Περιστύλιο

Αθέατες όψεις της Πολιτικής και της Οικονομίας

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2014 2:02 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:25
* Από τον Γιώργο Μακρή (mak@eleftheria.gr)
Τι... έψαχναν στο Ζάππειο υπουργοί και επίτροποι;
ΟΧΙ, δεν έχασαν κάτι και το έψαχναν προχθές στο Ζάππειο οι Έλληνες υπουργοί και οι Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βγαίνοντας από την κοινή συνεδρίαση στα σκαλιά του Μεγάρου για την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία, άρχισαν να αναζητούν τη θέση τους (φωτ. 1).
Κι αυτό επειδή στις οικογενειακές φωτογραφίες, η θέση του καθένα δεν είναι... τυχαία αλλά καθορίζεται βάσει πρωτοκόλλου όπως φαίνεται από τις κάρτες με τα ονοματεπώνυμα που ήταν τοποθετημένες στα σκαλιά (φωτ. 2).
 
ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΛΗΜΜΑ
Νέο μνημόνιο
ή «κουμπαράς»
ασφαλείας 11 δισ. ευρώ
για τις καταθέσεις;
ΕΝΩΠΙΟΝ ενός διλήμματος, το οποίο εν πολλοίς θα προσδιορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις εντός του 2014, βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση: τα 11 δισ. ευρώ που έχουν «περισσέψει» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (50 δισ. συνολικά), να τα διαθέσει για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-5 ή να τα διατηρήσει ως «μαξιλάρι» ασφαλείας για τις καταθέσεις;
Το θέμα δεν απασχολεί ιδιαίτερα τον δημόσιο διάλογο, ωστόσο αυτοί που γνωρίζουν το τι διαμείβεται στο παρασκήνιο, βεβαιώνουν πως αυτή τη στιγμή είναι το σημαντικότερο για τη χώρα.
* * *
Φυσικά, την απόφαση δεν θα τη λάβει μόνη της η κυβέρνηση καθώς υπάρχει και η τρόικα η οποία φαίνεται να έχει καταλήξει ήδη στη θέση της: να μην «πειραχτούν» τα χρήματα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού αλλά από τα 11 δισ. ευρώ:
-Τα 3 δισ. ευρώ να διατεθούν για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών συνεταιριστικών τραπεζών
-και τα υπόλοιπα 8 δισ. ευρώ να παραμείνουν στον «κουμπαρά» για πιθανές πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (άλλωστε αναμένονται τα αποτελέσματα από τα «stress test» στα οποία έχουν υποβληθεί οι τράπεζες).
* * *
Στην τρόικα λένε μάλιστα ότι στην Ελλάδα «οι καταθέτες είναι τυχεροί» που υπάρχει αυτό το «μαξιλάρι ασφαλείας» το οποίο δεν υπάρχει πια σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο διάστημα, δεν θα μπορούν πλέον τα κράτη να διασώζουν τις τράπεζές τους σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο αλλά αυτό θα γίνεται με χρήματα κατά σειρά των μετόχων, των κατόχων ομολόγων και ακολούθως των καταθετών με «μη εγγυημένες καταθέσεις» (δηλαδή άνω των 100 χιλιάδων ευρώ).
Άρα, στην Ελλάδα μπορούν πρώτα να χρησιμοποιηθούν τα 8 δισ. ευρώ προτού αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι μέτοχοι, ομολογιούχοι και μεγαλοκαταθέτες.
 
«Μίνι»,
το νέο
μνημόνιο
ΑΝ, όμως, η Ελλάδα δεν καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-5 από τον «κουμπαρά» του Ταμείου Χρηματοδοτικής Σταθερότητας, τότε δύο λύσεις διανοίγονται μπροστά της:
-είτε να δανειστεί από τις αγορές
-είτε από τους εταίρους μέσω ενός νέου Μνημονίου, το οποίο για ευνόητους λόγους δεν θα αποκαλείται έτσι.
* * *
Στη συνάντηση που είχε προχθές με δημοσιογράφους – διαπιστευμένους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να δανειστεί από τις αγορές εντός του β’ εξαμήνου του 2014 (η έκδοση θα αφορά 5ετές ομόλογο κατά πάσα πιθανότητα).
Ωστόσο, και να γίνει αυτό πράξη, το ποσό που θα αντληθεί δεν αναμένεται να είναι τέτοιο ώστε να καλυφθούν πλήρως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
* * *
Συνεπώς, με τα σημερινά δεδομένα, ένα νέο Μνημόνιο φαίνεται επιβεβλημένο. Αυτό, όμως, θα είναι «μίνι» σε σχέση με τα προηγούμενα καθώς το ποσό που θα απαιτείται θα είναι μικρό (κάτω των 10 δισ. ευρώ).
Θα είναι εξίσου... μικρές και οι νέες δεσμεύσεις που θα αναλάβει η χώρα; Μένει να φανεί στην πράξη, πάντως είναι βέβαιο ότι «τζάμπα» χρήμα ουδείς δίνει. Το νέο δάνειο θα φέρει και νέες υποχρεώσεις...
 
ΝΕΟΣ ΟΡΟΣ
Από το «κούρεμα»
στην... «ανακούφιση»
Η παρέμβαση στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι ένα άλλο θέμα που θα καθορίσει τις οικονομικές αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις τη νέα χρονιά. Αυτό στο οποίο όλοι συμφωνούν πως χωρίς παρέμβαση, η δυναμική του χρέους είναι τέτοια που τα επόμενα χρόνια θα φθάσει σε εξωπραγματικά νούμερα και φυσικά θα «καταπίνει» κάθε προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας.
* * *
Το θέμα είναι τι είδους θα είναι η νέα παρέμβαση:
-«Σκληρή», δηλαδή «κούρεμα» στο αρχικό κεφάλαιο των δανείων,
-Ή «ελαφριά» δηλαδή μείωση του επιτοκίου και μετάθεση της περιόδου αποπληρωμής;
Το πρώτο δεν φαίνεται πιθανό σήμερα δεδομένης της απόλυτης άρνησης της Γερμανίας. Το δεύτερο φαίνεται πιθανότερο ή και σχεδόν βέβαιο, ωστόσο είναι ζητούμενο αν επαρκεί.
* * *
Τον τελευταίο καιρό, πάντως, στις δημόσιες και κυρίως τις κατ’ ιδίαν δηλώσεις αξιωματούχων των διεθνών οργανισμών και των εταίρων, υπάρχει μια σαφής διαφοροποίηση στην ορολογία που χρησιμοποιούν. Δεν μιλούν για «κούρεμα» (αγγλιστί «haircut») αλλά για «ανακούφιση» (αγγλιστί «relief») στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Διόλου τυχαία φυσικά...
 
Γύρω στα 700 εκατ.
θα «μοιράσει»
η κυβέρνηση
Απρίλιο - Μάιο
ΣΤΟ 1 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2012, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου, η κυβέρνηση θα μπορεί να κάνει παροχές ύψους 700 εκατ. ευρώ.
Ήδη, η πρώτη παροχή είναι γεγονός με τα 40 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν για την επιδότηση της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αιθαλομίχλης.
 
Γιατί οι παροχές
θα ονομαστούν
«έκτακτες»
ΟΙ ανάγκες που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία είναι πολύ μεγάλες και προφανώς τα 700 εκατ. ευρώ δεν επαρκούν για να καλύψουν – σε ικανοποιητικό βαθμό – τους πάντες, ωστόσο στην κυβέρνηση σχεδιάζουν να αναδείξουν το εξής στοιχείο: οι τελευταίες παροχές που έδωσε ελληνική κυβέρνηση ήταν στα τέλη 2009 όταν η νεοκλεγείσα τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου αποφάσισε να δώσει έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης ύψους 1 δισ. ευρώ.
* * *
Και οι παροχές του 2014 θα ονομαστούν «έκτακτες» καθώς στην κυβέρνηση και – κυρίως – στην τρόικα δεν θέλουν να παγιωθεί κλίμα παροχολογίας που θα έχει ως αποτέλεσμα να ανακοπεί ο ρυθμός εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Προβληματισμός υπάρχει και τώρα καθώς όταν ανακύπτει ένα ζήτημα στην επικαιρότητα, οι βουλευτές και τα στελέχη (και) των δύο κυβερνητικών κομμάτων πλειοδοτούν σε παροχές λέγοντας ότι τα χρήματα θα εξασφαλισθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα.
 
Τις... διαθέσεις
της τρόικας
αποκάλυψε
ο Ζ. Μπαρόζο
ΣΕ δόσεις πρόκειται να δοθεί και η νέα δόση από τους εταίρους καθώς θεωρείται από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να καταφέρει η Ελλάδα, ευρισκόμενη επί της ουσίας σε προεκλογική περίοδο, να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα.
Τις διαθέσεις της τρόικας που αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, αποκάλυψε στις προχθεσινές δηλώσεις του στο Ζάππειο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μπαρόζο καλώντας την κυβέρνηση «να επιδείξει αποφασιστικότητα ώστε:
-να «κλείσει» το δημοσιονομικό πακέτο (εννοεί προφανώς το δημοσιονομικό κενό του 2014 και το νέο μεσοπρόθεσμο 2014-7)
-να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση και την δημόσια διοίκηση, τις ιδιωτικοποιήσεις, την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και το «άνοιγμα» των αγορών υπηρεσιών και προϊόντων».
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass