορούν παρά να ξεσηκωθούν και να γκρεμίσουν κάθε αδικία, αναζητώντας νέους τρόπους κοινωνικής γαλήνης και ηρεμίας.

Δεν είμαι αντίθετος σε κάθε αγώνα που γίνεται μέσα στα δημοκρατικά πλαίσια για ένα νέο τρόπο ζωής, για κάτι το νέο, για κάτι το καινούριο. Πλην όμως η αμφισβήτηση του παρελθόντος και η ανατροπή πατροπαράδοτων κοινωνικών δομών, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται μεμονωμένα και με το «έτσι θέλω». Αλλά φυσιολογικά μέσα από το «σύστημα» το οποίο σ’ αυτή τη φάση πρέπει να βοηθηθεί για την επικείμενη αλλαγή. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε η εχθρότητα και η αντιπαλότητα από τις δύο πλευρές θα έχει ως συνέπεια την κορύφωση της κοινωνικής κρίσης.

Τα όσα συνέβησαν στην ορκωμοσία του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και σ’ άλλα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια αντικατοπτρίζουν τις τάσεις πορείας τους κατά την επόμενη πενταετία.

Ο αναρχισμός και ο μηδενισμός που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι στοιχεία επικίνδυνα για τον τόπο. Το «πράττω ό,τι εγώ θέλω», μας οδηγεί στον παραλογισμό και τη σύγκρουση Οι οραματιστές και αναγεννητές της ζωής, πρέπει να σέβονται πρώτα εκείνοι το Σύνταγμα και τους νόμους και με γνώμονα αυτά, να υλοποιούν τους σχεδιασμούς τους. Η επινόηση δικού τους όρκου, πέραν εκείνου που η πολιτεία έχει καθιερώσει, είναι πράξη ανυπακοής, παράνομη, ασεβής και αυτοκατάκρτιτη. Οι ηγέτες οφείλουν να υπερασπίζονται τους θεσμούς και να είναι οι ίδιοι φρουροί και φύλακες αυτών.

Στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια έχουν θέση όλοι οι εκλεγμένοι του λαού. Η ελευθέρα έκφραση κάθε ανθρώπου είναι ο ζωτικός του χώρος και η ανθρωποσύνη του. Αρκεί η έκφραση του να κινείται μέσα στα έννομα πλαίσια που διαγράφει η συντεταγμένη πολιτεία.

Και από τη σκοπιά αυτή θεωρώ άστοχες και χωρίς λόγο, άκρως επικίνδυνες τις οιασδήποτε συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες απ’ όπου και αν προέρχονται αυτές, κατά την ορκωμοσία των νέων μας αυτοδιοικητικών αρχόντων

Ο λαός για να παραδοθεί στα χέρια των τοπικών αρχόντων πρέπει να πιστέψει σ’ αυτούς. Να αντικρίσει στο πρόσωπό τους σημάδια ενωτικά γ’ αυτόν, αγνότητας και υψηλοφροσύνης. Θέλει μια φωτισμένη ηγεσία που θα μπορέσει να εναρμονίσει κατά τέτοιο τρόπο τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του ώστε να γεννήσει στις καρδιές του την αξιοπρέπεια και την εθελοθυσία για το καλό όλων.

 

Αθανάσιος Φώτος, επί τιμή δικηγόρος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass