Ενστάσεις

Η διάλυση των ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2014 0:51 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:31
* Από τον Κώστα Περήφανο 
Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ επέλεξε να διαλύσει τη δημόσια, δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Επέλεξε να την παραδώσει στα επιχειρηματικά ιδιωτικά συμφέροντα, μετακυλίοντας το κόστος της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας στις πλάτες του λαού και της κοινωνίας.
Η «μεταρρύθμιση» στην Π.Φ.Υ. ήταν μνημονιακή υποχρέωση. Την απαίτησαν και την επέβαλλαν οι δανειστές. Η συγκυβέρνηση την αποδέχθηκε και μάλιστα τους ανέθεσε – επ’ αμοιβή – τη μελέτη.
Με την ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση: 1. Κλείνουν τα πολυιατρεία ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ. 2. Τίθενται σε διαθεσιμότητα – κινητικότητα, στην ουσία απολύονται 8.500 εργαζόμενοι (γιατροί – υγειονομικοί). 3. Εξυπηρετούνται μνημονιακοί στόχοι για διαθεσιμότητες – απολύσεις. 4. Στερούν από εργαζόμενους και συνταξιούχους το δικαίωμα της δωρεάν πρόσβασης στα πολυιατρεία ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ.
Με τη «μεταρρύθμιση» η μνημονιακή συγκυβέρνηση επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά την ανάλγητη πολιτική της απέναντι στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους ανασφάλιστους, στους μη έχοντες που κάθε μέρα πολλαπλασιάζονται ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών. Αδιαφορεί πλήρως η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου για την πρόληψη, τη φροντίδα υγείας, την περίθαλψη, για την ίδια τη ζωή. Ο προϋπολογισμός του 2014 μειώνει κατά 539.000.000 ευρώ το ποσό για τις παροχές ασθενείας προς τους ασφαλισμένους, κατά 1 δισ. ευρώ τη φαρμακευτική δαπάνη και το «βασικό – στοιχειώδες» πακέτο παροχών για τους πολίτες θα έχει 30% λιγότερους πόρους.
Κατάφεραν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, τέσσερα χρόνια τώρα, να δημιουργήσουν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης. Εκτίναξαν την ανεργία στο 30%, ενώ η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 60%. «Πέτυχαν» να υπάρχουν 400.000 νοικοκυριά χωρίς έναν εργαζόμενο. Χιλιάδες οι υποαπασχολούμενοι με τετράωρα και απασχολήσιμοι με συμβάσεις λίγων μηνών, χωρίς ασφάλιση, με πενιχρά εισοδήματα. Χιλιάδες οι εργαζόμενοι που πληρώνονται έναντι. Τουλάχιστον 3.000.000 οι ανασφάλιστοι. Χιλιάδες συμπολίτες μας χάνουν το σπίτι τους. Τα χαράτσια διαδέχονται το ένα το άλλο και πολλοί ξεπουλούν ό,τι έχουν, δανείζονται για να επιβιώσουν, ζουν μέσα στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το αύριο.
Μέσα σ’αυτό το σκηνικό της εντεινόμενης φτωχοποίησης – εξαθλίωσης των μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων έρχεται η «επιτυχημένη» συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και αποφασίζει τη διάλυση των πολυιατρείων ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ, τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν Π.Φ. Υγείας. Δεν αντιλαμβάνονται ότι η διάλυση της Π.Φ.Υ. θα επιδεινώσει δραματικά την κοινωνική καταστροφή; Αδιαφορούν ή επιδιώκουν συνειδητά την περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου;
Φαίνεται, πάντως, ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να υλοποιούν πειθήνια τις μνημονιακές πολιτικές για μείωση των δημοσίων δαπανών, εν προκειμένω την υγεία. Τους ενδιαφέρει, επίσης, η μείωση γενικά των κοινωνικών δαπανών, η καταστροφή των κοινωνικών υποδομών, η μείωση των δημοσίων επενδύσεων, το ξεπούλημα της δημόσιας υπηρεσίας, η ιδιωτικοποίηση των πάντων, έτσι ώστε σε συνδυασμό με τα χαράτσια και την εντατικοποίηση της φορολογίας των μικρομεσαίων να πετυχαίνουν «πρωτογενές πλεόνασμα» .
Οι πολιτικές αυτές συνιστούν πρόκληση για την κοινωνία, η οποία δεν θα αργήσει να απαντήσει . Θα βάλει τέλος στις βάναυσες αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Το τέλος της «επιτυχημένης» συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου είναι προδιαγεγραμμένο, εξασφαλισμένο και πολύ κοντά!
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν αποδέχεται την διάλυση της δημόσιας δωρεάν Π.Φ.Υγείας. Στις σημερινές συνθήκες μόνο οι δημόσιες δομές μπορούν να στηρίξουν την κοινωνική συνοχή και να ανακουφίσουν τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και ιδιαίτερα τα πιο αδύναμα στρώματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει άμεσα κάθε μνημονιακό μέτρο που επιβλήθηκε στην υγεία. Θα εξασφαλίσει τη δωρεάν και καθολική πρόσβαση των πολιτών, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι δομές των πρώην ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ πρέπει να παραμείνουν όλες ανοιχτές και να ενισχυθούν για να καλύψουν τις ιδιαίτερα αυξημένες κοινωνικές ανάγκες. Οι διαθεσιμότητες και οι απολύσει δεν οδηγούν σε μεταρρύθμιση, οδηγούν στην πλήρη απορρύθμιση του συστήματος.
Η χρηματοδότηση της Π.Φ. Υγείας μπορεί να εξασφαλιστεί από τις λίστες με τους μεγάλους φοροφυγάδες, απ’ όλους όσοι παράνομα έβγαλαν δισεκατομμύρια σε ξένες τράπεζες και σε εξωχώριες εταιρίες, από τις μίζες που την τελευταία τουλάχιστον 25ετία θεσμοθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ., από τα σκάνδαλα και τη διαφθορά που διαχρονικά ενδημούσαν το σύστημα Υγείας με την ανοχή και συγκάλυψη κομμάτων που σήμερα κυβερνούν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μετώπου αντίστασης και ανατροπής με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην Υγεία, των τοπικών κοινωνιών και με κάθε πολίτη ξεχωριστά, για την υπεράσπιση των δημόσιων δομών Υγείας, για δωρεάν ΠΦΥ για όλους.
* Ο Κώστας Περήφανος, είναι ιατρός - μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass