Μεγάλα ζητούμενα η εξωστρέφεια και η παραγωγή πλούτου

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2022 15:17

Του Θωμά Παπαλιάγκα*

Οι περισσότεροι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται το πολιτικό και θεσμικό βάρος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θωρούν ότι ο Δήμαρχος πρέπει να ασχολείται με τις λακκούβες και τα σκουπίδια και ο Περιφερειάρχης με την οδοποιία ή, το πολύ-πολύ με κανέναν κυκλικό κόμβο (roundabout, σε

άψογη θεσσαλική ιδιόλεκτο). Η διαχείριση της αυτοδιοίκησης χαμηλών προσδοκιών βολεύει τους ίδιους τους εν ενεργεία τοπικούς άρχοντες, αφού δεν νιώθουν καμία πίεση από τους πολίτες, οι οποίοι δεν περιμένουν τίποτα ιδιαίτερο από αυτούς.
Για να μην παρεξηγηθούμε, βεβαίως είναι πολύ σημαντική η καθαριότητα της πόλης και το οδικό της δίκτυο, όπως και οι υποδομές της, που ευτυχώς είναι υψηλού επιπέδου. Είναι πολύ σημαντική η οδοποιία και οι κυκλικοί κόμβοι. Αλλά θα πρέπει να θεωρούνται αυτονόητοι. Και, με δεδομένη την καλή λειτουργία όλων αυτών, πρέπει η αυτοδιοίκηση να παίξει έναν πολύ πιο ενεργό ρόλο στην πραγματική πρόοδο της περιοχής μας.
Το θεσμικό και πολιτικό βάρος του Δήμου Λαρισαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι πολύ σημαντικό σε πανελλήνιο επίπεδο. Όμως επιλέγουν να αυτοπεριορίζονται.
Είναι αδιανόητο ο Δήμος και η Περιφέρεια να μην έχουν ασχοληθεί με το ποιο παραγωγικό μοντέλο θέλουμε για την περιοχή μας. Με το πώς ο Νομός θα παράγει πλούτο. Να μην υπάρχει ένα σχέδιο που να επικοινωνηθεί και να στηριχθεί και οικονομικά από τις εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που διαχειρίζεται η Περιφέρεια.
Ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης, μετά από διάλογο και μελέτη, οφείλουν να βγουν δημοσίως και να παρουσιάσουν το παραγωγικό μοντέλο της Θεσσαλίας ή της Λάρισας στο οποίο θα στοχεύσουμε. Και να ξεκινήσουν αμέσως διαδικασίες υλοποίησης, καθώς, αφού και οι συνεταιρισμοί δυσκολεύονται, πολλοί παραγωγοί, βιοτέχνες κλπ. δεν μπορούν να υποστηρίξουν το επιπλέον κόστος ενός προγραμματισμού της παραγωγής τους, μιας εξωστρέφειας, της πιστοποίησης και της τυποποίησης των προϊόντων τους. Έτσι, οι τοπικοί φορείς μπορούν να προχωρήσουν σε διάφορα βήματα υποστήριξης της ανάπτυξης: π.χ. στην κατασκευή τυποποιητηρίων για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και στην παροχή στήριξης για διεθνή σήματα ποιότητας, ώστε τα προϊόντα μας να γίνουν προνομιακά εξαγωγικά. Και πολλά άλλα αντίστοιχα.
Και ας μην κρυφτούν πάλι πίσω από τις αρμοδιότητες που λένε ότι δεν έχουν. Ας αντιληφθούν και ας χρησιμοποιήσουν το θεσμικό βάρος τους και ας προχωρήσουν ένα βήμα πιο μπροστά. Στο κάτω-κάτω, όσοι πιστεύουν ότι η Περιφέρεια ή ο Δήμος δεν έχουν τέτοια αρμοδιότητα ας προσφύγουν κατά των ενεργειών αυτών στο Συμβούλιο της Επικρατείας!
Για την υλοποίηση ενός τέτοιου οργανωμένου προγράμματος δεν φτάνουν αποσπασματικές δράσεις στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Χρειάζεται συνολικός σχεδιασμός και σοβαρή κατανομή των κονδυλίων, τα οποία πρέπει να στρέφονται άμεσα στην παραγωγή και στην εξασφάλιση ποιότητας και εξωστρέφειας των προϊόντων.
Τελικά όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην αυτοδιοίκηση. Έχει να κάνει συνολικά με ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού του Νομού, το οποίο επιλέγει να διαχειρίζεται την καχεξία και να μη λειτουργεί εμπροσθοβαρώς, σχεδιασμένα και επιθετικά. Όχι απλώς με διεκδίκηση αλλά με αυτοδύναμη υλοποίηση.
Η Περιφέρεια διαχειρίζεται πακτωλό εκατομμυρίων, κάποια από τα οποία αυτοδυνάμως και χωρίς να ρωτήσει κανέναν μπορούν να κατευθυνθούν στην πραγματική ανάπτυξη και την υλοποίηση του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής. Ο Δήμος σε μικρότερη κλίμακα ομοίως. Δεν το κάνουν όμως, γιατί δεν αισθάνονται ότι είναι στο DNA τους. Προτιμούν τα έργα βιτρίνας ή τα μικροέργα που εξυπηρετούν την επανεκλογή τους.
Ομοίως και το πολιτικό προσωπικό του Νομού επιλέγει να ασχολείται, κυρίως με ερωτήσεις και επερωτήσεις, με θέματα που αφορούν επιμέρους κλάδους, σημαντικά μεν όμως τελικά δεν μπορεί να μπορεί να τα λύσει με τον τρόπο αυτόν. Και δεν ασχολείται με τη μεγάλη εικόνα: την ουσιαστική υποστήριξη της πραγματικής παραγωγής. Την παραγωγή πλούτου.
Πολλοί θα πουν: “Δεν γίνονται αυτά, αυτά είναι θέματα της κυβέρνησης, οι τοπικοί θεσμοί δεν έχουν δύναμη”. Δεν είναι δύναμη οι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και τα αναπτυξιακά προγράμματα που διαχειρίζεται η Περιφέρεια; Δεν είναι δύναμη το πολιτικό και θεσμικό βάρος του Δήμου Λαρισαίων; Δεν έχει δύναμη ένας Περιφερειάρχης ή ένας Δήμαρχος που ανακοινώνει και προχωρεί με πολιτικές πρωτοβουλίες και όχι σαν επαίτης της κεντρικής εξουσίας;
Αυτή η θέση είναι βαθιά συντηρητική και σίγουρα μη παραγωγική. Βολεύει ένα σύστημα που αναπαράγεται με διάφορες εκφάνσεις, οριζόντια και διακομματικά σε όλα τα επίπεδα της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής πολιτικής. Τα αποτελέσματά του τα έχουμε ήδη δει. Η απάντηση είναι απλή: Πρωτοβουλία, αποφασιστικότητα και δημιουργία τετελεσμένων. Αυτά μόνο μπορούν να μας φέρουν στη σύγχρονη εποχή. Αυτά και μία άλλη συνολική και πιο παραγωγική νοοτροπία από το σύνολο του πολιτικού προσωπικού του τόπου.

* Ο Θωμάς Παπαλιάγκας είναι δικηγόρος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass