Ο επηρεαστής

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2022 15:26

Από τον Σωκράτη Μποντζώρλο

Από την εποχή του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη -από την εποχή των σοφιστών, αυτή η δουλειά είναι συνήθως σημαντική-, γι’ αυτό και οι ευφυείς Έλληνες εφηύραν τη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο που είναι η ρητορική. Ο προφορικός λόγος. Ο ρήτωρ

επηρεάζει τα μυαλά στην Εκκλησία του δήμου περί του αν θα κάνουν πόλεμο ή όχι, εκστρατεία, άμυνα με τη φάλαγγα ή με τα πλοία. Η απόφαση του δήμου περί της μοίρας της πόλεως, δηλαδή, εξαρτάται από τα δικά του λόγια, από τη δική του ικανότητα πειθούς των ακροατών. Είναι επηρεαστής, «ινφλουένσερ» θα λέγαμε σήμερα.
Κι άμα διαβάσεις στον Θουκυδίδη τις δημηγορίες των Πλαταιέων και των Θηβαίων, δεν μπορείς να βγάλεις άκρη για το ποιος από τους δύο είχε δίκιο -τόσο πολύ είχαν εκπαιδευτεί οι ρήτορες και οι πολιτικοί στη διαχείριση του λόγου και της πειθούς. Οι λέξεις μεταστρέφουν ή καθοδηγούν τα πνεύματα, άρα καθορίζουν την απόφαση. Γνώριζαν έκτοτε πως οι λέξεις είναι ισχυρότερες από κάθε στράτευμα, όπως είπε και αργότερα ο Μέγας Ναπολέων.
Αλλά οι αρχαίοι μας δεν το είχαν καταλάβει απλώς, το είχαν αναγάγει σε υψηλή τέχνη και κάποιοι κατόπιν και σε απάτη, με τους δημοκόπους και δημαγωγούς, όπως ο Κλέων και άλλα αστέρια του είδους. Μεγάλοι επηρεαστές κι εκείνοι και συνήθως καταστροφικοί. Γι’ αυτό και ο Σωκράτης πλάι στη ρητορική ικανότητα έβαλε ως συνημμένο και την αρετή. Ήξερε πόσο λυτρωτική ή φονική ικανότητα είναι.
Θα μου πείτε γιατί σας άρχισα και τα έγραψα όλα αυτά. Αν έρθουμε λοιπόν στη σημερινή εποχή, επηρεαστής (ινφλουένσερ) είναι ανέκαθεν κάθε ιερατείο, κάθε εκπρόσωπος, ο Τύπος, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, η μαμά που μεγαλώνει παιδιά, το σχολείο, οι δάσκαλοι, το πανεπιστήμιο, ακόμη και ο δρόμος. Κοινωνική μόρφωση που έλεγε και ο Ξανθόπουλος στις παλιές ελληνικές ταινίες. Ο ιερέας που κάνει κήρυγμα, ο αριστεριστής που όπου πάει κάνει προπαγάνδα, η διαφήμιση, οι πωλητές όλοι προσπαθούν να μας επηρεάσουν. Κάθε λόγος είναι αξίωση εξουσίας, δηλαδή κάθε άποψη είναι πρόταση μιας άλλης εξουσίας είτε άμεσα, είτε έμμεσα. «Λέγε, λέγε το κοπέλι κάνει τη γριά και θέλει» και είναι αλήθεια. Με την επανάληψη μπορεί να γίνει πιστευτή και η πιο εξωφρενική άποψη, το πιο γιγαντιαίο fake news.
Επηρεαστής λοιπόν αυτός που επηρεάζει τα πράγματα και τα μυαλά των ανθρώπων. Ινφλουένσερ! Ο οποίος μάλιστα τη σήμερον ημέρα έχει και «ακολούθους». Διαβάζω ότι ο Μέσι έχει 250 εκατ. ακολούθους. Ο Ξέρξης δεν είχε τόσους ούτε κατ’ όναρ. Κι άμα κάνεις και ένα like, τότε είσαι μέσα στην εποχή. Έχεις περάσει κι εσύ όπως πολλοί στον εκμανδρισμό των πιστών. Πιστός ακόλουθος. Δορυφόρος. Ό,τι πει ο επηρεαστής, αυτό ακολουθούμε. Φλου ινφλουένσερ. Ο Μπάμπης ο Φλου. Ξυπνάω το πρωί και το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι ως ακόλουθος, ως πιστός πνευματικός, είναι να μπω στο διαδίκτυο και να δω τι γραμμή μου δίνει σήμερα ο επηρεαστής μου. Ποια είναι η άποψη. Και είναι πραγματικά απίστευτο τα πόσα λεφούσια προθύμων υπάρχουν να μπούνε στο μαντρί μιας viral Κατινάμπλ οδηγήτριας, ή ενός «sui generis» για να μας δώσει άποψη, να μας μεταλάβει από το δέντρο της Γνώσεως, να χαράξει ντιρεκτίβα κι εμείς να υπακούμε υποκλινώς ως ακόλουθοι που είμαστε σε φάλαγγα κατ’ άνδρα ή κατά γυναίκα. Πρέπει να επηρεαστούμε, να επηρεαστώ - αλλιώς δεν υπάρχει επηρεαστής.
Θα μου πείτε αυτό το είδος πριν βγει ακόμη η λέξη προϋπήρχε; Ως ιδιότητα, ως επάγγελμα. Μα το είπα πιο μπροστά. Η επιρροή, ο επηρεαστής, υπήρχε ως δουλειά από την εποχή του αρχαιότερου επαγγέλματος, διότι το ψηστήρι πάντα προϋπήρχε. Καθοδηγητές ήταν ανέκαθεν τα κόμματα, η όποια εξουσία, η όποια θρησκεία, οι τελετές για να διαδώσουν τον λόγο.
Εν αρχή λοιπόν «ην ο Λόγος». Επομένως το παίγνιο είναι παλιό. Η διαφορά είναι πως τώρα με τα κοινωνικά δίκτυα «όλοι οι Αιθίοπες εκγυμνάζονται». Λίγο ως πολύ πια όλοι είμαστε Μέσα στη Μεγάλη Χαώδη Ζύμωση. (Μικροί - μεγάλοι στο καφενείο).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass