Και μετά τις βουλευτικές εκλογές, τι;

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2023 10:45

Από τον Κώστα Γιαννούλα

Οι βουλευτικές εκλογές βρίσκονται προ των πυλών, οπότε, είτε με το σύστημα της απλής αναλογικής είτε μ’ αυτό της ενισχυμένης, θα αναδείξουν την κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας. Αν αυτή, τώρα, θα είναι αυτοδύναμη ή συνεργασίας, αυτό θα το κρίνει ο λαός και από εκεί και πέρα, όπως συμβαίνει πάντα, ο κάθε κατεργάρης θα καθίσει στον πάγκο του και θα παίξει τον ρόλο, που θα του αναθέσει ο λαός με την ψήφο του. Ευτυχώς, μάλιστα, που κύλησε η προεκλογική περίοδος χωρίς η πόλωση, που επιχειρήθηκε από κάποιους, να επηρεάσει ιδιαίτερα το εκλογικό σώμα και, μακάρι, να σχηματίσουν κυβέρνηση οι καλύτεροι, μια που ουδείς αναμάρτητος.
Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι κάποια στιγμή θα καταλαγιάσει ο προεκλογικός κουρνιαχτός και ο λαός θα κληθεί να αντιμετωπίσει, και πάλι, την καθημερινότητά του χωρίς αυταπάτες. Γνωρίζει, άλλωστε, πολύ καλά, ότι οι κοινωνικές ανισότητες περισσεύουν σ’ αυτόν τον τόπο και ότι δεν υπάρχει μαγικό κυβερνητικό ραβδάκι, που να μπορεί να μεταμορφώσει τον κόσμο και να τον κάνει καλύτερο απ’ τη μια στιγμή στην άλλη. Ως εκ τούτου, οι πολίτες θα συνεχίσουν και μετά τις εκλογές να διεκδικούν το δίκιο τους με διάφορους τρόπους, αφού στη ζωή τίποτε δεν χαρίζεται και όλα κατακτιούνται με αγώνες ευελπιστώντας για κάτι καλύτερο.
Μπορεί, βέβαια, κατά τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου να λέχθηκαν και να ακούστηκαν πολλά και διάφορα, που στόχευαν στον επηρεασμό του λαού χάριν της ψήφου του. Αυτός, όμως, γνωρίζει, ότι όλα αυτά, έστω κι αν εφαρμόζονταν, δεν επαρκούν, για να λύσουν το σύνολο των προβλημάτων του, αλλά μέρος τους, όπως συμβαίνει κάθε φορά μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις. Άλλωστε, είναι τόσα πολλά τα προβλήματα και τόσο αντικρουόμενα μεταξύ τους τα συμφέροντα του λαού, ώστε να μην αρκεί η βούληση και η προσπάθεια των εκάστοτε κυβερνώντων για το ποθούμενο αποτέλεσμα. Πέραν αυτού, δεν αποκλείεται να προκύψουν και νέοι αστάθμητοι και εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι μαζί με τους ήδη υπάρχοντες, θα ανατρέψουν, ενδεχομένως, τον σχεδιασμό της μελλοντικής κυβέρνησης, πολύ περισσότερο αφού η χώρα μας είναι μέλος της Ε.Ε., οπότε έχει την υποχρέωση να σέβεται τους κανόνες της.
Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το ποιοί, θα πάρουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους, όσο θα μαίνεται ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και όσο θα υπάρχουν ενεργειακά και άλλα προβλήματα εξ αιτίας του, θα αναγκασθεί και πάλι η νέα κυβέρνηση να προσαρμόσει την πολιτική της και τις προτεραιότητές της σ’ αυτά τα δεδομένα, θέλει ­ δεν θέλει. Αυτό ο κόσμος το ξέρει πάρα πολύ καλά και, γι’ αυτό, είναι πεπεισμένος, ότι δεν πρόκειται να φάει με χρυσά κουτάλια μετά τις προσεχείς εκλογές, όσο γενναίες κι αν είναι οι μελλοντικές κυβερνητικές παροχές, αφού σε πολλούς λείπουν πολλά. Αν, μάλιστα, οι εξ Ανατολών γείτονές μας επιχειρήσουν μετά την προσωρινή εκεχειρία, να κάνουν πράξη τις απαιτήσεις τους, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο σκούρα και το ενδιαφέρον θα στραφεί, αναγκαστικά, προς άλλη κατεύθυνση και όχι στην ευημερία των πολιτών. Μακάρι, μάλιστα, ο καλός Θεούλης να μας φυλάξει από τα στοιχεία της φύσης και να μας προστατέψει από πανδημίες, σεισμούς, πυρκαγιές και καταποντισμούς, οι οποίοι, πρόσφατα, άνοιξαν πληγές και δημιούργησαν πρόσθετα προβλήματα και δαπάνες.
Ως εκ τούτου η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν περιμένει να γίνουν θαύματα μετά τις εκλογές, όποιος κι αν τις κερδίσει, γιατί κουράστηκε να είναι θεατής στο ίδιο, πάντα, έργο. Εκείνο, που εύχεται και ελπίζει, είναι να σχηματιστεί, τουλάχιστον, μια κυβέρνηση μακράς πνοής, που να εξασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα, την ομοψυχία και την ενότητα του λαού μας, προκειμένου αυτός να είναι σε θέση ν’ αντιμετωπίσει πιθανές δύσκολες καταστάσεις. Εύχεται και ελπίζει, επίσης, να σταματήσει ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και να μην εμπλακούμε σ’ έναν νέο με τους εξ Ανατολών γείτονές μας για ευνόητους λόγους. Δεν θα πει, βέβαια, «όχι» σε κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης, αλλά είναι, πλέον, πεπεισμένος, ότι η βελτίωση των συνθηκών ζωής μπορεί να επιτευχθεί, κυρίως, με προσωπικό αγώνα και προσπάθεια και λιγότερο με κυβερνητικές παρεμβάσεις. Αν, μάλιστα, καταφέρει η νέα κυβέρνηση να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, να μειώσει την ανεργία εξασφαλίζοντας σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να βελτιώσει το Σύστημα Υγείας, τότε, θα μπορούμε να μιλάμε για ένα βήμα μπροστά.
Διαφορετικά, θα τρέχουμε και πάλι πίσω απ’ τα γεγονότα και δεν θα προλαβαίνουμε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass