ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2014 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:56

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, ενώ την Κυριακή αναμένονται και βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη (kairos-alex.gr) «σήμερα στο νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με τοπικές συννεφιές, που βαθμιαία θα αυξηθούν και πιθανό να σημειωθούν βροχές μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με τοπικές συννεφιές, ενώ την Κυριακή θα σημειωθούν και βροχές. Συννεφιές και βροχές θα έχουμε και Δευτέρα-Τρίτη, ενώ από Τετάρτη βαθμιαία ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση.

ΒΑΜΒΑΚΙ

Κορυφώνεται τούτες τις μέρες η συγκομιδή του βαμβακιού στον θεσσαλικό κάμπο, καθώς οι βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές δουλεύουν στο φουλ. Οι επικείμενες βροχές επίσπευσαν τις εργασίες της συλλογής του «λευκού χρυσού», αφού οι παραγωγοί θέλουν να προλάβουν τυχόν ζημιές στο προϊόν. Η παραγωγή χαρακτηρίζεται καλή, αν και ορισμένες καλλιέργειες σε χωριά του Κιλελέρ έχουν προσβληθεί μερικώς από το ρόδινο σκουλήκι. Οι τιμές κυμαίνονται από 38-42 λεπτά, ενώ λόγω της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι αγρότες, η τάση αποθήκευσης του βαμβακιού ολοένα και μειώνεται. Με την ευκαιρία συνεταιριστές συστήνουν στους παραγωγούς να είναι προσεκτικοί με το απαλλακτικό χαρτί για τον ΦΠΑ που τους δίνουν οι εκκοκκιστές, καθώς υπάρχει η πληροφορία ότι «εφόσον ο επιχειρηματίας χρωστά στο Δημόσιο, τότε το έγγραφο αυτό δεν ισχύει». Να σημειωθεί ότι ο βαμβακοπαραγωγός προσκομίζει το απαλλακτικό χαρτί για το ΦΠΑ που δεν εισπράττει από τον εκκοκκιστή στην εφορία, προκειμένου να συμπεριληφθεί το ποσό αυτό είτε στην επιστροφή που δικαιούται, είτε στον συμψηφισμό που ακολουθεί, όταν και ο αγρότης έχει οφειλές προς το κράτος.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Αφερέγγυο για μία ακόμη φορά το κράτος έναντι των αγροτών στο χρονοδιάγραμμα πληρωμών που είχε καταρτιστεί, σε ανύποπτο χρόνο. Όσον αφορά στην πληρωμή της νιτρορύπανσης, στο συγκεκριμένο Μέτρο (214 2.1 Μείωση Νιτρορύπανσης), το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν δύο πληρωμές συνολικού ύψους 8,4 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα έτη 2012 - 2013 αγγίζει τα 35 εκατ. ευρώ περίπου. Εκκρεμεί η πληρωμή όσων κατέθεσαν ένσταση (περίπου 1186 στο νομό), με την ΔΑΟΚ της ΠΕ Λάρισας να ολοκληρώνει τους πίνακες και να αναμένει το άνοιγμα του ηλεκτρονικού συστήματος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μια αισιόδοξη εκτίμηση είναι ότι η επόμενη πληρωμή θα γίνει τέλος Νοεμβρίου. Καθυστερήσεις παρατηρούνται και στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση των τεύτλων, αφού η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχει υποσχεθεί στους παραγωγούς ότι μέχρι 30 Σεπτεμβρίου θα δουν το χρώμα του χρήματος Αυτό δεν πρόκειται να γίνει, αν δεν ολοκληρωθεί η παράδοση του προϊόντος στην ΕΒΖ.

Για τον Οκτώβριο του 2014, τοποθετείται η πληρωμή των δικαιούχων του Μέτρου της Βιολογικής Κτηνοτροφίας για το 2012 και θα ακολουθήσει η πληρωμή των δικαιούχων για το 2013 αμέσως μετά (μέσα στον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό). Τέλος μέσα στο έτος (χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει ακόμα κανείς την ακριβή ημερομηνία) θα πληρωθεί επίσης και το Μέτρο για την Διατήρηση Σπάνιες Φυλές Αγροτικών Ζώων.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Σχετικά με την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, αν και η Ε.Ε. ορίζει ότι η επιδότηση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, διαρροές από το ΥΠΑΑΤ μεταθέτουν την πληρωμή για τέλος του μήνα. Τώρα αν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και βγει ο υπουργός να δηλώσει ικανοποιημένος που όλοι οι εμπλεκόμενοι με την διαδικασία υπερέβαλαν εαυτούς και πληρώθηκαν εγκαίρως οι παραγωγοί, σίγουρα θα πρόκειται για έργο που το έχουμε ξαναδεί.

Και μιας ο λόγος για τις επιδοτήσεις για το 2014 αυτές θα δηλωθούν στον κωδικό της φορολογικής δήλωσης ως αφορολόγητο. Σε πρόσφατο σεμινάριο φοροτεχνικών που έγινε στην πόλη μας, αναφέρθηκε ότι ο κωδικός αυτός δεν θα υπάρχει στο σχετικό έντυπο. Στα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα συνεταιριστών προς βουλευτές και άλλους παράγοντες των Αθηνών κανείς δεν το βεβαιώνει, ούτε το διαψεύδει...

 ΑΝΕΝΕΡΓΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ

Με τροπολογία που κατατέθηκε από τους βουλευτές της συμπολίτευσης κ.κ. Χρήστο Κόλλια (Ν.Δ.) και Χρήστο Γκόκα (ΠΑΣΟΚ) και έγινε δεκτή από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρι Κουκουλόπουλο, δίνεται στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, περιθώριο 3 επιπλέον μηνών (έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014) προκειμένου να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Η τροπολογία αφορά κυρίως ανενεργούς συνεταιρισμούς στους οποίους είχε δοθεί η δυνατότητα να περάσουν σε φάση εκκαθάρισης ή συγχώνευσης (και όσους ενεργούς δεν κατάφεραν να καταθέσουν δηλώσεις μέχρι 30/9). Ακόμη θέμα ημερών είναι η δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης με τα κριτήρια που θα καθορίζουν τους ενεργούς συνεταιρισμούς.

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ

Τις αιτήσεις τους για καταχώριση νέων ελαιοτεμαχίων, τροποποίηση στοιχείων ή μεταβιβάσεις στο Ελαιοκομικό Μητρώο καλούνται να υποβάλουν οι ελαιοπαραγωγοί στις κατά τόπους Διευθύνσεις Γεωργίας. Στο Ελαιοκομικό Μητρώο εγγράφονται υποχρεωτικά όλοι οι καλλιεργητές ελιάς προκειμένου να εισπράττουν την ενιαία κοινοτική ενίσχυση και να μπορούν να συμμετέχουν και να ενισχύονται μέσω κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων. Επίσης, η εγγραφή στο Ελαιοκομικό Μητρώο είναι απαραίτητη για την είσπραξη αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, καθώς και για τη χορήγηση άδειας για πώληση ελαιολάδου και ελιών στις λαϊκές αγορές. Επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί που έχουν εγγραφεί ήδη στο Ελαιοκομικό Μητρώο κατά τα προηγούμενα έτη και δεν έχει προκύψει από τότε καμία μεταβολή δεν οφείλουν να προβούν σε κάποια ενέργεια.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

Η Διοίκηση του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.), στο πλαίσιο ενίσχυσης της απορροφητικότητας του Προγράμματος Δωρεάν Παροχής Εισιτηρίων Θεάτρου της Αγροτικής Εστίας για το έτος 2014 καλεί τους κληρωθέντες δικαιούχους όπως παραλάβουν τα Δελτία Θεάματος από τα ΚΕΠ το αργότερο μέχρι 31 Οκτωβρίου. Μετά την ημερομηνία αυτή τα αδιάθετα δελτία, μέχρι και τη συμπλήρωση του αριθμού των 93.000 ατόμων, θα διανέμονται στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα αυτό το έτος 2014, με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ.

ΜΗΤΡΩΟ ΥΔΡΟΛΗΨΙΑΣ

Την Τρίτη έληξε η προθεσμία υποβολής ένταξης των γεωτρήσεων στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας. Ωστόσο την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά προωθείται Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) σύμφωνα με την οποία η εκπρόθεσμη υποβολή για ένταξη της γεώτρησης δεν θα επιβαρύνεται με πρόστιμο μέχρι το τέλος του έτους. Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα για όσους αμελήσουν να ενταχθούν στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας κυμαίνονται από 1.000 έως 5.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της απολήψιμης ποσότητας ύδατος, τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφή 120.000 γεωτρήσεις, νόμιμες και παράνομες. Ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass