Η ενεργοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών χτίζοντας «Μια πόλη που μαθαίνει»

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2022 19:02

*Από τον Σωκράτη Μποντζώρλο

Πραγματοποιήθηκε -πρόσφατα- συνάντηση με περισσότερους από εκατό φορείς της πόλης μας

για την ενεργό συμμετοχή τους με προτάσεις και υλοποίηση προγραμμάτων της Πόλης μας. «Μιας πόλης που Μαθαίνει». Θεώρησα, λοιπόν, καθήκον να ενεργοποιήσω με το άρθρο μου αυτό τα καλά αντανακλαστικά της τοπικής μας κοινωνίας για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που «τρέχει» παραπάνω από οκτώ χρόνια στον Δήμο Λαρισαίων. Περιλαμβάνονται προγράμματα για πολίτες κάθε ηλικίας και φύλου, συνδυάζοντας έναν τρόπο ιδιαίτερης μάθησης και λειτουργίας με μία κοινωνική ευαισθητοποίηση. Όλοι οφείλω να πω μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτές τις δράσεις από τις γειτονιές, τις συνοικίες, τις ομάδες εκπαιδευτικών κοινοτήτων πολιτιστικών και παραγωγικών φορέων, νεολαίας και άθλησης. Κανένας δεν αποκλείεται. Η μεγάλη τιμή για την πόλη μας ήταν αυτή όταν η Λάρισα ήταν η πρώτη ελληνική πόλη που εντάχθηκε στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των «Πόλεων που Μαθαίνουν» της UNESCO. Η Λάρισα επίσης ορίστηκε ως Συντονίστρια Πόλη του Ινστιτούτου Διά Βίου Μάθησης της UNESCO σε διεθνές επίπεδο, πραγματοποιώντας με μεγάλη επιτυχία αυτό το πρόγραμμα και μάλιστα σε μία δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας και οφείλουμε όλοι να τους συγχαρούμε γι’ αυτό. Μετά από δύο χρόνια λόγω της πανδημίας αρχίζουν ξανά να υλοποιούνται προγράμματα «Κατασκήνωση στην πόλη» με «θερινά σχολεία» για παιδιά, με τη συνεργασία 20 και πλέον φορέων.
«Κοινωνικά Φροντιστήρια» με ανάλογες υποτροφίες μαθητών και το σπουδαιότερο από το 2018 λειτουργεί το «Πανεπιστήμιο Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO. Τρέχουν επίσης καινοτόμα προγράμματα «Κυκλοφοριακής Αγωγής», υλοποιώντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα από τον Δήμο, προγράμματα απεξάρτησης και προσφυγικής ένταξης όλων των ανθρώπων αυτών που για διάφορους λόγους ζουν στην πόλη μας. «Επιχειρηματικότητα» και για δεύτερο χρόνο λειτουργεί πλέον και το Δημοτικό «Συμβούλιο Νεολαίας». Μέσα, λοιπόν, από όλους αυτούς τους θεσμούς προσφέρεται δωρεάν επιμόρφωση σε εκπαιδευτικά αντικείμενα, τα οποία έχουν άμεση εφαρμογή και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της πόλης μας. Σημαντικό επίσης ρόλο σε αυτά τα προγράμματα παίζει η εθελοντική συμμετοχή των εκπαιδευομένων, η θετική τους διάθεση, καθώς και ο ρόλος των εκπαιδευτικών ενηλίκων. Επίσης για πρώτη φορά ο Δήμος Λαρισαίων, και ο υπογράφων οφείλω να τους συγχαρώ για αυτήν την προσπάθεια, ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων και αντιπαραθέσεων, συμμετέχει στην πρωτοβουλία των πόλεων Wyndham και Melton της Αυστραλίας που αφορά στη διοργάνωση του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Μάθησης, κατά τη διάρκεια του οποίου υλοποιούνται δράσεις διά βίου μάθησης για μεγάλη ποικιλία θεμάτων σε διάφορες ζώνες ωρών και γλώσσες που θα γίνει τον Νοέμβριο του 2022. Οφείλω δε να πω μέσα από αυτές τις γραμμές που σας γράφω θα στηρίξω και αυτήν την προσπάθεια με όλες μου τις δυνάμεις όπου θα μου ζητηθεί, γιατί πρώτα από όλα ο κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι «ενεργός» σε μία τέτοια αξιέπαινη προσπάθεια. Ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές μας διαφορές, το τρένο μάς χωρά όλους, γιατί ο προορισμός μας είναι ωραίος για εμάς και τα παιδιά μας.

* Ο Σωκράτης Μποντζώρλος είναι μέλος της Συντ. Επιτροπής  της «Πόλης που Μαθαίνει», «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΞΙΩΝ», «ΠΡΑ.ΞΙ.» του Δήμου Λαρισαίων.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass