ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αστοχία υλικού η πιθανότερη αιτία…

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2014 11:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:10

 

Αγαπητή «Ελευθερία»,

Σήμερα (σ.σ.: χθες) παρέστην στην νεκρώσιμη εξόδιο ακολουθία των δύο Υπαξιωματικών της 32 ΤΞΠΖΝ ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων. Από την ενημέρωση των ΜΜΕ και την δική μου κρίση και άποψή, τα γεγονότα έχουν ως εξής: «Υπό κανονικές συνθήκες, η βολή ενός όλμου γίνεται ως ακολούθως: Οι στρατιωτικοί Υπηρέτες του Όλμου 81 χιλ. (Αρχηγός στοιχείου, Σκοπευτής και Γεμιστής) βάζουν το βλήμα μέσα στον πυροσωλήνα, ο επικρουστήρας χτυπάει το προωθητικό γέμισμα (την πυρίτιδα δηλαδή), το βλήμα φεύγει από τον σωλήνα, αποκτά ορμή περίπου 8 G (επιτάχυνση βαρύτητας) και ενεργοποιείται περίπου 2 δευτερόλεπτα μετά την έξοδό του από τον πυροσωλήνα ενώ έχει διανύσει 150 μέτρα από το σημείο της βολής. Προτού το βλήμα αποκτήσει ορμή δεν μπορεί να γίνει κρουστικό κι εδώ ακριβώς εστιάζονται τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουν οι πραγματογνώμονες για το πώς έσκασε το βλήμα ενώ βρισκόταν μέσα στον πυροσωλήνα με αποτέλεσμα τα θραύσματα να σκοτώσουν ακαριαία τρεις ανθρώπους. Υπήρξε αστοχία υλικού στο βλήμα ή στο σωλήνα;

Από χθες το μεσημέρι, τα στελέχη της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και οι πραγματογνώμονες που έχουν αναλάβει την ένορκη διοικητική εξέταση προσπαθούν να συλλέξουν όσα περισσότερα θραύσματα από το βλήματα και τον πυροσωλήνα μπορούν ώστε να ελέγξουν την ποιότητα των υλικών και να αναζητήσουν τι πήγε στραβά και προκλήθηκε η τραγωδία. Ουδείς το λέει επισήμως στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Στρατού, όμως όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι υπήρξε αστοχία υλικού.

Είχε υποστεί φθορά μεγαλύτερη του αναμενόμενου ο σωλήνας; Είναι δυνατόν να είχε ξεπεράσει το προβλεπόμενο όριο ζωής ένα υλικό που χρησιμοποιείται από την 32 ταξιαρχία Πεζοναυτών, μια από τις πλέον επίλεκτες μονάδες του ελληνικού στρατού; Πώς είναι δυνατόν να εξερράγη το βλήμα ενώ ακόμη βρισκόταν μέσα στον πυροσωλήνα, χωρίς δηλαδή να έχει ενεργοποιηθεί ώστε να γίνει κρουστικό; «Πρέπει να προλάβουμε τυχόν άλλες καταστάσεις», παρατηρεί αξιωματικός του ΓΕΣ δίνοντας το μέτρο των προσπαθειών που καταβάλλονται αυτή την ώρα μέσω της απόσυρσης και του επανελέγχου των βλημάτων της ίδιας παρτίδας και των αντίστοιχων πυροσωλήνων με αυτόν που σημειώθηκε το δυστύχημα. Μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, το ΓΕΣ έχει δεσμεύσει όλη την παρτίδα τόσο των βλημάτων όλμου όσο και των πυροσωλήνων. Με απλά λόγια, ολόκληρη η παρτίδα των όλμων και των σωλήνων αποσύρονται και όλα τα στοιχεία θα μαζευτούν και θα ξαναελεγχθούν για να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους. Τα βλήματα είχαν κατασκευαστεί τον Οκτώβριο του 1984, είχαν δηλαδή περίπου την ηλικία των Επαγγελματιών Οπλιτών που έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη του όλμου. «Δεν είχαμε αριθμό αφλογιστιών», λέει αξιωματικός του ΓΕΣ και προσθέτει ότι στον οπτικό έλεγχο που προηγήθηκε των βολών δεν παρατηρήθηκαν αλλοιώσεις, εφιδρώσεις ή ρωγμές. Ας είναι το τελευταίο αίμα που χύνεται στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τις Ειδικές Δυνάμεις. Αθάνατοι. Καλό παράδεισο στους ήρωες κομάντος».

Δημήτρης Γεωργάκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass