Η μείωση του ΦΠΑ στα υγιεινά τρόφιμα μπορεί να γίνει εργαλείο βελτίωσης της δημόσιας υγείας

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2022 18:46

Γράφει ο Νίκος Ράπτης*

Πολύ σωστά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στηλίτευσε πρόσφατα τα κακά διατροφικά μας πρότυπα και υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή για τη δημόσια υγεία.


Παράλληλα, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ζητούν μετ’ επιτάσεως να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, που ανήκουν στα βασικά είδη κατανάλωσης για εκατομμύρια Έλληνες.
Είναι απορίας άξιον που κανείς δεν συνδυάζει αυτά τα δύο ζητήματα: Τον ανθυγιεινό τρόπο διατροφής μας και την ανάγκη να έχουμε φτηνότερα τρόφιμα.
Πολύ συχνά, τα χειρότερα τρόφιμα είναι επίσης και τα πιο φτηνά. Οι φτωχότεροι τρώνε πολύ περισσότερα «σκουπίδια» (κακής ποιότητας κρέατα και τυριά, αλλαντικά, σνακς, φαστ-φουντ, τρόφιμα που η πολλή ζάχαρη και το πολύ αλάτι χρησιμεύουν ως επίφαση «νοστιμιάς», αλλά αρρωσταίνουν και σκοτώνουν τους λιγότερο ευνοημένους).
Η μείωση του ΦΠΑ μπορεί να γίνει εργαλείο και για τη βελτίωση της υγείας μας. Αρκεί να αφορά μόνο τα πιο υγιεινά (και τα λιγότερο ρυπογόνα) τρόφιμα: φρούτα και λαχανικά, φυτικά υποκατάστατα κρέατος και γαλακτοκτομικών, όσπρια, καλά έλαια, ξηρούς καρπούς κ.λπ.
Εάν ο ΦΠΑ μειωθεί μόνο στα υγιεινά (και στα καθαρά) τρόφιμα, το «καλάθι της νοικοκυράς» δεν θα γίνει μόνο φτηνότερο, αλλά και πιο υγιεινό. Πολλές οικογένειες θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με εύγευστες και υγιεινές τροφές. Η Πολιτεία θα συνδυάσει την πολιτική καταπολέμησης της ακρίβειας με εκείνη για βελτίωση της δημόσιας υγείας. Θα μειωθεί μία από τις χειρότερες ανισότητες, εκείνη στην υγεία και στη μακροζωία. Η Κυβέρνηση και η Αντιπολίτευση θα συναντηθούν, στον κοινό τόπο της βελτίωσης της ζωής των πολιτών.
Προς το παρόν, όταν ο Πρωθυπουργός μας καλεί «να μην είμαστε υπέρβαροι και να τρώμε σχετικά υγιεινά», η Αντιπολίτευση καγχάζει. Και όταν ο κ. Τσίπρας ζητάει «μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης», η Κυβέρνηση παριστάνει τον δημοσιονομικό ισορροπιστή. Αντί όμως για το εύκολο, να αναδεικνύουν πού διαφωνούν, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμοι εάν επέλεγαν το δύσκολο. Εάν κοπίαζαν για να διαπιστώσουν πού συμφωνούν, επ’ ωφελεία της υγείας και της ευημερίας των πολιτών.

 

*Ο Νίκος Ράπτης είναι εκπαιδευτικός. Το βιβλίο του «Πολιτική Φιλοζωία» (2020) κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Μεταίχμιο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass