Συμπεράσματα απ’ τις πρόσφατες εκλογές στην αυτοδιοίκηση

Δημοσίευση: 12 Νοε 2023 12:41

Από τον Κώστα Γιαννούλα

Τώρα που κατακάθισε ο κουρνιαχτός και ηρέμησαν τα πράγματα απ’ τις πρόσφατες εκλογές στην αυτοδιοίκηση, μπορεί κανείς, όπως και εγώ, με πιο αντικειμενική ματιά να βγάλει τα συμπεράσματά του και να καταθέσει την άποψή του για τα αποτελέσματά τους. 

Είναι, λοιπόν, γεγονός αναμφισβήτητο, ότι η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη θριάμβευσε την πρώτη Κυριακή, αφού, πανελλαδικά, συγκέντρωσε, κατά μέσο όρο, το 51% του ποσοστού των ψηφισάντων και κέρδισε τη μάχη των εντυπώσεων με τη βοήθεια και του 43% για την εκλογή Περιφερειαρχών και Δημάρχων.
Παρασύρθηκε, όμως, απ’ τον ενθουσιασμό γι’ αυτή της την επιτυχία, έβγαλε βιαστικά συμπεράσματα και τοποθέτησε πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για το δεύτερο γύρο κάνοντας λογαριασμό χωρίς τον ξενοδόχο, που λέγεται εκλογικό σώμα. Έτσι, αντί να ακολουθήσει τακτική χαμηλών τόνων ενόψει του δεύτερου γύρου, έκανε το λάθος να θριαμβολογεί λέγοντας, ότι όλη η Ελλάδα είναι μπλε, πριν πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος.
Το λάθος αυτό το εκμεταλλεύθηκαν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, τα οποία προσπάθησαν και πέτυχαν να φοβίσουν πολλούς εκλογείς με μια πιθανή μονοκρατορία της Ν.Δ. και έσπρωξαν σε συνεργασίες και συσπειρώσεις εναντίον της. Άλλωστε, το πραγματικό ποσοστό της Ν.Δ. με βάση τις πρόσφατες εθνικές εκλογές ήταν, περίπου, 41%.
Ειδικά στις περιφερειακές εκλογές έκανε, επίσης, το λάθος η Ν.Δ. να δίνει συγχωροχάρτι στους αντάρτες της, να μιλά για ενδοοικογενειακούς καβγάδες, να κρατά ίσες, σχεδόν, αποστάσεις μεταξύ των δύο γαλάζιων μονομάχων της δεύτερης Κυριακής και όλα αυτά, για να βαφεί μπλε όλη η χώρα. Γι’ αυτό και διακηρυγμένος στόχος της ήταν να κερδίσει και τις δεκατρείς Περιφέρειες δίνοντας ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ιδιαίτερο βάρος στη Θεσσαλία και απ’ τους Δήμους στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Με την τακτική αυτή, όμως, και με τη σιγουριά της επικράτησης και στο δεύτερο γύρο πολλοί απ’ αυτούς, που ψήφισαν υποψήφιους της Ν.Δ. την πρώτη Κυριακή, δεν πήγαν να ψηφίσουν τη δεύτερη, γεγονός που αποδεικνύεται απ’ το ότι η αποχή στο δεύτερο γύρο ήταν πολύ μεγαλύτερη απ’ τον πρώτο.
Πέραν τούτου οι αντιπολιτευόμενοι και, κυρίως, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ξέχασαν για λίγο τις διαφορές τους και συνέστησαν, φανερά ή μυστικά, στους οπαδούς τους να συσπειρωθούν και να στηρίξουν με την ψήφο τους τον αντίπαλο του Νεοδημοκράτη. Αλλά και σε Περιφέρειες με υποψηφίους μόνο γαλάζιους έδωσαν κατεύθυνση να ψηφίζονται οι αντάρτες της Ν.Δ.. Έτσι εξηγούνται οι ήττες και οι μεγάλες ανατροπές, που έγιναν σε Περιφέρειες και Δήμους, όπως, π.χ., σ’ αυτόν της Αθήνας.
Όσον αφορά το αποτέλεσμα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σίγουρα, έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι καταστροφικές συνέπειες της τελευταίας θεομηνίας, οι οποίες έκαναν ένα 8,5% των ψηφοφόρων της Θεσσαλίας να προτιμήσουν το ψηφοδέλτιο της κ. Τζανακούλη. Αν, μάλιστα, ένα μικρό ποσοστό απ’ αυτό ψήφιζε την πρώτη Κυριακή Αγοραστό, καταλαβαίνουμε, ποιος θα ήταν ο νέος Περιφερειάρχης. Τα πράγματα, όμως, εξελίχθηκαν, διαφορετικά, στη δεύτερη, γιατί και για τη Θεσσαλία ισχύουν οι επισημάνσεις, που έγιναν παραπάνω για τη στάση των κομμάτων και των ψηφοφόρων όλης της χώρας στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
Εν κατακλείδι, το εκλογικό σώμα με την όλη στάση του και στους δύο εκλογικούς γύρους λειτούργησε με σύνεση και έστειλε ισορροπημένα μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, καίτοι τα καθαρά πολιτικά τα έδωσε κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου, όταν κάθε παράταξη, περιφερειακή ή δημοτική, δρούσε, ξεχωριστά, και, ως επί το πλείστον, με σημείο αναφοράς το δικό της η κάθε μια κομματικό φορέα. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει, παρότι μουδιασμένη απ’ τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου, να κυριαρχεί στη χώρα μας.
Αντίθετα, το σύνολο της αντιπολίτευσης, αν εξαιρέσουμε το Κ.Κ.Ε., που ακολουθεί το δικό του μοναχικό και ξεκάθαρο δρόμο, αντί να εκμεταλλευθεί την κατάσταση και να αλλάξει ρότα, πήρε, μεν, κάποιες ανακουφιστικές ανάσες μετά τα αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής, αλλά περί άλλα τυρβάζει. Ο ΣΥΡΙΖΑ, π.χ., του κ. Κασσελάκη, πλέον, σπαράσσεται απ’ την εσωστρέφεια και τις διαγραφές και κινδυνεύει να διασπασθεί, το ΠΑΣΟΚ με την αφαίμαξη στελεχών του, αλλά και με το ύφος και την τακτική, που ακολουθεί ο κ. Ανδρουλάκης, εξακολουθεί να μη συγκινεί, ιδιαίτερα, το εκλογικό σώμα, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν τα δικά τους προβλήματα. Και επειδή οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τελείωσαν, ενώ οι πολεμικοί κίνδυνοι μας ζώνουν από παντού, ας εργασθούμε, από εδώ και πέρα όλοι μας, έτσι, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass