Απινιδωτές σε δημόσιους χώρους μπορούν να σώσουν ζωές!

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2014 0:30 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:51
 
* Της Ελένης Πολύζου, αναισθησιολόγου Γ.Ν. Τρικάλων. διευθύντρια σεμιναρίων BLS-AED ERC (elpolyzou@gmail.com)
 
Κάθε 45 δευτερόλεπτα μία Καρδιακή Ανακοπή συμβαίνει στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι ποσοστό 16%-20% των Ανακοπών συμβαίνει σε δημόσιους χώρους. Στους δημόσιους χώρους η Ανακοπή αφορά κυρίως σε νεαρά άτομα, χωρίς να προηγούνται προειδοποιητικά σημεία.
Καρδιακή Ανακοπή είναι η αιφνίδια και απρόβλεπτη διακοπή της λειτουργίας της αναπνοής ή της κυκλοφορίας ή και των δύο. Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση είναι η υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών, δηλαδή της αναπνοής και της κυκλοφορίας, με απλά μέσα, μέχρι να φθάσει η εξειδικευμένη βοήθεια. Περιλαμβάνει την εφαρμογή Θωρακικών Συμπιέσεων και Εμφυσήσεων, καθώς και Απινίδωσης. Απινίδωση είναι η διαβίβαση ηλεκτρικού ρεύματος δια μέσου του μυοκαρδίου, με στόχο τη μετατροπή θανατηφόρου αρρυθμίας σε ρυθμό συμβατό με τη ζωή και Απινιδωτής η συσκευή που ανιχνεύει αυτή την αρρυθμία και διοχετεύει ρεύμα στο μυοκάρδιο.
Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής είναι μια μικρή, ελαφριά, αξιόπιστη συσκευή που ανιχνεύει αυτόματα τον καρδιακό ρυθμό και έχει την ικανότητα, βάσει προγραμματισμού, να καθορίσει αν απαιτείται απινίδωση (χωρίς παρέμβαση από τον χειριστή). Φορτίζεται αυτόματα και προτρέπει τον χειριστή με φωνητικές οδηγίες στα ελληνικά να χορηγήσει ηλεκτρική ενέργεια, με σκοπό την επαναλειτουργία της καρδιάς. Τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή χειρίζεται οποιοσδήποτε πολίτης είναι παρών στο επεισόδιο Καρδιακής Ανακοπής, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή και εφαρμόζει τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Το ποσοστό επιβίωσης μετά από Καρδιακή Ανακοπή εξαρτάται άμεσα από τις δεξιότητες και την ετοιμότητα του παρευρισκόμενου πολίτη και την άμεση πρόσβαση σε Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή. Το πιο σύγχρονο ασθενοφόρο με τους πιο εκπαιδευμένους διασώστες και τα τελειότερα μέσα, δεν μπορούν να προσφέρουν στον ίδιο χώρο, την ποιοτική άμεση φροντίδα του εκπαιδευμένου παρευρισκόμενου πολίτη.
Οι απλοί πολίτες, με έμφαση σε ομάδες επαγγελματικά εμπλεκόμενες στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών (ειδικές ομάδες πληθυσμού “πρώτης επαφής”) όπως Σώματα Ασφαλείας, Πυροσβεστικό Σώμα, Ναυαγοσώστες, Ιδιωτική ασφάλεια, Εκπαιδευτικοί, επιβάλλεται να εκπαιδευτούν στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.
Στην ανακοπή εκτός νοσοκομείου, εάν δεν χρησιμοποιηθεί απινιδωτής, η επιβίωση του θύματος χωρίς νευρολογική βλάβη μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο είναι μικρότερη από 1%.Η μείωση του χρόνου παρέμβασης είναι αναγκαία, δεδομένου ότι, με την έγκαιρη απινίδωση αυξάνεται θεαματικά η επιβίωση του θύματος, χωρίς νευρολογικές βλάβες. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η εγκατάσταση Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών σε πολυσύχναστους χώρους και σε χώρους συνάθροισης κοινού.
Δημόσιοι χώροι εγκατάστασης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή. Κάθε Δημόσια Υπηρεσία, Ιδιωτική επιχείρηση. Οργανισμός, όπου συχνάζει μεγάλος αριθμός προσώπων, όπως: Δικαστήρια, Δημόσιες Υπηρεσίες, Υπουργεία, Κοινοβούλιο, Σχολεία, Εμπορικά κέντρα, Αθλητικά κέντρα, Γήπεδα, Ξενοδοχεία, Σωφρονιστικά Καταστήματα, Σταθμοί λεωφορείων, Σιδηροδρομικοί σταθμοί, Αεροδρόμια, Λιμάνια, Αεροπλάνα, Πλοία και οποιοσδήποτε άλλος χώρος, όπου η άμεση πρόσβαση ιατρικής βοήθειας και απαραίτητου συνοδού εξοπλισμού είναι δυσχερής ή αδύνατη. Η θέση εγκατάστασης του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή πρέπει να είναι προσβάσιμη (περπατώντας 1-1,5 λεπτό), ορατή εμφανώς σε όλους και δίπλα σε τηλέφωνο, για την άμεση ενεργοποίηση του ΕΚΑΒ.
Τα προαναφερθέντα περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,Υ4α\οικ 22.8.2007, σχετικά με τους Κανόνες Χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή σε Δημόσιους Χώρους, σύμφωνα με την οποία η εγκατάσταση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, στους προαναφερθέντες πολυσύχναστους χώρους, είναι υποχρεωτική.
Τα πρώτα λεπτά μετά την Καρδιακή Ανακοπή είναι κρίσιμα και καθοριστικά για την επιβίωση του θύματος και την ποιότητα της ζωής του. Σ’ αυτό τον πολύτιμο χρόνο δίπλα στο θύμα της Καρδιακής Ανακοπής θα βρεθεί ο απλός πολίτης. Γι’ αυτό επιβάλλεται ο γενικός πληθυσμός, με έμφαση στις ειδικές ομάδες “πρώτης επαφής”, να εκπαιδευτεί στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή και να υπάρχει δημόσια πρόσβαση στην Απινίδωση.
Σ’ όλη τη Θεσσαλία εκατοντάδες επαγγελματίες υγείας αλλά και απλοί πολίτες έχουν εκπαιδευτεί στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, από εκπαιδευτές πιστοποιημένους και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, (BLS-AED ERC). Σύμφωνα δηλαδή με τις οδηγίες που ισχύουν και διδάσκονται σήμερα σ’ όλη την Ευρώπη.
Οι αρμόδιοι φορείς ας φροντίσουν για την εγκατάσταση Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών, στους προβλεπόμενους δημόσιους χώρους, καθώς και για την εκπαίδευση του προσωπικού.
Σε πολυσύχναστους χώρους και σε χώρους συνάθροισης κοινού ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής πρέπει να υπάρχει δίπλα στον πυροσβεστήρα και το τηλέφωνο! Για να σωθούν ζωές!
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass