«Τα μεγάλα εγκλήματα γίνονται πάντα μπροστά στα μάτια μας» (παροιμία)

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2024 16:30

Από τον Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας

Στις μέρες μας εκτελούνται εργασίες στο Μπεζεστένι της Ακρόπολης της Λάρισας.

Μη βιαστείτε να συμπεράνετε, δεν πρόκειται για αναστήλωση ενός μνημείου!
Πρόκειται για μία προσθήκη και τη δημιουργία ενός νέου κτιρίου!
Αυξάνεται το ύψος του μνημείου κατά δύο μέτρα, επιστεγάζεται με γυάλινους θόλους επί μεταλλικών υποστυλωμάτων και προστίθεται νέο κτίριο Δυτικά, εκτός του Μνημείου με τουαλέτες και μηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Σκοπός η επανάχρηση του μνημείου με «εμπορικές, πολιτιστικές χρήσεις και δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και στήριξης των τοπικών προϊόντων».
Οι Λαρισαίοι το γνωρίζουμε από παλιά: «Γίνονται μάλιστα υποθέσεις ότι μαρμάρινα αρχιτεκτονικά τμήματα από τον αρχαίο ναό της Πολιάδος Αθηνάς που υπήρχε στον χώρο είναι εντοιχισμένα σ’ αυτό» μας πληροφορεί η ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων για το Μπεζεστένι.  Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε κατά την πρώτη φάση των εργασιών επανάχρησης! Δύο αγάλματα της θεάς Αρτέμιδος και της θεάς Αθηνάς η συγκομιδή!
Επίσης κατά δήλωση αρμοδίων, με επιφυλάξεις, και του στερεοβάτη του Ναού της Πολιάδος (προστάτιδας θεάς των αρχαίων πόλεων) Αθηνάς στον προβλεπόμενο για το νέο κτίριο χώρο.
Μετά από τα παραπάνω η Δημοτική Αρχή επέλεξε να τροποποιήσει τη μελέτη «ώστε, και τα νέα ευρήματα να αναδειχθούν και η αναστύλωση του Μπεζεστενιού να προχωρήσει χωρίς προβλήματα».
Στις 19-12-2023 το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την τροποποιημένη μελέτη, πριν από την ανάληψη καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής, χωρίς να παρουσιασθούν τα σχέδια και οι εγκρίσεις τους! Και δυστυχώς χωρίς να δημοσιευθούν πουθενά. Απόφαση που αποκλείει δυνατότητα περαιτέρω ερευνών και αναστυλώσεων!
Το σκεπτικό της έγκρισης ήταν ότι δεδομένης της αποδοχής της τροποποιημένης μελέτης του Δήμου μας από Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, Υπουργείο Πολιτισμού και Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν υπήρχε λόγος να μη συμφωνήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Κρίθηκε μάλιστα ότι δεν απαιτείτο να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις επιπτώσεις της εφαρμογής της επί των νέων ευρημάτων, αν και αυτό τέθηκε προς συζήτηση.
Όμως, επειδή κάθε θεσμός και όργανο έχει συγκεκριμένο ρόλο, στο παραπάνω σκεπτικό υπάρχει στρέβλωση.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεσμεύεται από περιορισμούς χρηματοδότησης, υλικοτεχνικών μέσων και επιστημονικού προσωπικού, παράγοντες που αναβάλλουν στρατηγικές επιλογές για το μέλλον που πολλές φορές είναι μακρινό!
Το Δημοτικό Συμβούλιο που αποτελεί τον κυρίαρχο θεσμό της πόλης μας, με ρόλο καθαρά πολιτικό, καλείται να εκφράσει διαχρονικές επιθυμίες της πόλης. Τα εκλεγμένα μέλη του επιβάλλεται να ξεπερνούν τα τρέχοντα δεδομένα χάριν των οραμάτων τους για το μέλλον.
Αυτό το γενναίο όραμα άλλωστε είχε το Δημοτικό Συμβούλιο που αποφάσισε την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου που το βλέπουμε σήμερα υλοποιημένο ολόκληρο αντί για διάσπαρτες πέτρες και μάρμαρα κάτω από διαφανή δάπεδα σύγχρονων κτισμάτων.
Επιβάλλεται λοιπόν επανάληψη της συζήτησης στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτω από συνθήκες δημοσιότητας ανάλογης με τη σπουδαιότητά της!
Σπουδαιότητα ώστε η πόλη να απαντήσει στο ερώτημα που μέσα από ένα φαινομενικά θολό τοπίο, αναδύεται ξεκάθαρα:
Για μας τους σύγχρονους κατοίκους αυτής της αρχαίας πόλης μεγαλύτερη αξία έχει η επανάχρηση του Μπεζεστενιού ή η αναστήλωση του ανευρεθέντα Ναού που αποδίδεται στην Πολιάδα Αθηνά και των άλλων σημαντικών ευρημάτων που επιβεβαιώνουν τη διαχρονικότητα και την ιστορικότητά της;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass