Περιστύλιο

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2014 11:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:11

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Οι 24 άντρες κοιτούν τον φακό

και οι 3 γυναίκες συζητούν...

 

Από τον Γιώργο Μακρή (mak@eleftheria.gr)

 

ΜΙΑ ομολογουμένως καταπληκτική σκηνή αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία την περασμένη εβδομάδα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών – μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συγκεντρώθηκαν σε μια αίθουσα για την οικογενειακή φωτογραφία.

Πρόκειται για 24 άνδρες και τρεις γυναίκες υπουργούς. Οι τρεις γυναίκες στάθηκαν μαζί σε μια γωνιά και την ώρα που τα φλας άρχισαν να αστράφτουν, έπιασαν συζήτηση δείχνοντας να μην πολυενδιαφέρονται για το φωτογραφικό φακό εν αντιθέσει με τους προσηλωμένους άντρες ομολόγους τους.

 

Αν γίνουν πρόωρες εκλογές,

θα γίνουν έως τον Νοέμβριο

ΜΠΟΡΕΙ η κυβέρνηση για ευνόητους λόγους να δηλώνει και να διαρρέει ότι οι διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2015, ωστόσο οι περισσότερες εκτιμήσεις και πληροφορίες συγκλίνουν πως αν πρόκειται να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, αυτό θα γίνει έως τον Νοέμβριο.

Άλλωστε, για την αναγκαιότητα να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το επόμενο δίμηνο μίλησαν και δύο πρώην πρωθυπουργοί τις τελευταίες ημέρες: το ανέφερε στην ομιλία του στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τη 3η Σεπτεμβρίου ο κ. Κώστας Σημίτης, το διέρρευσε μέσω συνεργατών του προχθές ο κ. Κώστας Καραμανλής.

* * *

Οι λόγοι για να στηθούν νωρίτερα οι κάλπες είναι πολλοί αλλά οι κυριότεροι είναι τρεις:

-Η παρατεταμένη εκλογολογία και το κλίμα αβεβαιότητας προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, σε μια περίοδο που η χώρα περνά από την ύφεση στην (αναιμική σε πρώτη φάση) ανάκαμψη.

-Όσο πιο νωρίς στηθούν οι κάλπες, τόσο περισσότερες «καυτές πατάτες» δεν θα κληθεί να χειριστεί η νυν κυβέρνηση αφήνοντάς τες προφανώς στην επόμενη καθώς οι εταίροι πιέζουν για την υλοποίηση συμφωνημένων (επώδυνων) μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, το φορολογικό, το εργασιακό, τα «κόκκινα δάνεια» και άλλους τομείς.

-Παραδοσιακά, οι εκλογές το φθινόπωρο είναι προτιμότερες για το εκάστοτε κυβερνών κόμμα από τις εκλογές τον χειμώνα καθώς – θεωρητικά – η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιβαρύνεται τους χειμερινούς μήνες από το κόστος θέρμανσης.

Βεβαίως, στην παρούσα συγκυρία, ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να ανατρέψει πλήρως τους όποιους εκλογικούς σχεδιασμούς των δύο κυβερνητικών εταίρων.

 

 

 

Γιατί μπορεί να...

μην ξεκινήσει καν

η εκλογή Προέδρου

της Δημοκρατίας

«ΑΝ ο Αντ. Σαμαράς «κλειδώσει» τους 180 βουλευτές, τότε θα ξεκινήσει τη διαδικασία εκλογής στη συνταγματική προθεσμία, δηλαδή ένα μήνα πριν λήξει η θητεία του κ. Κάρολου Παπούλια (5 Φεβρουαρίου).

Αν όμως μετρήσει τα κουκιά και διαπιστώσει ότι δεν βγαίνουν οι 180 ψήφοι, τότε δεν έχει λόγο να περιμένει ούτε καν να ξεκινήσει τη διαδικασία εκλογής γνωρίζοντας ότι αυτή δεν θα τελεσφορήσει. Θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές έως τον Νοέμβριο προσπαθώντας να επιρρίψει την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτό εκτιμά υψηλόβαθμο στέλεχος ενός εκ των κυβερνητικών κομμάτων, θεωρώντας «βέβαιο» ότι τα δύο κυβερνητικά κόμματα δεν έχουν κανένα λόγο να ξεκινήσουν τη διαδικασία εκλογής αν δεν έχουν διασφαλίσει εκ των προτέρων τις 180 ψήφους.

* * *

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αν γίνουν εκλογές πριν ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε εναπόκειται στο κόμμα ή τα κόμματα που θα συγκροτήσουν τη νέα (μετεκλογική) κυβέρνηση να αναζητήσουν τις 180 ψήφους. Αν δεν το καταφέρουν, τότε θα πρέπει να προχωρήσουν και πάλι σε νέες (δεύτερες) εκλογές.

* * *

Πώς θα προκύψει αυτή η εξέλιξη; Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, στην πρώτη φάση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας προβλέπονται τρεις ψηφοφορίες:

-Στην πρώτη και τη δεύτερη για να εκλεγεί Πρόεδρος απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (200) του συνολικού αριθμού βουλευτών,

-ενώ στην τρίτη πλειοψηφία τριών πέμπτων (180 βουλευτών).

Εάν αποβεί άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία, τότε η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα μέρες και προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη νέας Βουλής.

* * *

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας διεξάγεται από τη νέα Βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα και περιλαμβάνει άλλες τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες:

-στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται και πάλι πλειοψηφία των τριών πέμπτων (180) του όλου αριθμού των βουλευτών,

-στη δεύτερη απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (151) του όλου αριθμού των βουλευτών

-και στην τρίτη ψηφοφορία Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους (δηλαδή ακόμη και λιγότερες από 151, προφανώς αρκούν οι ψήφοι του πρώτου κόμματος των εκλογών).

* * *

Σύμφωνα, λοιπόν, με το εν λόγω στέλεχος, «Α. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος δεν έχουν κανένα λόγο να ξεκινήσουν την διαδικασία εκλογής αν δεν είναι βέβαιοι ότι θα εξασφαλίσουν τους 180 και κατ’ αυτόν τον τρόπο να δώσουν τη δυνατότητα στον Α. Τσίπρα, εφ’ όσον φυσικά νικήσει στις εκλογές, να εκλέξει Πρόεδρο με 151 ψήφους ή ακόμη και μόνο με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Ο ΕΝΦΙΑ ανοίγει

ξανά τον φάκελο

των απολύσεων

στο Δημόσιο

ΘΕΜΑ περισσότερων απολύσεων καθώς και ιδιωτικοποιήσεων στο Δημόσιο ανοίγει εκ των πραγμάτων η ιστορία του ΕΝΦΙΑ. Οι έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας στη βαριά φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ξαναφέρνουν στην επιφάνεια τους σχεδιασμούς για «μικρότερο κράτος το οποίο θα χρειάζεται λιγότερα έξοδα για να λειτουργήσει».

Βεβαίως, στα δύο κυβερνητικά κόμματα έχουν διαπιστώσει ότι δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες πολιτικά και κοινωνικά οι αντιδράσεις των απολυμένων από το Δημόσιο. Εξ αυτού του λόγου κι έχουν σταματήσει τον τελευταίο καιρό οι μαζικές απολύσεις μέσω κατάργησης οργανισμών και τμημάτων καθώς και η μαζική θέση δημοσίων υπαλλήλων στη διαθεσιμότητα.

Παράλληλα, εμφανίζονται δεύτερες σκέψεις ώστε να μην υλοποιηθούν ούτε οι συμφωνημένες με την τρόικα (νέες) 6.500 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

* * *

Μολοταύτα, αποδεικνύεται ότι είναι εξίσου ή και περισσότερο έντονες οι αντιδράσεις στην αύξηση της φορολόγησης καθώς, όπως είναι γνωστό, η χώρα έχει δεσμευθεί να εμφανίζει κάθε χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή τα έσοδα του Δημοσίου να είναι περισσότερα από τις δαπάνες του.

Συνεπώς, αν η κυβέρνηση θέλει να διευρύνει τα περιθώρια ελιγμών (κινήσεων) στη φορολογία, να μπορέσει δηλαδή να μειώσει αισθητά τους φόρους, τότε ένας από τους τρόπους που μπορεί να το επιτύχει είναι να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες. Αυτή είναι άλλωστε και η βασική θέση των (νέο)φιλελεύθερων απανταχού της γης: «Μικρότερο κράτος, λιγότεροι φόροι».

Βεβαίως και οι φόροι και οι απολύσεις συνεπάγονται πολιτικό κόστος. Μένει να φανεί τι θα «βαρύνει» στη ζυγαριά των κυβερνητικών αποφάσεων...

 

Το μήνυμα των Γερμανών

για μεγάλες περικοπές

στις συντάξεις των Ελλήνων

ΤΗΝ περασμένη εβδομάδα η έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» αφιέρωσε το κύριο άρθρο της στην Ελλάδα. Με αφορμή το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει λόγο για «success story» όταν αναφέρεται στην Ελλάδα, η εφημερίδα παρουσιάζει τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια αλλά και τα σημαντικά προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Σ’ ένα σημείο το άρθρο επισημαίνει τα εξής που μπορεί να αποδειχθούν προφητικά και προφανώς είναι ενδεικτικά του τι συζητείται σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα, δηλαδή στο άτυπο αλλά ουσιαστικό κέντρο αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα:

«Η υψηλή ανεργία και η συρρίκνωση των εισοδημάτων έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση των συντάξεων. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρειαστούν μέχρι το 2020 επιπροσθέτως τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ...

Το 2055 η χώρα (σ.σ. Ελλάδα) θα πρέπει να δαπανά το 24,3% του ΑΕΠ για τη χρηματοδότηση των συντάξεων. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία θα είναι 12,5%», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα προϊδεάζοντας για το τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass