Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών

Δημοσίευση: 29 Ιαν 2014 12:31 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:01

 

Του Αθανάσιου Γκουτζέλα, εκπαιδευτικού, Τομεάρχη πολιτισμού ΝΟΔΕ Λάρισας της ΝΔ

 

Κάθε χρόνο η πολιτεία την 30η Ιανουαρίου, καθιέρωσε την ημέρα, αυτή ως ημέρα των γραμμάτων και της παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της  εκπαίδευσης. Οι τρείς πατέρες της Εκκλησίας ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Άγιος Χρυσόστομος ενώνουν και αντιπροσωπεύουν τη Θρησκεία και την ελληνική φιλοσοφία. Αντιπρόσωποι του Χριστιανισμού και των Ελληνικών Γραμμάτων και αγωνιστές της πίστης Χριστιανισμού, εδραιώνουν  την ορθή πίστη στο Θεό και συγχρόνως καλλιεργούν την ελληνική φιλοσοφία επιλέγοντας από αυτή ότι χρήσιμο και ενάρετο για τη ζωή του ανθρώπου. Μελετητές των ελληνικών γραμμάτων και της ελληνικής σοφίας αλλά συγχρόνως αφοσιωμένοι στα χριστιανικά διδάγματα τρείς ιεράρχες διαπιστώνουν ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία μεταξύ του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού. Είναι η γιορτή που για δέκα αιώνες γιορτάζεται μς αμείωτη λαμπρότητα.

Στην υπόδουλη Ελλάδα δεν επιτρεπόταν να έχουν εθνικές εορτές. Έτσι οι υπόδουλοι Έλληνες έβρισκαν την ευκαιρία να αναγάγουν σε εθνική εορτή μια θρησκευτική και πολιτιστική γιορτή. Προτρέπουν τους νέους να μελετούν την αρχαία σοφία, την σκέψη των αρχαίων σοφών για να εμπλουτίσουν οι νέοι και τη δική τους σοφία .Έθεσαν το σκοπό της αγωγής και διατύπωσαν σκέψεις για τη διαπαιδαγώγηση των νέων. Κατά τους τρείς Ιεράρχες είναι το έβδομο έτος της ηλικίας των παιδιών ο κατάλληλος χρόνος έναρξης της διδασκαλίας γιατί το παιδί είναι έτοιμο να δεχθεί τη διδασκαλία νέων πραγμάτων.

Οι τρείς πεφωτισμένοι θέλουν το δάσκαλο μορφωμένο, ικανό να μεταδίδει τις γνώσεις του, θεοσεβή και ενάρετο. Να είναι έμψυχος και κανόνας αρετής. Ο δάσκαλος πρέπει να συμπεριφέρεται με στοργή  και αγάπη στους μαθητές του. Είναι θεμελιωτής παιδαγωγικών αρχών. Προτείνουν συνθετικές μεθόδους ανάγνωσης. Στην πρώτη ανάγνωση διδάσκεται πρώτα κάθε φθόγγος χωριστά και συνέχεια γίνεται συνένωση των φθόγγων για το σχηματισμό συλλαβών και λέξεων διδασκαλία γίνεται με τρόπο επαγωγικό δάσκαλος να αρχίζει από τα εύκολα και απλά και να προχωράει στα σύνθετα. Κατά τη διδασκαλία να τίθενται ορισμένοι σκοποί μην προσπαθεί να διδάξει πολλά συγχρόνως είναι σαφής απέριττος και σύντομος, ώστε οι μαθητές του να συγκρατούν στη μνήμη τους τα διδαχθέντα. Να γίνονται πολλές επαναλήψεις για να αφομοιώνονται καλύτερα από τους μαθητές .

Η διδασκαλία να βαδίζει από τα γνωστά στα άγνωστα. Αυτή είναι μια παιδαγωγική αρχή η οποία  υποστηρίζεται και από τους σύγχρονους παιδαγωγούς. Στη διάβα τους οι τρείς σοφοί χτίζουν σχολεία και πολλά ιδρύματα για τους φτωχούς και τους κατατρεγμένους. Για το έργο τους αυτό δεν είναι μόνο αγωνιστές του Χριστιανισμού, αλλά  προστάτες των φτωχών και κατατρεγμένων  και θεμελιωτές της παιδαγωγικής επιστήμης και αναλλοίωτων παιδαγωγικών αρχών. Είναι λαμπροί παιδαγωγοί που οι παιδαγωγικές τους απόψεις για την ανατροφή και τη μόρφωση των νέων δε θα πάψουν να έχουν αξία  στο διάβα των αιώνων.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ 2024
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass