Τα τρωκτικά του δημόσιου πλούτου

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2022 10:12 | Τελευταία ενημέρωση: 31 Οκτ 2022 11:40

Γράφει ο Θαν. Μπρισίμης*

Τα τρωκτικά αποτελούν τάξη των πλακουντοφόρων θηλαστικών η οποία περιλαμβάνει 2.300 είδη, χωρίς ασφαλώς σε αυτόν τον αριθμό να περιλαμβάνονται τα τρωκτικά του δημόσιου πλούτου.

Τα περισσότερα από τα τελευταία συναντώνται στη Νότια Αμερική καθότι εκεί κυβερνούν τα πιο πολλά αντιδραστικά καθεστώτα και δικτατορίες, χωρίς βεβαίως να εξαιρούνται και κράτη με αστικές δημοκρατίες όπως αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ασφαλώς και η δική μας χώρα. Το οδοντικό τους σύστημα διαθέτει ένα ζεύγος κοπτήρων στο μπροστινό μέρος των σαγονιών, οι οποίοι και μεγαλώνουν συνεχώς αλλά και φθείρονται. Για να φθείρονται όμως οι κοπτήρες όσο πρέπει, τα τρωκτικά ροκανίζουν συνέχεια όχι μόνο την τροφή τους, αλλά και όλες τις ζωικές, φυτικές και ανόργανες ύλες. Εξαίρεση αποτελούν τα τρωκτικά του δημόσιου πλούτου που οι κοπτήρες τους δεν φθείρονται και τώρα τελευταία παρατηρήθηκε να δείχνουν μεγάλη προτίμηση σε κάθε δημόσιο αγαθό, ιδιαίτερα δε στις αμοιβές από συμβουλές σε Υπηρεσίες του Δημοσίου (βλέπε ΕΛΤΑ), στα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και τις πρώτες κατοικίες απλών και ανήμπορων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις των πολιτών.
Χαρακτηριστική είναι η γονιμότητα των τρωκτικών που έχει γίνει παροιμιώδης. Πολλαπλασιάζονται με τόση αφθονία που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τα πάντα, ακόμη και ολόκληρη χώρα. Ευτυχώς όμως για όλα τα είδη των τρωκτικών υπάρχουν μέσα για την εξόντωσή τους, αλλά δυστυχώς όχι όμως και για αυτή των τρωκτικών του Δημόσιου πλούτου. Τα τρωκτικά έχουν ανεπτυγμένο το ένστικτο της κατοικίας και σκάβουν φωλιές μέσα στο έδαφος που συγκεντρώνουν την τροφή τους, με εξαίρεση τα τρωκτικά του Δημοσίου που προτιμούν τα πολυτελή διαμερίσματα και τις εξοχικές βίλες και συγκεντρώνουν την τροφή τους σε offshore εταιρείες. Αν και μερικές φορές διαπιστώθηκε ότι ακόμη και το κτίριο της Βουλής αποτελεί φωλιά τρωκτικών του Δημοσίου, κάποιες λίγες προσπάθειες αντιμετώπισής τους που έλαβαν χώρα περιοδικά κατά το παρελθόν, απέτυχαν παταγωδώς, όπως και τις τελευταίες ημέρες αποδείχτηκε από το περιστατικό του κυβερνητικού βουλευτή που ο κ. πρωθυπουργός εκών άκων διέγραψε από το κόμμα του. Βουλευτής που έβαλε στόχο του κόκκινα δάνεια και πρώτες κατοικίες Ελλήνων πολιτών αγοράζοντας από τράπεζα κόκκινα δάνεια αξίας 62 εκατ. ευρώ μόνον 4,3 εκατ. ευρώ. και έλαβε αμοιβή παροχής υπηρεσιών 1,2 εκατ. ευρώ από κρατική υπηρεσία.
Εξαιρετικά επιδέξια τρωκτικά του Δημοσίου επιτέθηκαν κατά το παρελθόν επανειλημμένα στα κρατικά ταμεία με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία ώστε να υφαρπάξουν μεγάλο μέρος από κονδύλια που αφορούσαν προμήθεια πολεμικού υλικού, προμήθεια υλικού δημοσίων συγκοινωνιών, εκτέλεση δημοσίων έργων, υπόθεση χρηματιστηρίου. Τελευταία όμως παρατηρείται πως θεσμικοί φορείς της διαχείρισης του δημοσίου πλούτου μέσα από διαδικασίες απευθείας αναθέσεων έργων και μέσα από ειδικές λίστες χρηματικών ενισχύσεων φιλικά προσκείμενων ΜΜΕ, αντί να προφυλάξουν τον δημόσιο πλούτο από τα επιτήδεια τρωκτικά, με τις αποφάσεις τους ουσιαστικά μεταβλήθηκαν σε απλούς παρατηρητές τους. Διαπιστώνεται επίσης συνεχώς, μικρές και μεσαίες υγιείς επιχειρήσεις να αποκλείονται από κάθε δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού οδηγούμενες έτσι σε επιχειρηματικό αφανισμό , ενώ τουναντίον ημέτερα πολιτικά πρόσωπα να δανειοδοτούνται αφειδώς με ποσά απίστευτα μεγάλα έχοντας εταιρικό κεφάλαιο μόνο 5000 ευρώ.
Εμείς οι πολίτες έχοντας μεταβληθεί σε απλούς θεατές παραβατικών συμπεριφορών κυρίως πολιτικών προσώπων αλλά και απλών κομματικών στελεχών, στερούμενοι κάθε δυνατότητας θεσμικής παρέμβασης, αλλά πλήρεις οργής και αγανάκτησης, προσδοκούμε σε μία δυναμική παρέμβαση του τρίτου πυλώνα της δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης. Παρέμβαση η οποία θα είναι ασφαλώς όχι μόνον αποφασιστική, αλλά καταλυτική για την παραπέρα ύπαρξη των τρωκτικών του δημοσίου. Κάθε άλλης μορφής δράση της δικαιοσύνης η οποία θα χαρακτηρίζεται από ήπια αντιμετώπιση του όλου ζητήματος των τρωκτικών του δημοσίου, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε παραπέρα ευτελισμό της γενικής λειτουργίας του κράτους και βεβαίως σε συνέχιση της κλοπής της δημόσιας περιουσίας.

 

*Ο Θανάσης Μπρισίμης είναι σμήναρχος ε.α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass