«Οι μεταγραφές»

(Η φαιδρή εκδοχή των πολιτικών γάμων) «Πολλών πάροιθεν καιρίως ειρημένων τ’ αναντί ειπείν ουκ επαισχυνθήσομαι»

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2023 10:45

Από τον Στέλιο Τσιανίκα

Απ’ όλα όσα πριν από σκοπού
έχω ειπωμένα,
δεν θα ντραπώ καθόλου
να ειπώ τα αντίθετα τώρα.
Αισχύλος, Αγαμέμνων

Μια μέρα «μάλωναν» στην τηλεόραση δύο πρώην γραμματείς του ΠΑΣΟΚ. Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου ως ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Χρυσοχοΐδης ως ΝΔ. Οι δύο αυτοί πολιτικοί έφαγαν ψωμί στο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αν δεν περνούσαν από το ΠΑΣΟΚ δεν θα τους ήξερε ούτε η μάνα τους.
Τους θυμούμαι πολύ καλά σε μια άλλη πολιτική διαμάχη, που έγινε για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στον Κώστα Σημίτη και τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν με τον Σημίτη. Η κυρία Ξενογιαννακοποούλου ήταν η πιο φανατική οπαδός του Τσοχατζόπουλου.
Ένας άλλος πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ραγγούσης διεκδίκησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υβρίζοντας τον κ. Τσίπρα. Όταν έχασε τη μάχη για την ηγεσία του κόμματός του, «ανακάλυψε» το κόμμα που έβριζε. Πήρε μεταγραφή. Ο λαός τον επιβράβευσε και τον έβγαλε βουλευτή.
Στην ερχόμενες εκλογές ξεχωρίζει η μεταγραφή του κ. Αντώναρου. Ένας πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή κατεβαίνει στις εκλογές με την αριστερά. Δικαίως δύο γελοιογράφοι παρουσίασαν τον κ. Αντώναρο ως μέγα επαναστάτη. Ο ένας γελοιογράφος παρουσίαζε τον κ. Αντώναρο με τον μπερέ του Τσε Γκεβάρα, ο άλλος έδειχνε τον κ. Αντώναρο καβάλα στο θρυλικό άλογο του Άρη Βελουχιώτη, έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. «Πάλης ξεκίνημα νέοι αγώνες».
Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις γίνεται ντόρος και για τα λεγόμενα «λαμπερά πρόσωπα». Διαβάζω στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 22-23 Απριλίου 2023, άρθρο της κυρίας Κατερίνας Παναγιωτοπούλου με τον τίτλο «Ψηφίζοντας τον εραστή των δυτικών προαστίων».
Η συγγραφέας του άρθρου μας συστήνει με την ποίηση του μουσικού Μιθριδάτη: «Θέλουμε καλό μου…ί, καλές πίπ...ς και κ…λο, σε περίπτωση που δεν έχετε μυαλό».
Ο μεγάλος αυτός ποιητής είναι υποψήφιος βουλευτής στις ερχόμενες εκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ευρωβουλευτής κ. Γεωργούλης είναι τουλάχιστον ειλικρινής όταν δηλώνει πως κατέβηκε για ευρωβουλευτής με την παράταξη που απλά πρόλαβε να του υποβάλλει την πρόταση.
Στη Λάρισα είναι γνωστό πως ο κ. Γεωργούλης ήταν δημοτικός σύμβουλος στην παράταξη του δημάρχου Κώστα Τζανακούλη.
Όλα τα παραπάνω μια λέξη μόνο τα χαρακτηρίζει. Η λέξη αμοραλισμός.
Ανατρέχω στο λεξικό της φιλοσοφίας του καθηγητή Θεοδόση Πελεγρίνη.
Αμοραλισμός: είναι η αντίληψη ότι τα γεγονότα, οι πράξεις και τα πρόσωπα δεν υπόκεινται σε ηθικούς προσδιορισμούς.
Ο Μακιαβέλι, ο οποίος θεωρείται ο εισηγητής του πολιτικού αμοραλισμού, στο περίφημο βιβλίο του «Ο Ηγεμών» εκφράζει την άποψη σύμφωνα με την οποία ο πολιτικός θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις του εκτιμώντας κατά πόσον αυτές συμβάλλουν στους στόχους του και όχι σύμφωνα με το αν είναι ηθικά σωστές ή επιλήψιμες.
Ο στρατηγός Ντε Γκωλ ο οποίος υπήρξε ο αρχιτέκτονας της Ε’ Γαλλικής Δημοκρατίας και πρόεδρος των Γάλλων 1958-1969 σε μια προεκλογική του ομιλία, η οποία γίνεται σε μια μικρή πόλη της Βόρειας Γαλλίας, διακόπτεται συνεχώς από έναν πολίτη, ο οποίος φωνάζει: «Στρατηγέ, θάνατος στους μαλάκες!» Ο στρατηγός γυρίζει το βλέμμα του προς τον θορυβούντα συμπολίτη του και του λέει: «Αυτό αγαπητέ μου είναι μεγάλο πρόγραμμα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass