«Χαμαιλέοντες και Σαλτιμπάγκοι»

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2024 15:10

Από τον Στέλιο Τσιανίκα

Το μακρινό 1985 κυκλοφορεί μια ποιητική συλλογή του Λαρισαίου γιατρού -ποιητή Κώστα Λάνταβου, με τον τίτλο «Χαμαιλέοντες και Σαλτιμπάγκοι».

Θυμήθηκα τον εμβληματικό τίτλο της ποιητικής συλλογής του Κώστα Λάνταβου παρακολουθώντας τις μεταγραφές των πολιτικών.
Τις τελευταίες μέρες μας απασχόλησε η μεταγραφή της κυρίας Έφης Χριστοφιλοπούλου από το ΠΑΣΟΚ στη Νέα Δημοκρατία.
Ανατρέχω στο χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών.
Χαμαιλέων: Χα-μαι-λέ-ων (ουσ.), (αρσ.). Χαμαιλέοντας. Ζωολ. εντομοφάγο, κυρ. δενδρόβιο ερπετό του παλαιού κόσμου, αργοκίνητο με ελικοειδή ουρά, εξογκωμένα μάτια που έχουν την ικανότητα να κινούνται ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, με μεγάλη μακρόστενη γλώσσα, την οποία εκτινάσσει για να πιάνει την τροφή του και χρώμα δέρματος που προσαρμόζεται στο περιβάλλον. Βλ. καμουφλάζ, μιμητισμός, ομοιοχρωμία, σαύρα 2 (μτφ.), πρόσωπο που μεταβάλλει τις θέσεις, τη στάση, τη συμπεριφορά του, ανάλογα με το προσωπικό συμφέρον ή τις επικρατούσες συνθήκες -αυτές της πολιτικής- Βλ. ευέλικτος, καιροσκόπος, συμφεροντολόγος.
Χαμαιλεοντισμός: Η τάση ενός ατόμου να μεταβάλλει τις θέσεις, τη στάση, τη συμπεριφορά του, ανάλογα με το προσωπικό του συμφέρον ή τις επικρατούσες πολιτικές συνθήκες. Βλ. καιροσκοπισμός.
Καιροσκοπισμός: ή ο και-ρο-σκο-πι-κός επιθ., που χαρακτηρίζονται από καιροσκοπισμό ή πολιτική στάση τακτική. Βλ. κερδοσκοπικός, τυχοδιωκτισμός.
Καιροσκοπισμός και καιροσκοπία: Εκμετάλλευση των περιστάσεων, χωρίς ηθικούς φραγμούς, με σκοπό την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων. Διαπλοκή, διαφθορά (υποκρισία), αριβισμός, οπορτουνισμός, σπέκουλα.
Σαλτιμπάγκος: Άνθρωπος αναξιοπρεπής και γελοίος, φαιδρό πρόσωπο: Βολεμένοι οι της ενημέρωσης (πολιτική). Βλ. Καραγκιόζης, νούμερο (παλαιοτ.) ακροβάτης, θαυματοποιός ή γελωτοποιός που διασκέδαζε το κοινό σε ανοιχτούς χώρους.
Συνήθως αποφεύγω να διαβάσω κείμενα ανθρώπων που η συμπεριφορά τους με πληγώνει ή πιστεύω ότι με κοροϊδεύουν. Αυτήν τη φορά διάβασα στο βήμα της Κυριακής 4-2-2024 ένα άρθρο της κυρίας Έφης Χριστοφιλοπούλου με τον τίτλο «Το Κέντρο, η ΝΔ και οι μεταρρυθμίσεις». «Σήμερα -γράφει η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ- αποφάσισα να κάνω το επόμενο βήμα. Και να ενταχτώ στην παράταξη αυτή (της ΝΔ), έχοντας επίγνωση των ευθυνών μου, ως πολίτης και ως πολιτικός». Η κυρία υπουργός των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αποφεύγει να μας αποκαλύψει ότι στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές θα είναι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Αυτό είναι το αντίδωρο του κ. Μητσοτάκη για τη μεταγραφή.
Αναρωτιέμαι πόσο εύκολο είναι να ξεχνάς ότι εργάστηκες ως σύμβουλος του Γιώργου Γεννηματά. Να σε διορίζει γραμματέα Υπουργείου ο Κώστας Σημίτης, να σε διορίζει υφ/γό ο Γιώργος Παπανδρέου, να σε διορίζει υφ/γο ο Βαγγέλης Βενιζέλος στην Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Να είσαι φίλη της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά και ξαφνικά να γίνεσαι φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Καλό κατευόδιο κυρία Υπουργέ.
Εύχομαι στους πολίτες, που στο εξής θα απευθυνθείς, να μην ξεχνούν το δίδαγμα του έρχεται από τα βάθη των αιώνων της Αρχαίας Ελληνικής Σκέψης: «Προς το τελευταίον εκβάν, έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass