ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2014 1:45 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:54
Από τον Γιώργο Ρούστα, roustas@eleftheria.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ
Αρκετές βροχές αυτή την αγροτική εβδομάδα και χιόνια στα ορεινά προβλέπει ο μετεωρολόγος Φάνης Τακούδης (kairos-alex.gr). Τέρμα λοιπόν στις αλκυονίδες μέρες της τρέχουσας εβδομάδας, που αποτέλεσε ευχάριστη περίοδο για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έβγαλαν τα ζωντανά τους στην ύπαιθρο για τροφή, γλιτώνοντας έτσι την επιβάρυνση από την αγορά του καλαμποκιού, πού έφτασε τα 21 λεπτά.
Έτσι για σήμερα Παρασκευή προβλέπονται αραιές συννεφιές, που βαθμιαία θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5...14 0C. Από το Σάββατο μέχρι την Κυριακή το πρωί και από Δευτέρα με Τρίτη θα έχουμε τα περισσότερα φαινόμενα. Χιόνια θα πέσουν σε όλες σχεδόν τις ορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές θα βρεθεί κοντά στο μηδέν.
ΜΠΛΟΚΑ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΑ
Ούτε παραγγελία να είχαν την κακοκαιρία οι αγροτοσυνδικαλιστές του θεσσαλικού κάμπου, καθώς με τέτοιο καιρό δεν μπορεί να γίνει καμία αγροτική ασχολία. Άρα ιδανικός καιρός να βγάλει κάποιος το τρακτέρ του στην εθνική οδό (από το να το έχει στην αποθήκη...). Σήμερα το ραντεβού των αγροτών είναι στις ΔΟΥ όλης της χώρας, το Σαββατοκύριακο θα υπάρξουν συσκέψεις και περιοδείες στα χωριά και αρχές της εβδομάδας θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα των μπλόκων. Πάντως επαγγελματίες αυτοκινητιστές που ταλαιπωρούνται από αυτή την μορφή των αγροτικών κινητοποιήσεων, αναρωτιούνται γιατί η αστυνομία δεν μπλοκάρει η ίδια τα τρακτέρ στις εξόδους των χωριών, έτσι ώστε να μην βγούνε στην εθνική οδό. Προφανώς για να γίνει αυτό χρειάζεται η επιστράτευση όλης της αστυνομικής δύναμης της χώρας.
Όσον αφορά στα αγροτοδικεία, προχθές γαλάζιοι αγρότες αθωώθηκαν από το Εφετείο Λάρισας για την συμμετοχή τους στα μπλόκα της Γυρτώνης, τον Μάρτιο του 2008. Συγκεκριμένα οι αγρότες Χρ. Σιδερόπουλος, Γ. Λαδόπουλος, Τ. Τσικόπουλος, Θοδ. Γουγουλιάς, οι οποίοι πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε 8 μήνες φυλακή, αθωώθηκαν σε β΄βαθμό, καθώς τους αναγνωρίστηκε το δικαίωμα της αντίδρασης στην κυβερνητική πολιτική. Σχετικά με τους κατηγορούμενους του μπλόκου της Νίκαιας για την περσινή τους συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, η δικαστική τους περιπέτεια σταμάτησε προσωρινά στο γραφείο του ανακριτή, όπου απολογήθηκαν. Προφανώς με την λήξη των φετινών κινητοποιήσεων θα υπάρξουν εξελίξεις.
Πανελλαδικά σε συμβολικές καταλήψεις εφοριών θα προχωρήσουν σήμερα Παρασκευή ως διαμαρτυρία για την τήρηση βιβλίων εσόδων εξόδων οι αγρότες στις ΔΟΥ Έδεσσας, Βέροιας, Κατερίνης, Λαγκαδά, Σερρών και Κιλκίς, ενώ εκπρόσωποι των αγροτών από όλη την Ελλάδα έχουν δώσει “ραντεβού” στην Αθήνα προκειμένου να καθορίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενόψει και της Agrotica, η οποία θα διεξαχθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο διάστημα από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου. Ακόμη στον δρόμο βγήκαν οι αγρότες της Αργολίδας, ύστερα από κινητοποίηση που οργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Αργολίδας, όπου αγρότες και κτηνοτρόφοι από διάφορα σημεία του νομού συγκεντρώθηκαν με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, ενώ για σήμερα η ΠΑΣΥ ετοιμάζει παράσταση διαμαρτυρίας αγροτοκτηνοτρόφων έξω από τις ΔΟΥ της Πελοποννήσου.
ΟΣΔΕ 2014
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε δημόσια και προσκαλεί σε υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος φυσικά ή νομικά πρόσωπα (ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου), αγροτικούς συνεταιρισμούς ή ενώσεις αυτών ή ομάδες παραγωγών που έχουν την κατάλληλη εμπειρία και τεχνογνωσία, προκειμένου να πιστοποιηθούν, ως φορείς υποβοήθησης των αγροτών για την συμπλήρωση και υποβολή της Ενιαίας Αίτησης στο ΟΣΔΕ για τα έτη 2014 - 2020. Ήδη η αναλυτική και λεπτομερής πρόσκληση ενδιαφέροντος αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Οργανισμού. Η πρόσκληση αφορά ειδικότερα την πιστοποίηση/αναγνώριση Φορέων Α' και Β' Βαθμού και Φορέα Συντονισμού, για την υποβοήθηση των αγροτών στην υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για τα έτη 2014 - 2020.
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑΒΛΩΝ
Προθεσμία περίπου ενός έτους, μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2015 έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων στάβλων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων προκειμένου να τις νομιμοποιήσουν, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), το οποίο, με αφορμή την ενεργοποίηση της εφαρμογής του συστήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), δίνει τις απαραίτητες διευκρινήσεις. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν αυθαίρετοι στάβλοι και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, προσωρινής διαμονής, σε δημόσιες εκτάσεις οι οποίες έχουν παραχωρηθεί νομίμως ή σε ιδιωτικές εκτάσεις, οι οποίες είναι καταχωρημένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΟΣΔΕ). Για την τακτοποίηση των συγκεκριμένων αυθαιρέτων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων δεν θα καταβάλλεται πρόστιμο παρά μόνο παράβολο 300 ευρώ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
Οι αγελαδοτρόφοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για ποσοστώσεις αγελαδινού γάλακτος από το Εθνικό Απόθεμα, για το γαλακτοκομικό έτος 2013 – 2014 στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ή απευθείας στον ΕΛΓΟ Δήμητρα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.
Αυτές τις μέρες λήγει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων εφαρμογής για Βιολογική Γεωργία και Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού, για το 1ο και το 2ο έτος εφαρμογής (2012 και 2013), όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λάρισας.
ΖΙΖΑΝΙΟ
--Σε δίλημμα βρίσκονται πολλοί συνταξιούχοι αγρότες αναφορικά με την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων. Να προχωρήσουν σε μεταβίβαση δικαιωμάτων για να μην ξεπεράσουν το οικονομικό πλαφόν των 5.000 ευρώ, αποφεύγοντας έτσι την... λογιστική υποχρέωση ή όχι; Και να αποφασίσει κάποιος συνταξιούχος αγρότης τώρα να ξεφορτωθεί τα δικαιώματα του, μάλλον δεν προλαβαίνει, αφού ο νόμος όριζε ως καταληκτική ημερομηνία την 31 Δεκεμβρίου του 2013. Όσοι πρόλαβαν πρόλαβαν δηλαδή, αν και οι πιέσεις των αγροτών προς τους βουλευτές να παραταθεί η σχετική προθεσμία αυξάνονται, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξει ανταπόκριση.
--Οι μισοί μόνο πρωτοβάθμιοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί του νομού έχουν προχωρήσει σε μετατροπή σε ΑΣΟ ή κατάργηση τους, όπως προβλέπει ο νόμος περί συνεταιρισμών. Από τους 154 τακτοποίησαν τις εκκρεμότητες τους οι 75. Οι υπόλοιποι έχουν μια ευκαιρία να συμμορφωθούν μέχρι 30 Απριλίου, σε διαφορετική περίπτωση οι πρόεδροι τους θα κληθούν τα πληρώσουν από την τσέπη τους τα πρόστιμα από την μη καταβολή του τέλους επιτηδεύματος.
--Μιας και γίνεται πολύ κουβέντα για την καινοτομία στην Ελλάδα να αναφέρουμε μια μεγάλη εταιρεία καλλυντικών στην Ιαπωνία, η οποία δέχθηκε παράπονα από πελάτη που αγόρασε ένα κουτί με σαπούνι, που ήτανε όμως άδειο... Οι υψηλά ιστάμενοι εζήτησαν από τους μηχανικούς της εταιρείας την άμεση και αποτελεσματική λύση. Αυτοί πέσανε αμέσως με τα μούτρα στη δουλειά και φτιάξανε μια ανιχνευτική μηχανή ακτίνων Χ με οθόνες υψηλής διαύγειας που τις προσέχανε δύο άτομα και βλέπανε μη τύχει και περάσει κανένα κουτί άδειο. Όταν το ίδιο πρόβλημα όμως παρουσιάστηκε σε μια μικρή εταιρεία, η διεύθυνση αγόρασε έναν ισχυρό ανεμιστήρα και τον τοποθέτησε έτσι ώστε τα κουτιά να περνούν από μπροστά του. Όσα από αυτά ήταν άδεια ο αέρας τα πετούσε!..
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass