Τον πόλεμο τον φέρνουν τα λάθη μας

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2022 15:15

Από τον Πέτρο Ιωάννου

«Το στάδιον των αρετών ηνέωκται, οι βουλόμενοι αθλήσαι εισέλθετε, αναζωσάμενοι τον καλόν της Νηστείας αγώνα [ήτις εκτέμνει από καρδίας πάσαν κακίαν], οι γαρ νομίμως αθλούντες, δικαίως στεφανούνται, αναλαβόντες την πανοπλίαν του Σταυρού, τω εχθρώ αντιμαχησώμεθα...» ακούσθηκε την Κυριακή στους ναούς, ωστόσο ηχούν παράταιρα και οι σειρήνες του πολέμου. Προφανώς και δεν είναι ο πρώτος ή ο τελευταίος. Ποιος πάει σήμερα, με τον σταυρό στο χέρι; Ξεχνάμε πως στ’ όνομά του έγιναν εγκλήματα (σταυροφορίες) και πολιτικές (στ’ όνομα της CIA) λ.χ. αυτοκέφαλο Ουκρανικής Εκκλησίας.
Είθισται οι υπηρέτες να σκοτώνονται μεταξύ τους, «για του αφέντη το φαΐ», αλλά και μεταξύ τους σκοτώνονται τ’ αφεντικά. Αυτό δεν συμβαίνει για τη στρατηγική, παραγωγική Ουκρανία;
Στην αχλύ του χρόνου χάνεται η ιστορία της παρευξείνιας αυτής περιοχής. Νομαδικές φυλές από έφιππους βοσκούς, εισέβαλαν στις στέπες της Ευρασίας (Νότια Ουκρανία, Νότια Ρωσία, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν). Τους κυβερνούσαν ολιγάριθμες ελίτ. Οι Σκύθες (θα πει τοξότες) έβρισκαν εργασία ως μισθοφόροι πολεμιστές άνδρες και γυναίκες!
Από Δνείπερο μέχρι Ταυρίδα (Κριμαία) είχαν πρωτεύουσα τη Νεάπολη (κατεστράφη 5ο αι. μ.Χ., Γότθοι). Πλάι της σήμερα η Συμφερούπολη. Άλλες 60 πόλεις ελληνικές ήταν πέριξ (Μαύρη Θάλασσα). Μακεδονικές εμπορικές πόλεις ως τον Δούναβη έχτισε κι ο Φίλιππος (Φοξ, 1973). Εντυπωσιακά Σκυθικά χρυσά στολίδια, μοτίβα λιονταριών, κερασφόρων ελαφιών, έφτιαξαν Έλληνες τεχνίτες. Η Ελληνο-Σκυθική επαφή επικεντρώθηκε σε πόλεις, οικισμούς της Κριμαίας, ιδίως στο Βασίλειο του Βοσπόρου.
Το 300 π.Χ., Κέλτες εκτόπισαν τους Σκύθες απ’ τα Βαλκάνια. Στη νότια Ρωσία, μια συγγενική φυλή, οι Σαυρομάτες, σταδιακά υπερίσχυσαν αυτών. Στα 862 μ.Χ. αναφέρεται η δυναστεία Ρούρικ, Βάραγγος φύλαρχος (Νόβγκοροντ) και επιβεβαιωμένα, ο Όλεγκ, ιδρυτής του Κράτους των Ρως (880 – 912/πιθανολογείται η κυβερνώσα ελίτ νάταν Σκανδιναβοί, οι υπήκοι Σλάβοι, Φινλανδοί), μεταφέρει την πρωτεύουσα στο στρατηγικότερο Κίεβο. Το 941, 944 ο Ιγκόρ (σύζυγος αγ. Όλγας) προσπάθησε να πολιορκήσει την Κωνσταντινούπολη, όμως τα πλοία του καταστράφηκαν απ’ το υγρό πυρ. Το 945 δολοφονήθηκε (διαμελίσθηκε με σχοινιά), όταν αποπειράθηκε να συλλέξει φόρο από υποτελείς φυλές δεύτερη φορά στον χρόνο. Ο Σβιατοσλάβ A’ άλωσε τους Χαζάρους (Τούρκοι) κι επεκτάθηκε σημαντικά. Ο Βλαδίμηρος ο Μέγας (980–1015) γνώρισε και επέβαλε τον Χριστιανισμό. Το Βυζάντιο παρακμάζει, ατονούν κι αυτοί. Διασπώνται και κατακτώνται απ’τους Μογγόλους (1240 μ.Χ.). Επιδόθηκαν σε ανελέητο ανταγωνισμό, για την εύνοια των κατακτητών και τον έλεγχο: εμπορίου, πλουτοπαραγωγικών πηγών. Το 1480 κυριαρχούν οι Ρουρικίδες της Μοσχοβίας. Διώχνουν τους Μογγόλους, προσαρτούν δια της βίας, ανατολικά Σλαβικά εδάφη στο Βασίλειο της Ρωσίας.
Πρώτος τσάρος ο τελευταίος Ρουρικίδης: Ιβάν Δ’ ο Τρομερός. Το 1598 επικρατεί απόλυτο χάος, πολωνική κατοχή. Το 1613 οι Πολωνοί εκδιώκονται, νέος τσάρος αναλαμβάνει ο βογιάρος Μιχαήλ Α’ Ρομανώφ, ιδρυτής της δυναστείας, που κυβέρνησε ως το 1917.
Ανέδραμα πίσω, γιατί καθένας κουβαλά 7 γενεών dna, για να μην πω θετικά και αρνητικά αιώνων (νοοτροπία, συνήθη τακτική, στρατηγική). Την ώρα που αμέριμνα οι πολλοί απολαμβάνουν στην πιάτσα την παρέα, τον καφέ, του κινητού τα «κάλλη», οι βιομηχανίες παράγουν τεράστιες ποσότητες φονικότερων όπλων. Ο Αϊζενχάουερ κατά την παράδοση της προεδρίας στον Τζον Κένεντι (1961) δήλωσε: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, να αποκτήσει αθέμιτη επιρροή στην κυβέρνηση». Το 2010, οι ΗΠΑ είχαν το 53% στις παγκόσμιες πωλήσεις όπλων. Κάθε χρόνο, οι ΗΠΑ ξοδεύουν 1 τρισ. $ για στρατιωτικούς σκοπούς. «Οι ηγεσίες του αμερικανικού πενταγώνου, το μόνο που θέλουν είναι να μπλέκονται σε πολέμους, προς τέρψιν εταιρειών» (Τραμπ/2020).
Είναι αστείο να πούμε πως τερμάτισαν οι πόλεμοι. «Πόλεμος πατήρ πάντων» κατά Ηράκλειτο. Άλλαξε κάτι από τότε; «Κάθε πόλεμος είναι σύμπτωμα της αποτυχίας του ανθρώπου ως σκεπτόμενο ζώο» (John Steinbeck /1902-1968). Κατά Κλαούζεβιτς «πόλεμος είναι, η συνέχιση της πολιτικής με βίαια μέσα». Εν προκειμένω: Πόλεμος τριβής / φθοράς της Ρωσίας με θύμα την Ουκρανία (Μάζης). Επαίρεται ο Μητσοτάκης: «Είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», αφού τον τράβηξαν καλά το αυτί οι ΗΠΑ. Κατά Ευριπίδη όμως «Όλβιος (εστί), όστις ιστορίης έσχε μάθησιν».
«Ήταν 1919 όταν ο Ε. Βενιζέλος έστειλε κατά Μπολσεβίκων 3 μεραρχίες μετά από αίτημα Γαλλίας (27.000 αποβιβάσθηκαν στο λιμάνι της Οδησσού). Το εγχείρημα απέτυχε, ο Βενιζέλος πήρε σαν καλό παιδί της Δύσης, εντολή για απόβαση στη Σμύρνη αλλά Σοβιετικοί, Γάλλοι, Ιταλοί κάναν «αστακό» τον Κεμάλ. Οι Εγγλέζοι, όταν είδαν ότι ποντάρανε σε κουτσό άλογο (Ελλάδα), μήτε μια κανονιά δε τολμήσανε να ρίξουνε απ’ τα καράβια τους στη Σμύρνη, για να πάψουν οι Τούρκοι να σφάζουν Έλληνες» (Σωτηρία Μαραγκοζάκη).
Αποτέλεσμα της 3ετούς Μικρασιατικής εκστρατείας: 25.000 νεκροί και τραυματίες στρατιώτες. 1.500.000 (από 2.845.000) Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προγονικές εστίες. Άφησαν πίσω 800.000 νεκρούς. 25.000 κορίτσια, γυναίκες, αιχμαλωτίστηκαν και μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα (Τουρκία). Δεν προσθέσαμε πορείες θανάτου/τάγματα εργασίας, απ’ όπου ελάχιστοι γλίτωσαν.
Τελευταία ακούσαμε: «Υπερασπίζουμε, κάθε νατοϊκή επικράτεια, νατοϊκό έδαφος. Δηλαδή δεν πατάμε σε ελληνικό έδαφος; Τα νησιά μας, είναι νατοϊκά;
Σύμφωνα με Corriere della Sera, La Repubblica, η Ρωσία χαρακτήρισε, χώρες εχθρικές: Ουκρανία, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Βρετανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ν. Κορέα, Καναδάς, Λιχτενστάιν, Μαυροβούνιο, Σαν Μαρίνο, Μονακό, Η.Π.Α, Ε.Ε. Βλέπετε την Τουρκία;
Η Ισλαμική Τουρκία πούλησε (μπαϊραχτάρ) δεν χάρισε, δεν έκλεισε αεροδιαδρόμους, συζητά με Ρώσους, Ουκρανούς (ορθόδοξοι).
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, διαλέγεται με Πούτιν, Ζελένσκι. Ο Όλαφ Σολτς (πρώην προτεστάντης) επίσης. Ο Καθολικός Εμανουέλ Μακρόν (Ελληνικής καταγωγής/εγγονός του Μανώλη Μακρόπουλου/Αχαΐα) συζητά επίσης. Ο Ορθόδοξος υποτίθεται Μητσοτάκης με ποιον συζητά; Με Βαρθολομαίο... και Ερντογάν την Κυριακή και όλα πάνω στο τραπέζι!
Είθισται και λέμε ποτέ πια πόλεμος, αλλά μήπως πόλεμος είναι ο λογαριασμός που πληρώνουμε εξαιτίας λαθών μας;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass