Τουρκική κατοχή στην Κύπρο και Ελληνοτουρκική φιλία δεν πάνε μαζί

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2024 8:48

Γράφει ο Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή*
Θετικό κλίμα στη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στην Αθήνα χωρίς καμιά ουσιαστικά συμφωνία στα δύσκολα θέματα και με το Κυπριακό για πολλοστή φορά στο ράφι!

Τελικά μόνο όταν θέλουν οι Τούρκοι έχουμε διάλογο! Και όταν καθόμαστε στο τραπέζι του διαλόγου η Τουρκία λαμβάνει πάντα πιστοποιητικό καλής διαγωγής! Αυτό επαναλήφθηκε και κατά την τελευταία επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα όπου υπογράφηκε το Πέμπτο Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ένας οδικός χάρτης με βασικούς άξονες τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και θετική ατζέντα, που σημαίνει υπογραφή σημαντικών διμερών συμφωνιών για την οικονομία, την παιδεία, τον τουρισμό, κ.ά. Ωστόσο στα καυτά θέματα δεν έγινε καμιά ουσιαστική κουβέντα, πλην των μονολόγων των δυο ηγετών.
 Ανάγκα και Θεοί πείθονται - Από το Μητσοτάκης γιοκ στο Κυριάκο φίλε μου!
Ψυχρός και αδίστακτος ο Ερντογάν έχει αναδειχθεί σε πρωτομάστορα της κολοτούμπας προκειμένου να βγάλει τη χώρα του από τα δύσκολα! Και να είστε σίγουροι πως δεν θα αργήσει να επαναλάβει  ξανά τον παλιό (κακό για μας, απολύτως βολικό για τους Τούρκους) εαυτό του. Προς το παρόν η Τουρκία  βρίσκεται σε μεγάλη δυσκολία, δεν έχει συμμάχους και κανένας δεν την εμπιστεύεται. Ο Ερντογάν θέλει τα F-16 και την οικονομική στήριξη από την Ευρώπη την ώρα που οι σχέσεις της Τουρκιάς με την Ευρώπη βρίσκονται σε βαθιά κατάψυξη. Γι’ αυτό γινόμαστε μάρτυρες αυτής της πρωτοφανούς μεταστροφής! Μια μεταστροφή, όμως, που δεν παραπέμπει σε αλλαγή στάσης σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις που φθάνουν μέχρι την αμφισβήτηση της Λωζάνης και της δικαιοδοσίας του Διεθνές Δικαστηρίου, την ώρα που η Αθήνα υποστηρίζει πως Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ είναι τα μόνα θέματα που μπορούν να τεθούν σε διάλογο με την ‘Αγκυρα.
Ξεκάθαρος ο Ερντογάν
Ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν και πάλιν ξεκάθαρος. Μίλησε (ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού) για την τουρκική (και όχι τη μουσουλμανική) μειονότητα στην Ελλάδα (που αυξάνεται και πληθύνεται) και για Ρωμαίικη στην Τουρκία (που η τουρκική πολιτική των γενοκτονιών σχεδόν εξαφάνισε). Μίλησε για λύση στο Κυπριακό επί τη βάση των πραγματικοτήτων (διχοτόμηση δηλαδή). Μοιραζόμαστε τον ίδιο πολιτισμό, είμαστε αδέλφια,  είπε ακόμα! Ποιον πολιτισμό είναι που μοιραζόμαστε αλήθεια με του Τούρκους; Αυτόν που έφεραν οι προπάπποι τους από τη Μογγολία μήπως; Και τον συγκρίνουν με τη Δημοκρατία της Αθήνας, τον Μυκηναϊκό και Ιωνικό πολιτισμό (που παρουσιάζουν ως τουρκικό) και την Ακρόπολη; Θου Κύριε!
Παρ΄ όλα αυτά όμως, το Πέμπτο Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι μέρος της ιστορίας στις σχέσεις των δύο χωρών. Με την Κύπρο ημικατεχόμενη, τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και αλλού να μην αποσύρονται και με την Αγιά Σοφιά τζαμί.
Τουρκική κατοχή στην Κύπρο και Ελληνοτουρκική φίλια δεν πάνε μαζί.
Κανένας λογικός άνθρωπος δεν βρίσκεται απέναντι στην προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων της χώρας μας με την Τουρκία. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα εάν πρώτα δεν αποσυρθούν οι τουρκικές επεκτατικές βλέψεις κατά της Ελλάδας και ενόσω η Τουρκία κατακρατεί με τη βία των όπλων μεγάλο μέρος της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τουρκική κατοχή στην Κύπρο και ελληνοτουρκική φιλία δεν πάνε μαζί. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι Τούρκοι θα πάρουν άλλο ένα συγχωροχάρτι για τα εγκλήματά τους και θα εισπράξουν ό,τι στερήθηκαν λόγω της ακραίας συμπεριφοράς τους.
Υστερόγραφο: Ο Ερντογάν του οποίου η χώρα είναι πρωταθλήτρια σε γενοκτονίες, είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλά για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα και αλλού. Έλεος!
* Ο Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, av.avgoustiνοs@gmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass