Οι φωτιές

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2022 19:00

Από τον Αθανάσιο Φώτο, επί τιμή δικηγόρο

Αυτές τις ημέρες οι αφηνιασμένες φυσικές δυνάμεις για μία ακόμα φορά

πλήττουν τη χώρα και σκορπούν τον τρόμο και τον φόβο σ’ όσους είναι αντιμέτωποι με αυτές. Το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις που κλονίζουν συθέμελα την εγκυρότητα των θεσμών και την αξιοπρέπεια των προσώπων. Η κατακραυγή γενικευμένη, φωτογραφίζει πρόσωπα, ενοχοποιεί συγκεκριμένα άτομα και στιγματίζει εποχές. Το φαινόμενο αυτό, με τις καλοκαιρινές φωτιές, πρέπει κάποτε να σταματήσει. Δεν τιμά τη χώρα, τον φιλήσυχο λαό της, την ιστορία της. Κάθε χρόνο τα ίδια πράγματα. Αποτέλεσμα, μέσα στον οργασμό της ανάπτυξής της, η στιλπνότητα του ανθρώπινου προσώπου, του δημιουργού του πολιτιστικού αριστουργήματος, να οξειδώνεται, η αξιοπρέπειά του να υποβαθμίζεται και ο δείκτης της πνευματικής του ανάπτυξης να μην αποκολλάται από τη μηδενική στάθμη.
Κάθε χρόνο, από τα μέσα της άνοιξης, οι ακοές μας βομβαρδίζονται συχνά-πυκνά από τους τηλεοπτικούς δέκτες, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες, τις ανακοινώσεις των ειδικών, ότι στις συσκέψεις και τις διαβουλεύσεις αυτών για φέτος έχουν ληφθεί από την Πυροσβεστική όλα τα απαραίτητα, ώστε να μην παρουσιάζονται τα φαινόμενα των άλλων ετών. Αυτές οι εξαγγελίες για πρόοδο στην άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών γέμισαν με χαρά τις λαϊκές μάζες ότι το καλοκαίρι δεν θα έχουμε φωτιές όπως τα άλλα χρόνια. Εντυπωσίασαν τις πέντε αισθήσεις. Μάγεψαν τις ανύσταχτες, αλλά και τις νυσταγμένες συνειδήσεις. Όλα αυτά κατέρρευσαν με τις πρώτες μεγάλες φωτιές και μαζί με αυτές και η ελπίδα μας για ένα καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές.
Η δημοσιογραφική ενημέρωση πάνω στο θέμα αυτό και η παράλληλη δημοσιογραφική προβληματική στήνουν συχνά μπροστά μας ένα αίνιγμα. Λιτανεύουν την επιτυχία ως δεδομένη και η μεταφορά της είναι τέτοια, ώστε όλοι εμείς να πειθόμαστε στα όσα αυτοί μας σερβίρουν. Και όταν τα γεγονότα είναι τελείως αντίθετα, τότε αφήνουν να απλωθεί το σκοτάδι της καταθλιπτικής μοναξιάς στις ψυχές μας με τις γνωστές περαιτέρω συνέπειες. Φαίνεται πως οι ειδικοί της Πυροσβεστικής και όλοι οι άλλοι συναρμόδιοι φορείς που ειδικά ασχολούνται με τις πυρκαγιές να μην έχουν διδαχθεί τίποτε από τις φωτιές των άλλων χρόνων. Οι πυρκαγιές στην Πεντέλη και την Ηλεία, τη Λέσβο και τη Δαδιά Έβρου, που εμφανίστηκαν ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία, ας μη γελιόμαστε, είναι «έργο ανθρώπινων χειρών» και όχι τυχαίο γεγονός. Τις έβαλαν άνθρωποι που επιζητούν το κακό της χώρας, που θέλουν και επιζητούν την καταστροφή της. Αυτούς οφείλει να αναζητήσει η πολιτεία και να τους προσάγει ενώπιον της Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί δύο ή πέντε «τσογλανάκια», πυρομανείς, περθωριακοί, ανώμαλοι, ανθρωποτέρατα, κυκλοθυμικοί, μάγκες της πιάτσας με τις μηχανές τους να βάζουν φωτιά στα δάση μας για να ικανοποιήσουν κάθε ανώμαλη επιθυμία τους. Εδώ οφείλω να τονίσω και τα ξενικά άτομα, που θα ήθελαν να δουν τη χώρα να καταστρέφεται. Δεν μπορώ να αποκλείσω την περίπτωση αυτήν, η οποία θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή έρευνας. Οι πολυτάλαντοι κοινωνικοί αναλυτές που στελεχώνουν το σώμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ισχυρίζονται ότι το πέρασμά τους δεν είναι αθόρυβος αχνός και σιωπηλός βηματισμός στην πολύβουη πιάτσα. Αλλά αστραπή προνομιακής και δυναμικής οντότητας, διαψεύστηκαν τούτην τη φορά από τα ίδια τα γεγονότα. Άλλα ευαγγελίζονταν οι κοινωνικοί αναλυτές και τελείως άλλα συνέβησαν.
Μέσα σ’ αυτό το θολό τοπίο, τον ορυμαγδό που μας πιέζει όλους μας, θα τολμήσω να εμπιστευθώ στους φίλους αναγνώστες τον ανήσυχο στοχασμό μου. Τα ζοφώδη ερωτήματα που σταλάζουν μέσα στην ψυχή μου και έχουν σχέση με την άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Αν και φοβούμαι ότι θα υποπέσω στη χλεύη των ειδικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, θα αποτολμήσω να εκφέρω ορισμένες σκέψεις, μια που τις θεωρώ σημαντικές για την πρόληψη των πυρκαγιών. Φρονώ ότι η Πολιτεία οφείλει να φωτογραφήσει τα δάση που διατρέχουν κατά τη γνώμη της τον μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη φωτιά. Στη συνέχεια να χωρίσει το δάσος σε τμήματα. Κάθε τμήμα θα φυλάσσεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από δασοφύλακες ή από εθελοντές πυροσβέστες και εν ανάγκη, από στρατιωτικές δυνάμεις. Αυτοί θα επιτηρούν ολημερίς και θα αναφέρουν κάθε φορά ό,τι κρίνουν ύποπτο. Στους μεγάλους δασικούς δρόμους θα υπάρχει συνεργείο που θα καταγράφει αυτούς που εισέρχονται στο δάσος και εξέρχονται και τα μέσα που χρησιμοποιούν. Τέλος, μηχανές και μηχανάκια απαγορεύεται να εισέλθουν στο δάσος.
Δεν προτίθεμαι να ισχυριστώ ότι πως οι δικές μου ανησυχίες και οι δικοί μου προβληματισμοί θα τροχοδρομήσουν προς την επίλυση του καυτού προβλήματος. Εκείνο που με ενισχύει στη δημοσιοποίηση των στοχασμών μου είναι η εμπειρική επαλήθευση, πως δεν είναι μόνο δικοί μου, αλλά μιας ευρύτατης, ανήσυχης και προβληματισμένης ομάδας ανθρώπων.
Η πύρινη λαίλαπα που αυτές τις μέρες απειλεί τη χώρα μας, δεν είναι υπόθεση μόνο της Πολιτείας, αλλά όλων μας. Οφείλουμε να συστρατευθούμε όλοι μας στο πλευρό της Πολιτείας και να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια, ώστε να απομονωθούν οι εμπρηστές, για να είναι πιο ευχερής η σύλληψή τους. Ο ένοχος ή οι ένοχοι να οδηγηθούν στο εδώλιο της κρίσης για να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους και όχι να παραδίδονται στο συνοδοιπόρο της λήθης και να διαφεύγουν της ευθύνης και της αντίστοιχης ποινής.
Κατά τα άλλα πόνος πολύς. Ερειπωμένες οικογενειακές εστίες. Σκόρπια τα συντρίμμια. Διάχυτη η απόγνωση. Ποιες απώλειες να μετρήσει κανείς; Και ποιες πληγές να επουλώσει;

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass