Οριστική κατάργηση πανεπιστημιακού τμήματος στην Καρδίτσα

Δημοσίευση: 06 Νοε 2023 13:30

Από τον Κωνσταντίνο Ξυλομένο
διπλ. πολιτικό μηχανικό Α.Π.Θ., MSc

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για οριστική κατάργηση των 37 πανεπιστημιακών τμημάτων που ήταν σε αναστολή εδώ και 4 χρόνια, μεταξύ αυτών και το «Αγωγή και φροντίδα στην πρώιμη παιδική ηλικία» στην Καρδίτσα, αποτελεί ακόμα μία προκλητική ενέργεια υποβάθμισης της περιοχής μας.

Μάλιστα, το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε ακριβώς μετά τις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, φανερώνει τη μικροπολιτική προσέγγιση ενός τόσο σοβαρού θέματος. Δυστυχώς, η Καρδίτσα και οι κάτοικοί της για ακόμα μία φορά αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και στην εκπαίδευση.
Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας με πρόσχημα ότι τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, ανέθεσε το 2019 στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) να κάνει την αξιολόγηση. Μετά από 4 ολόκληρα χρόνια η συγκεκριμένη αρχή αποφάσισε την οριστική κατάργησή τους. Το γεγονός ότι στην Καρδίτσα μεσολάβησαν καταστροφικές πλημμύρες και η τοπική οικονομία βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση δεν λήφθηκε δυστυχώς υπόψη. Αναμένεται η επίσημη δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΕΘ.Α.Α.Ε., ώστε να κατανοήσουμε το σκεπτικό της.
Με προσωπική μου παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας 4 χρόνια πριν όταν και ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας του Τμήματος «Αγωγή και φροντίδα στην πρώιμη παιδική ηλικία» στην Καρδίτσα, είχα προειδοποιήσει και ζητήσει παράλληλα ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, των φορέων και του πολιτικού κόσμου. Έτσι, όλοι μαζί ανεξαρτήτου ως πολιτικού και ιδεολογικού χώρου, να αγωνιστούμε και να αντισταθούμε στην υποβάθμιση του νομού μας. Δυστυχώς, εκ του αποτελέσματος έχουμε σήμερα την οριστική κατάργηση του συγκεκριμένου τμήματος και ακόμα μία χαμένη ευκαιρία για την Καρδίτσα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ένα μόνο μέρος της συνολικότερης στόχευσης της σημερινής κυβέρνησης για την παιδεία, που έχει στο επίκεντρο της, την κατεδάφιση της δημόσιας εκπαίδευσης και την ενίσχυση της ιδιωτικής. Δεν πρέπει όμως για ακόμα μία φορά να παραμείνουμε αδρανείς σ’ ένα τόσο σοβαρό θέμα, αλλά να κινητοποιηθούμε και να αντιδράσουμε στην αρνητική αυτή εξέλιξη για τον Νομό μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass