Περιστύλιο

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

Ευρωπαίοι συνέλεξαν πάνω από 1 εκατομμύριο υπογραφές!

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2014 2:06 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:39
ΙΣΤΟΡΙΚΗ η προχθεσινή ημέρα στις Βρυξέλλες, καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά μια ομάδα πολιτών συγκέντρωσε τις απαιτούμενες υπογραφές (1.680.172 για την ακρίβεια) προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία σ’ ένα συγκεκριμένο θέμα.
Όπως μετέδωσε η dw, τις (έγκυρες) υπογραφές συγκέντρωσε η κ. Αν - Μαρί Περέ, Γαλλίδα συνδικαλίστρια μαζί με άλλα μέλη μιας επιτροπής πολιτών και τις παρέδωσε στον κ. Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για τις Σχέσεις της ΕΕ με τη Διοίκηση. Είναι και η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών που κάνει κάτι τέτοιο.
Στόχος είναι η κατοχύρωση του νερού ως αγώγιμου βασικού δικαιώματος. Η Ε.Ε. θα πρέπει να διασφαλίσει την πρόσβαση στην ύδρευση και στην αποχέτευση σε όλους τους κατοίκους της ΕΕ, αλλά και παγκοσμίως και να δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση αφαίρεσης του συγκεκριμένου τομέα από τους αυστηρούς κανόνες της ευρωπαϊκής κοινής αγοράς. Οι πολίτες που υπέγραψαν το κείμενο ζητούν να παραμείνει η πρόσβαση στην ύδρευση στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης.
* * *
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Μ. Σάφκοβιτς ήταν περιχαρής. Όχι για το περιεχόμενο του αιτήματος, αλλά για το ότι δύο χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ του νόμου για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών κατάφερε μια ομάδα να ξεπεράσει όλα τα τυπικά εμπόδια και να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές. «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τη δημοκρατία που εκπορεύεται από κάτω» δήλωσε και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, ένα αίτημα πολιτών κατάφερε να βρει τον δρόμο του προς τα πάνω. Αυτό δείχνει ότι όταν οι πολίτες θέλουν, μπορούν να ενεργοποιηθούν και να επηρεάσουν άμεσα τις διεργασίες των Βρυξελλών».
* * *
Επί της διαδικασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί, αλλά δεν είναι υποχρεωμένη, να δράσει νομοθετικά. Στην ερώτηση, εάν η Κομισιόν θα εκπληρώσει το αίτημα ο κ. Σέφκοβιτς δεν θέλησε να δεσμευτεί. «Είμαστε νομοθετικά υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε στην πρωτοβουλία και θα το κάνουμε εγγράφως στις 20 Μαρτίου», εξήγησε.
 
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
-ΤΡΟΪΚΑ
Δέσμευση
για νέα μέτρα,
έγκριση
για παροχές
ΜΕ «δώρο» την έγκριση για παροχές καταφθάνει η τρόικα στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα. Η συμφωνία για να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας οριστικοποιήθηκε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας και το βασικό της σημείο είναι το εξής: Η τρόικα δεν θα επιμείνει στη θέση της να μην διαθέσει τίποτα από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 η κυβέρνηση για παροχές, άρα είναι πλέον βέβαιο ότι παροχές θα γίνουν λίγο πριν τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου.
Το αντάλλαγμα γι’ αυτήν την «παραχώρηση» είναι όμως η δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα λάβει όσα πρόσθετα (νέα δηλαδή) μέτρα απαιτηθούν προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των προϋπολογισμών 2014-2015-2016.
* * *
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Το 2014 προβλέπεται ο προϋπολογισμός να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3 δισ. ευρώ. Αν το πλεόνασμα είναι π.χ. 2 δισ. ευρώ, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα 1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, το 2015 το πλεόνασμα πρέπει να ανέλθει στο 3% του ΑΕΠ (περίπου 6 δισ. ευρώ) και το 2016 στο 4,5% του ΑΕΠ (περίπου 9 δισ. ευρώ).
Υπενθυμίζεται ότι το πλεόνασμα των 3 δισ. για το 2014 προβλέπεται από το οικονομικό πρόγραμμα και θα διατεθεί για την εξόφληση του χρέους. Για παροχές το 2015 μπορεί να διατεθεί το 70% του πλεονάσματος του πλεονάσματος του προϋπολογισμού του 2014, δηλαδή το 70% του ποσού πάνω από τα 3 δισ. ευρώ (εφ’ όσον φυσικά επιτευχθεί). Το αντίστοιχο ισχύει και για τα επόμενα χρόνια.
 
Η τρόικα
διέσωσε
το «μαξιλάρι»
των καταθετών
ΕΝΑ δεύτερο σημείο της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας αφορά στο «μαξιλάρι» των 10-11 δισ. ευρώ που έχει απομείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τα 50 δισ. ευρώ που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το μισό απ’ αυτό το ποσό, περί τα 4,5 – 5 δισ. ευρώ, θα το χρειασθούν οι ελληνικές τράπεζες με βάση τις (εκτιμώμενες) πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα «stress test» στα οποία έχουν υποβληθεί. Το υπόλοιπο περισσεύει και η κυβέρνηση σχεδίαζε να το αξιοποιήσει για να καλύψει ένα μέρος από το χρηματοδοτικό κενό του 2014.
Η τρόικα ήταν αντίθετη και φυσικά… πέρασε της τρόικας. Η υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό ήταν που άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή της τρόικας, η οποία στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν ανένδοτη. Από την πλευρά της η κυβέρνηση εξασφάλισε – για προφανείς πολιτικούς λόγους - ότι η υποχώρησή της θα γίνει… σιωπηρά. Συνεπώς, ως το τέλος του 2014 τουλάχιστον, οι ελληνικές τράπεζες, άρα και οι καταθέτες, έχουν ένα πρόσθετο «μαξιλάρι».
 
Μέσω... Βρυξελλών
θα ανοίγουν πλέον
τα κλειστά
επαγγέλματα
ΙΣΧΥΡΕΣ σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση κι όχι μόνο στην Ελλάδα είναι οι αντιδράσεις στο «άνοιγμα» των αγορών υπηρεσιών και προϊόντων και ιδίως των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων (protected proffesions).
Λόγω των αντιδράσεων, στα ηγετικά κλιμάκια της ΕΕ καλλιεργείται η εξής ιδέα: το «άνοιγμα» των αγορών να το αναλάβει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτοντας κοινά δεδομένα για όλες τις χώρες, η εφαρμογή των οποίων θα είναι υποχρεωτική γιατί αλλιώς οι κυρώσεις θα είναι δυσβάσταχτες.
* * *
Την ιδέα παρουσίασε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ σε σεμινάριο που διοργάνωσε ο ΟΟΣΑ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες λέγοντας ότι με το «άνοιγμα» των αγορών «θα δοθεί η δυνατότητα σε νέους επαγγελματίες ν’ ανοίξουν τις δικές τους επιχειρήσεις και κατ’ αυτόν τον τρόπο να μειωθεί η ανεργία».
* * *
Ο κ. Ντάισελμπλουμ πρότεινε και κάτι άλλο που έχει προφανώς σχέση (και) με την Ελλάδα: οι χώρες που προωθούν αποτελεσματικά τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της αγοράς εργασίας και της ανταγωνιστικότητας να «ανταμείβονται» με «χαλάρωση» στους δημοσιονομικούς στόχους που καλούνται να πετύχουν.
 
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Μια περιφέρεια
η Ελλάδα
στις ευρωεκλογές
ΜΙΑ ενιαία περιφέρεια θα είναι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ελλάδα στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου, καθώς δεν φαίνεται να προχωρά το σενάριο του διαχωρισμού της σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες.
Για την απόφαση αυτή στην κυβέρνηση επικαλούνται τόσο λόγους πρακτικούς και χρόνου όσο και το ότι στις τέσσερις περιφέρειες θα είναι δύσκολο να εκλέξουν ευρωβουλευτές τα μικρά κόμματα.
Βεβαίως, υπάρχει και η άποψη ότι ο ουσιαστικός λόγος είναι το ότι όσο πιο μεγάλη είναι η εκλογική περιφέρεια και όσο περισσότερες έδρες έχει, τόσο περισσότερο πλεονεκτούν τα προβεβλημένα (και μέσω των κεντρικών ΜΜΕ) στελέχη των κομμάτων έναντι των – άγνωστων στο ευρύ κοινό - συνυποψήφιών τους.
* * *
Την άποψη αυτή ενισχύει και η συμφωνία που φαίνεται ότι επιτεύχθηκε μεταξύ των (περισσότερων τουλάχιστον) κομμάτων να αρθεί νομοθετικά το ασυμβίβαστο και συνεπώς οι βουλευτές να είναι κανονικά υποψήφιοι στις ευρωεκλογές χωρίς να παραιτηθούν (πριν τις εκλογές – εφ’ όσον εκλεγούν, εξυπακούεται) από τη βουλευτική έδρα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass