Eντομοφαγία!

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2022 17:29

Από τον Ιωάννη Αναστ. Λαμπρογιάννη,
καθηγητή Αγγλικής γλώσσας, μεταφραστή, συγγραφέα ΞΔΒ

Η εντομοφαγία είναι η βρώση εντόμων, νυμφών και αυγών εντόμων και χρυσαλλίδων από τον άνθρωπο.


Η κατανάλωση εντόμων ήταν γνωστή από πολύ παλιά στον άνθρωπο. Στις μέρες μας είναι διαδεδομένη σε περιοχές της Αφρικής, της Ασίας, της Αμερικής και της Ωκεανίας. Αντίθετα δεν είναι διαδεδομένη στην Ευρώπη, αν και με την παγκοσμιοποίηση της ΝΤΠ και με την επισιτιστική κρίση και τον υπερπληθυσμό που μας απειλούν γίνεται μεγάλη προώθηση να αλλάξουν οι συνήθειές μας με την κατανάλωση εντόμων.
Στατιστικώς το 2005, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας οι άνθρωποι που τρέφονταν και με έντομα σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν περίπου δύο δισεκατομμύρια. Η οργάνωση έχει καταγράψει περίπου 1.900 είδη βρώσιμων εντόμων.
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι αλευροσκώληκες έγιναν το πρώτο έντομο που θα μπορούν να καταναλώνουν ως τρόφιμο οι Ευρωπαίοι. Ο Rafael Pérez, επικεφαλής της ομάδας για τα νέα τρόφιμα στη ΓΔ SANTE, ισχυρίζεται ότι η απόφαση αυτή θα διευρύνει τις διατροφικές επιλογές των καταναλωτών στην Ε.Ε. και τα έντομα θα προσφέρουν υγιή και βιώσιμη διατροφή, καθώς και τα οφέλη που συνεπάγεται η κατανάλωσή τους για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή τα προσεχή έτη θα είναι μεγάλα.
Η σχετική νομική πράξη εντομοφαγίας εκδόθηκε την 1η Ιουνίου 2021. Με λίγα λόγια, είτε θέλουμε είτε όχι μας οδηγούν αναγκαστικά στη βρώση και κατανάλωση εντόμων και μάλιστα θέλουν να μας εφησυχάσουν, λέγοντας μας ότι μπορούμε να παραμείνουμε ήσυχοι, διότι, όταν τα προϊόντα αυτά εμφανιστούν στα ράφια των καταστημάτων, θα φέρουν σαφή επισήμανση που θα ενημερώνει επακριβώς τους καταναλωτές για το ακριβές περιεχόμενο των αγορών τους και θα είναι πολύ φθηνότερα από τη βρώση ζωικού κρέατος, χοιρινού, μοσχαρίσιου, αμνοεριφίων ή κοτόπουλου, που η κτηνοτροφική τους παραγωγή, ισχυρίζονται, είναι ασύμφορη και συνεπώς δυσβάσταχτη και η αγορά τους από τον καταναλωτή! Η Ε.Ε. είναι απόλυτα προσηλωμένη στην αρχή γρήγορης διαπαιδαγώγησης των λαών της.
Θα πρέπει, όμως, να αναφερθούμε ότι δεν είναι όλα τα έντομα βρώσιμα, καθώς υπάρχουν έντομα με πολύ άσχημη γεύση ή ακόμη και δηλητηριώδη. Υπάρχουν έντομα (αράχνες, σκορπιοί κ.λπ.) που εκκρίνουν νευροτοξίνες, κυτταροτοξίνες ή και αιμοτοξίνες, ουσίες που επιφέρουν δυσάρεστες συνέπειες κατά την επαφή τους με τον ανθρώπινο οργανισμό.
Επιπλέον, αρκετά έντομα είναι φορείς ασθενειών και λειτουργούν ως ενδιάμεσοι ξενιστές κατά τη μετάδοση αυτών στους ανθρώπους (π.χ. κουνούπι-ελονοσία). Σημαντικό επίσης είναι άτομα με προδιάθεση και προϊστορία σε αλλεργία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στην κατανάλωση. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι αλλεργικός στη γύρη, καλό είναι να αποφύγει την κατανάλωση προνυμφών των μελισσών, καθώς περιέχουν γύρη.
Αν νιώθετε ήδη μια ανακατωσούρα στο στομάχι, οι επιστήμονες Ευρωπαίοι μας πληροφορούν ότι:
- Οι ακρίδες και οι μεταξοσκώληκες έχουν αντιοξειδωτική ικανότητα παρόμοια με τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού!
- Οι κάμπιες αποδίδουν 31 mg σιδήρου σε 100 γραμμάρια τροφής (όταν το μοσχάρι αποδίδει μόλις 6-8mg)!
- Για να φτάσει στο πιάτο μας μια μοσχαρίσια μπριζόλα 150 γραμμαρίων χρειάζεται να καταναλωθούν περισσότερα από 3 λίτρα νερού, ενώ για την ίδια ποσότητα βρώσιμων εντόμων απαιτούνται μόνο ελάχιστες σταγόνες!
- Χρησιμοποιώντας 10 κιλά ζωοτροφής παίρνουμε 1 κιλό μοσχαρίσιου κρέατος, ενώ με την ίδια ποσότητα ζωοτροφής παράγουμε 9 κιλά ακρίδων!
- Τα σκαθάρια είναι εξαιρετική πηγή ολεϊκού οξέος, απαραίτητο για την καλή λειτουργία της καρδιάς, αλλά και τη μνήμη!
Η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας μας πληροφορεί ακόμη ότι τα έντομα είναι επίσης μια φιλική προς το περιβάλλον πηγή τροφής, με χαμηλότερες εκπομπές μεθανίου από τα ζώα και δεν απαιτείται εκχέρσωση της γης για να καλλιεργηθούν. Χρειάζονται 12 φορές λιγότερη τροφή από τα βοοειδή για να παράγουν την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης. Όσον αφορά την κατανάλωση νερού, χρειάζονται μόνο 3,8 λίτρα για να παραχθεί ένα κιλό πρωτεΐνης εντόμων. Μπορούν να τρέφονται με τη χρήση οργανικών αποβλήτων και έχουν ελάχιστες απαιτήσεις υποδομής, καθιστώντας την εκτροφή τους μια πιθανή λύση ιδιαίτερα χαμηλού κόστους για τη βιομηχανία.
Όπως καταλαβαίνετε βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, όπου η παγκοσμιοποίηση επιδιώκει να αλλάξει τις προϊστορικές και χιλιόχρονες συνήθειες των ανθρώπων με επαγγέλματα, όπως της κτηνοτροφίας, της γεωργίας και της ιχθυοκαλλιέργειας, να συρρικνώνονται και να αλλάζουν άρδην υποχρεωτικά και με νομοθεσίες τις ΝΤΠ, με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή, τον υπερπληθυσμό, την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση!
Το σοκ θα είναι τεράστιο και οι αλλαγές ούτε καν μπορούμε να τις φανταστούμε!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass