Η πολιτική παρέλαση της Αποκριάς

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2024 9:01

Του Θωμά Παπαλιάγκα, δικηγόρου

Τις προηγούμενες του Τριωδίου ημέρες, στην κεντρική πολιτική σκηνή είδαμε διάφορα πολιτικά μασκαρέματα και φτιασιδώματα. Στην αποκριάτικη παρέλαση είδαμε πρώτο το άρμα της κυβέρνησης με θέμα «Ο μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός». Είδαμε τις μικροδιευθετήσεις στα ήδη (λίγο-πολύ στην πράξη) λυμένα θέματα των γάμων των ομοφυλοφίλων, ακόμη και της υιοθεσίας. Να σημειώσουμε ότι το νομοσχέδιο πέρασε με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, με το 1/3 των κυβερνητικών βουλευτών να μην ψηφίζουν ή να καταψηφίζουν. Το άρμα λοιπόν θα μπορούσε να ονομάζεται και «Μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός χωρίς μεταρρυθμιστική δεδηλωμένη». Γιατί όποιος θέλει να κάνει τον μεταρρυθμιστή, πρέπει να τον κάνει με τις δικές του ψήφους.

Σε άλλο σημείο στο ίδιο άρμα υπάρχει ένα μεγάλο τσουβάλι, έξω από το οποίο γράφει «διευθύνσεις email ομογενών», και το οποίο παραλαμβάνει μια μελαχρινή γυναικεία φιγούρα με δύο μικρά ονόματα, εκ των οποίων το ένα γαλλικό.
Το δεύτερο άρμα στην παρέλαση του καρναβαλιού έχει τίτλο «Βουλευτές αντίθετοι απέχουν της ψηφοφορίας» και κεντρικό πρόσωπο έναν μητροπολίτη. Εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι η αποχή από την ψηφοφορία (όπως έγινε στο νομοσχέδιο για τους γάμους των ομοφυλοφίλων) στην ουσία δεν είναι αρνητική ψήφος, αλλά το αντίθετο: διευκολύνει την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς μειώνει τον ελάχιστο αριθμό των θετικών ψήφων που απαιτείται για να περάσει. Η απόρριψη του βουλευτή προς το νομοσχέδιο εκφράζεται μόνο με την αρνητική ψήφο και όχι βέβαια με την αποχή.
Η συναίνεση της αντιπολίτευσης έσωσε την κυβερνητική πλειοψηφία. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ την έδωσε και με κομματική πειθαρχία για λόγους προφανείς – και ιδιοτελείς.
Το τρίτο άρμα θα μπορούσε να έχει τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ, θεσμικό κόμμα». Σε αυτό δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να δει κανείς ότι θα ταίριαζαν πολλές σκηνές από το πρόσφατο εξόχως κωμικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε άλλες γωνίες του ίδιου άρματος θα μπορούσαν να υπάρχουν ένα μεγάλο γραμματοκιβώτιο, από το οποίο λίγες ώρες πριν το Συνέδριο ο νέος πρόεδρος παραλαμβάνει μια επιστολή του προκατόχου του (Αλέξη Τσίπρα), όπως και μια στρατιωτική στολή νεοσυλλέκτου. Τέλος στο πίσω αριστερό τμήμα του άρματος υπάρχει αναρτημένη ταμπέλα “Χορηγούνται δάνεια σε αναξιοπαθούντα κόμματα – Πληροφορίαι εντός”.
Το επόμενο άρμα έχει τίτλο «Προφήτες και Απόστολοι». Στη μέση του δεσπόζει η μορφή του Κυριάκου Βελόπουλου ενδεδυμένη με χιτώνα και σανδάλια. Στο δεξί του χέρι κρατάει έναν πολυκαιριασμένο πάπυρο γραμμένο στα εβραϊκά. Είναι μια από τις αυθεντικές επιστολές του Ιησού, τις οποίες εμπορεύεται. Στο αριστερό του χέρι κρατάει μία θαυματουργή κηραλοιφή, την οποία επίσης εμπορεύεται. Στην πίσω πλευρά του το άρμα έχει την επιγραφή με τη γνωστή δήλωσή του: «Τι σχέση έχει η εντιμότητα ενός πολιτικού στο επάγγελμά του με την εντιμότητα στην πολιτική του σταδιοδρομία;».
Ακολουθεί το άρμα με τίτλο: «Sugar daddies όλου του κόσμου, ενωθείτε!». Επάνω στο άρμα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που διαδηλώνουν για τον δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Διαδηλώνουν και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μεγάλων συμφερόντων, η οποία δεν στηρίζει αδίκως στην Ουκρανία τον λαοπρόβλητο δημοκρατικό ηγέτη Πούτιν, του οποίου ο λαός είναι ο πιο ευτυχισμένος του κόσμου και έχει χορτάσει από ευημερία. Δεσπόζει η φιγούρα του σ. Γ.Γ. της Π.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος, ως άλλος Άτλας, σηκώνει στους ώμους του τα βάσανα της εργατικής τάξης.
Το επόμενο άρμα έχει θέμα «Ελλάδα, η χώρα της ελευθερίας του τύπου». Εκεί δεσπόζουν φιγούρες πολύ γνωστών δημοσιογράφων και του Πρωθυπουργού παρέα με μεγαλοεπιχειρηματίες, που φορούν πηλίκιο καπετάνιου, άλλους πιο ευτραφείς με γενειάδα και κάποιους που κρατούν στα χέρια τους μικρές ανεμογεννήτριες.
Και η παρέλαση κλείνει με ένα άρμα με θέμα «Ελλάδα, κράτος δικαίου». Σε αυτό κεντρική είναι η φιγούρα του Γιώργου Φλωρίδη να κρατά με το ένα χέρι τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, και στο άλλο χέρι ένα μυστρί, με το οποίο θα χτίσει τις καινούργιες ευρύχωρες φυλακές. Πιο πίσω βλέπει κανείς μια ταμπέλα της Siemens και από κάτω ένα πλακάτ με τη λέξη «παραγραφή». Δίπλα από αυτή υπάρχουν οι φιγούρες των Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη να παίζουν με ένα τρένο. Παραδίπλα μια μπετονιέρα να ρίχνει τσιμέντο όπως-όπως σε έναν χορταριασμένο τόπο με συντρίμμια. Στην πίσω πλευρά βλέπει κανείς τη Βουλή με μια επιγραφή: «Εξεταστική Επιτροπή για υποκλοπές και Τέμπη: Συγκάλυψη».
Πολλοί στο σημείο αυτό αναρωτιέστε πού είναι το άρμα του ΠΑΣΟΚ. Πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να βρει κάτι να σατιρίσει, γιατί το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί με σοβαρότητα να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. Μόνο ίσως αν έφτιαχνε ένα άρμα με τίτλο «Ξαναρχόμαστε!» Κεντρική η φιγούρα του Νίκου Ανδρουλάκη ανάμεσα σε συσκευές τηλεόρασης και υπολογιστών, οι οποίες προβάλλουν μόνο τα άλλα κόμματα και κυρίως την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε ταμπέλες που γράφουν “Predator” και “Συγκάλυψη”, να προσπαθεί να ανοίξει δρόμο για να βρει βήμα για τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ.
Το Καρναβάλι -με τις αλήθειες και τη σάτιρά του- ακολουθούν νηστεία και προσευχή. Χρόνια πολλά, Καλή Σαρακοστή και του Χρόνου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass