Αυτοδιοικητικά

Για μια Λάρισα βιώσιμη και ανθρώπινη

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2014 21:43 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:31
Από τον Γιώργο Εμμανουήλ
Η Λάρισα μια πόλη με ιστορική παρουσία χιλιάδων χρόνων μπορεί να γίνει το δυναμικό βιώσιμο οικονομικό, εμπορικό, περιβαλλοντικό και διοικητικό κέντρο της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας. Μια ανοιχτή ανθρώπινη και ευρωπαϊκή πόλη με αναβαθμισμένη την αγροδιατροφική και πολιτιστική της ταυτότητα. Με την ενεργοποίηση και δημιουργική συμμετοχή των πολιτών και των φορέων της μπορεί να ξεπεράσει την πολύπλευρη κοινωνικοοικονομική κρίση και να οικοδομήσει σταθερά και βήμα βήμα συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης.
Για την ανάδειξη της σύγχρονης και δημιουργικής ταυτότητάς της η Λάρισα είναι ανάγκη να συνδυάσει και να αναδείξει τον πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό και παραγωγικό της δυναμικό και τις καλές στιγμές της ιστορίας της.
Α) Για την ανάδειξη του Πολιτιστικού πλούτου της Λάρισας
Η ανάδειξη της ιστορικότητας του Λόφου του Φρουρίου της, του Αρχαίου Θεάτρου της και η ένταξη του Πηνειού και άλλων μνημείων ως πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων στον δημόσιο χώρο της, η ανάδειξη, η προσβασιμότητα, η σήμανση, η έκδοση τουριστικών χαρτών, η διοργάνωση συνεδρίων Ιστορίας και Πολιτισμού και η σύνδεσή της με τις πολιτιστικές διαδρομές και τους ιστορικούς χώρους της Θεσσαλίας είναι επιτακτική ανάγκη για ανάδειξη της δημιουργικής πολιτιστικής ταυτότητάς της.
Η αξιοποίηση του πολιτιστικού υλικού με την ψηφιοποίησή του και η δικτύωση σε θεσσαλικό, εθνικό και ευρωπαικό επίπεδο των σύγχρονων πολιτιστικών υποδομών του Λαογραφικού και του διαχρονικού Μουσείου, της Πινακοθήκης, της βιβλιοθήκης, της Κινηματογραφικής Λέσχης, του Μύλου, του Θεσσαλικού θεάτρου, του Ωδείου, του Χατζηγιάννειου, του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και ενός νέου Μουσείου τοπικών παραδοσιακών προιόντων που είναι ανάγκη να δημιουργηθεί, καθώς και των Πολιτιστικών Λεσχών σε κάθε γειτονιά, μπορεί να γίνει με την συμμετοχή ενός Δημοτικού Πολιτιστικού Οργανισμού ανοιχτού σε συνεργασίες με τούς πολίτες, τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς.
Ιδιαίτερα απαιτείται η ανάδειξη ενός αξιακού κινήματος για τον πολιτισμό και την αλληλεγγύη της καθημερινότητας με δημόσιους χώρους χωρίς σκουπίδια και συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις ανακύκλωσης, αποτροπή ηχορύπανσης, διοργάνωση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ξεναγήσεων, προτεραιότητα σε πεζούς και ΑΜΕΑ, μείωση κατανάλωσης ενέργειας και νερού, χαμηλότερη τιμολόγηση δημοτικών υπηρεσιών σε ανέργους και άπορους και γενικότερα ουσιαστική ανάδειξη του ανθρώπινου πρόσωπου της πόλης και όχι της επίδειξης πλούτου και εξουσίας.
Β) Για την ανάδειξη δράσεων Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συνοχής
Να συνεργάζεται θεσμικά ο Δήμος Λαρισαίων με τους συλλόγους εργαζομένων, ανέργων, γυναικών, νέων, συνταξιούχων και το ΕΚΛ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του σε πρόνοια, προληπτική ιατρική και δημόσια υγεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, Γηροκομείο, ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, βοήθεια στο σπίτι, κέντρα απεξάρτησης ναρκωτικών ουσιών. Επίσης να ενισχύει την απασχόληση στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας (συνεταιρισμών νέων, γυναικών, ΑΜΕΑ, κοινωνικής ένταξης πολιτών κ.ά.) για συνδιαμόρφωση με τους κοινωνικούς φορείς προγραμμάτων αναβάθμισης των υπηρεσιών του δήμου με τη συμμετοχή των φορέων και των πολιτών χρηστών.
Επίσης είναι σημαντικό ο Δήμος με τις Υπηρεσίες του να αγκαλιάσει και υποστηρίξει συλλογικές πρωτοβουλίες εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης των πολιτών όπως Κοινωνικά ιατρεία, φαρμακεία, συγκέντρωση και διανομή τροφίμων, συσσίτια, δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα, εμπόριο ενεργών παραγωγών – καταναλωτών χωρίς μεσάζοντες, καταναλωτικούς συνεταιρισμούς κ.ά.
Ιδιαίτερο βάρος ο Δήμος πρέπει επίσης να δώσει σε υποβαθμισμένες περιοχές και συνοικίες παρέχοντας το σύνολο των βασικών αναγκαίων δημόσιων αγαθών (οδική πρόσβαση, ποιοτική ύδρευση, αποχέτευση, υγιείς συνθήκες δημόσιας υγείας, Λέσχες Πολιτισμού).
Γ) Για την αειφορική διαχείριση και ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής.
Συνέχιση και βελτίωση του διεπιστημονικού εγχειρήματος ανάπλασης της πόλης με την συνεργασία όλων των κοινωνικών ομάδων και πολιτών της Λάρισας με στόχο ένα σύγχρονο πολεοδομικό σχέδιο ανασυγκρότησης του ιστορικού και ευρύτερου κέντρου της με απομάκρυνση του χονδρεμπορίου, των βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, των βαρέων οχημάτων, της ρύπανσης και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Οι συνοικίες και γειτονιές της είναι ανάγκη να αναμορφωθούν να συνδεθούν με πεζόδρομους και με τις πολιτιστικές διαδρομές και τις φυσικές περιβαλλοντικές ομορφιές της ευρύτερης πόλης, αναδεικνύοντας τον κοινωφελή, κοινόχρηστο και πράσινο δημόσιο χώρο όπου οι κάτοικοι να μπορούν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται σε μιά πόλη ανθρώπινη.
Στην κατεύθυνση αυτή είναι ανάγκη ο Δήμος σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς της πόλης να μελετήσει, τεκμηριώσει και διεκδικήσει την μετατροπή των ανενεργών στρατοπέδων και κτιρίων που βρίσκονται εντός του ιστού της πόλης σε ελεύθερους για τους πολίτες δημοτικούς χώρους και χώρους πρασίνου.
Η ένταξη του Πηνειού στον ιστό της Λάρισας απαιτεί την διεκδίκηση του καθαρισμού και της ανάπλασης και των ρυθμιστικών παρεμβάσεων για έναν καθαρό ποταμό του οποίου οι όχθες θα είναι χώροι ζωής, αναψυχής και περιπατητικών διαδρομών και εκδηλώσεων των συμπολιτών μας.
Ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός της με ευρωπαϊκές προδιαγραφές διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και σκουπιδιών της πόλης με αξιοποίηση της ενημέρωσης, και συμμετοχής των πολιτών με νέα προγράμματα σχολικής εκπαίδευσης των νέων και των συμπολιτών μας για διαχωρισμό τους στην πηγή ώστε με την ανακύκλωση και με τις διαδημοτικές συνεργασίες να μειώνεται η ποσότητα που οδηγείται στους ΧΥΤΥ και να αξιοποιείται ενεργειακά η υπολειμματικότητά τους.
Η μελέτη και η αξιοποίηση της σημαντικής περιουσίας του δήμου με διαφάνεια και όρους δημοτικού και δημοσίου συμφέροντος (οικόπεδα, επεξεργασία σκουπιδιών, γήπεδο ΑΕΛ, κ.λπ.)
Δ) Για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Λαρισαϊκής τοπικής κοινωνίας
Ο Δήμος Λαρισαίων να συνεργαστεί για την ανάδειξη και υποστήριξη καλών πρακτικών, καθώς και για τη δημιουργία θεσσαλικού πόλου αγροτικής και επιχειρηματικής καινοτομίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ, τις συνεταιριστικές ομάδες παραγωγών που παράγουν ποιοτικά εταιρικά και ΠΟΠ προϊόντα, τα δίκτυα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τους φορείς τους και τα επιμελητήρια.
Για την επίτευξη των ως άνω κοινών στόχων για την ανάδειξη της Πολιτιστικής, Περιβαλλοντικής, Παραγωγικής και Κοινωνικής Ταυτότητας της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, να αξιοποιείται η αμεσοδημοκρατική συμμετοχή των φορέων και πολιτών και οι διαδημοτικές συνεργασίες για να τεκμηριώνονται, διεκδικούνται και αξιοποιούνται οι ίδιοι και κοινοτικοί πόροι του ΣΕΣ/ΕΣΠΑ 2014-20 με όρους μεγιστοποίησης της σχέσης κόστους – ωφέλειας κοινωνικής, περιβαλλοντικής, καινοτομικής και αναπτυξιακής των έργων και των δράσεων που αναλαμβάνει ο Δήμος για στήριξη του Αγροδιατροφικού τομέα, του Τουρισμού και των Υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή.
* Ο Γιώργος Α. Εμμανουήλ είναι Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΔΗΠΟΛ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass