ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Πυλώνες στήριξης της Βιομηχανίας και της Απασχόλησης

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΣΘΕΒ

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2023 9:00

Από την Έλενα Καματέρη, γενική διευθύντρια του Συνδέσμου

Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ)

Αποτελεί ένα από τα παράδοξα για την εποχή μας το γεγονός ότι, παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας καταγράφουν ελλείψεις προσωπικού και αδυναμία εξεύρεσης των κατάλληλων υποψηφίων.

Το θέμα αυτό είναι γνωστό και πολυσύνθετο και διαμορφώνεται από πολλές οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους. Μέρος, όμως, του προβλήματος εντοπίζεται στα μεσαίου επιπέδου επαγγέλματα, κυρίως στους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο των αναζητήσεων των επιχειρήσεων, χωρίς, όμως, η ζήτηση αυτή να αντιστοιχίζεται επαρκώς από κατάλληλα καταρτισμένους υποψηφίους. Επομένως, η συνθήκη αυτή διαμορφώνει μια σημαντική δυναμική για τους ανθρώπους που έχουν το γνωσιακό υπόβαθρο να καλύψουν αυτές τις θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο ΣΕΒ, βάσει των στοιχείων απασχόλησης της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2013-2019 -την περίοδο δηλαδή μετά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης και πριν από την εκδήλωση της πανδημίας- η απασχόληση στη Μεταποίηση, τα Logistics, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, την Ενέργεια και την Εξόρυξη αυξήθηκε ταχύτερα από ότι η απασχόληση στο σύνολο της οικονομίας. Το 2019, το 68% των εργαζομένων στους κρίσιμους παραγωγικούς κλάδους απασχολούνταν σε επαγγέλματα τέτοια, που στηρίζονται στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, όπως οι «Χειριστές», οι «Τεχνίτες» και τα «Επαγγέλματα Διοίκησης και Οικονομίας», τα μεσαίου επιπέδου επαγγέλματα που αναφέραμε, που, όμως, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ζήτησης και εξελίσσονται ως βασικοί πυλώνες ενίσχυσης της απασχόλησης.
Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, ο ΣΘΕΒ διενήργησε έρευνα με τη συμμετοχή των επιχειρήσεων μελών του τον Ιούλιο του 2022. Από τα στοιχεία των επιχειρήσεων προέκυψε ότι μεταξύ 12 ειδικοτήτων που προτάθηκαν ως πιθανές ανάγκες, η επικρατέστερη ήταν αυτή του Ηλεκτρολόγου Αυτοματιστή.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα δυναμικά τεχνικά επαγγέλματα μπορούν να μην είναι μια «δεύτερη» και μη-συνειδητή επιλογή για τους νέους. Άλλωστε, από τη ίδια μελέτη του ΣΕΒ προκύπτει ότι σε επαγγέλματα, όπως ηλεκτρολόγοι και ηλεκτρονικοί, τεχνικοί πληροφορικής και επικοινωνίας και οι υπάλληλοι γενικών καθηκόντων και χειριστών μηχανών με πληκτρολόγιο, προσφέρονται αμοιβές υψηλότερες από τον μέσο μισθό της οικονομίας.
Aναβaθμιση της Επαγγελματικhς Εκπαiδευσης και Κατaρτισης
Καθώς, όμως, τα τεχνικά επαγγέλματα παρουσιάζουν ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση, τόσο αυξάνεται και η ανάγκη συνεχούς αναβάθμισης των γνώσεων που προσφέρει το σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στους αποφοίτους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας.
Η επιχειρηματικότητα λειτουργεί σε ένα περιβάλλον που εξελίσσεται ραγδαία και με τον ίδιο ρυθμό πρέπει να εξελίσσονται οι δεξιότητες των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτή. Η συνθήκη αυτή επιτάσσει την ουσιαστική αναβάθμιση του συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με ανάλογη προσαρμογή των προγραμμάτων κατάρτισης σε ένα πλαίσιο συμβατό με την καθημερινή επιχειρησιακή πραγματικότητα.
Οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι ΣΕΒ και ΣΘΕΒ, στην προσπάθειά τους να συνδράμουν στο σύνθετο αυτό θέμα, υλοποιούν από κοινού την Πρωτοβουλία Skills4Jobs για Ηλεκτρολόγους Αυτοματιστές στη Θεσσαλία συνεργασία ΣΕΒ – ΣΘΕΒ, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης τεχνικών δεξιοτήτων, συμβουλευτικής και απασχόλησης για την ειδικότητα του Ηλεκτρολόγου Αυτοματιστή στη Θεσσαλία που υλοποιείται σε συνεργασία με το ΙΒΕΠΕ-ΣΕΒ, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Θεματικών Δωρεών του Ιδρύματος Μποδοσάκη και τη χορηγική υποστήριξη των επιχειρήσεων EXALCO Α.Ε., ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ, ΜΕΤΑΛΛΕΜΠΟΡΙΚΗ Θ. ΜΑΚΡΗΣ Α.Ε., ΜΠΕΤΤΙΝΑ ΑΒΕΕ και ΠΡΟΚΕΛ Α.Ε.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση 15 ηλεκτρολόγων – αυτοματιστών σε ποιοτικές θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, αφού ολοκληρώσουν ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα τεχνικής εκπαίδευσης και πλαισιώνεται από έναν κύκλο υποστηρικτικών ενεργειών και κατάρτισης.
Η δράση προσφέρεται δωρεάν ως μία συνεισφορά της βιομηχανίας προς την κοινωνία και τους εργαζόμενους της Θεσσαλίας και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την υλοποίησή της.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass