Περιστύλιο

Δημοσίευση: 28 Φεβ 2014 2:09 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:49
Αθέατες απόψεις της Πολιτικής και της Οικονομίας
* Από τον Γιώργο Μακρή
 
Ο 39χρονος Ιταλός Ματτέο Ρένζι είναι ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα πρόσωπα των τελευταίων ημερών στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Δήμαρχος της Φλωρεντίας και πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος, χωρίς να έχει διατελέσει ούτε μία ημέρα βουλευτής και υπουργός, εκλήθη να σχηματίσει κυβέρνηση σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την Ιταλία.
***
Ο Μ. Ρένζι φημίζεται πάντως για την αδυναμία του στις μετακινήσεις με τρένο. Τους δύο τελευταίους μήνες που ανέλαβε πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος συχνά το πρόγραμμά του ήταν το εξής: το πρωί ασχολούνταν με τις υποθέσεις του Δήμου στη Φλωρεντία, το μεσημέρι έπαιρνε το γρήγορο τρένο για τη Ρώμη, προήδρευε στη συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του κόμματος και το βράδυ επέστρεφε στη Φλωρεντία.
Στην Ιταλία κυκλοφορούν μάλιστα αρκετές φωτογραφίες με τον Μ. Ρένζι να περιμένει το τρένο ή να χαιρετά συνταξιδιώτες του.
Σημειώνεται ότι η Φλωρεντία απέχει από τη Ρώμη 280 χιλιόμετρα, διαδρομή που καλύπτεται σε δύο ώρες περίπου από τα τρένα υψηλών ταχυτήτων.
Απολύσεις
για πρώτη φορά
μετά από 100 χρόνια
στο Δημόσιο!
ΔΥΟ ημέρες πριν την ιστορική επέτειο της 25ης Μαρτίου, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας: στις 23 Μαρτίου 2014, για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια, θα γίνουν οι πρώτες μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Πρόκειται για υπαλλήλους κυρίως των δήμων (όπως σχολικοί φύλακες), οι οποίοι εντάχθηκαν στο καθεστώς της κινητικότητας τον περασμένο Ιούλιο και στο 8μηνο που μεσολάβησε δεν κατέστη εφικτό ή δεν ελήφθη η πολιτική απόφαση να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις του Δημοσίου. Συνεπώς, ήλθε η ώρα να εφαρμοστεί ο νόμος…
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, από τους ενταγμένους στην κινητικότητα, ο αριθμός εκείνων που θα απολυθούν μπορεί να ανέλθει ακόμη και στις 6.000.
 
ΑΠΟ ΤΟ 2015
Πως θα γίνονται
απολύσεις χωρίς
να… γίνονται απολύσεις
στο Δημόσιο
ΣΕ πρώτη ανάγνωση φαίνεται περίεργο πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζεται απόλυτα σίγουρη ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νέο γύρο απολύσεων και διαθεσιμοτήτων στον δημόσιο τομέα από το 2015.
Κι αυτό επειδή είναι βέβαιο ότι το Δημόσιο θα εξακολουθήσει να «μικραίνει», ενδεχομένως και με πιο γρήγορους ρυθμούς, τα επόμενα χρόνια για έναν κυρίως λόγο: οι δημόσιες δαπάνες θα μειώνονται διαρκώς προκειμένου να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
***
Πως, λοιπόν, θα γίνονται απολύσεις χωρίς να… γίνονται απολύσεις (υπό την έννοια ότι δεν θα τίθενται συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι ανά έτος) στο Δημόσιο τα επόμενα χρόνια;
Με τρεις κυρίως τρόπους:
-Μέσω κατάργησης οργανισμών και φορέων που δεν θα θεωρηθούν αναγκαίοι (το σύνολο ή ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων θα απολύεται).
-Μέσω της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων – σταδιακά όσοι λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία θα οδηγούνται προς την έξοδο.
-Μέσω outsourcing, δηλαδή ανάθεσης σε ιδιώτες υπηρεσιών που παρέχει σήμερα το Δημόσιο. Με πιο απλά λόγια, μέσω ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων υπηρεσιών.
***
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι υπηρεσίες καθαριότητας στους δήμους. Ήδη σε κάποιους δήμους έχουν ανατεθεί, μερικώς ή ολικώς, σε ιδιώτες, ενώ και προς την ίδια κατεύθυνση θα κινηθούν και οι υπόλοιποι τα επόμενα χρόνια καθώς είναι θέμα χρόνου να περιέλθουν σε ασφυξία εφ’ όσον δεν αρθεί η απαγόρευση προσλήψεων.
Αφ’ ης στιγμής, λοιπόν, μια δημόσια υπηρεσία εκχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα, τότε για εκείνους που εργάζονται αυτή και δεν είναι φυσικά σε ηλικία συνταξιοδότησης διανοίγονται δύο προοπτικές:
-είτε να μετακινηθούν σε άλλη διαθέσιμη θέση του δημόσιου τομέα,
-είτε να απορροφηθούν από τον ιδιώτη που θα αναλάβει το συγκεκριμένο αντικείμενο – προφανώς όμως με τους όρους εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Σ’ αυτήν την περίπτωση φυσικά δεν θα είναι πια δημόσιοι υπάλληλοι.
***
Υπενθυμίζεται ότι το outsourcing περιλαμβάνεται στις προτάσεις που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στην κυβέρνηση ο ΣΕΒ για την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα και οι αρμόδιοι υπουργοί την αντιμετώπισαν θετικά.
***
Στο δημόσιο τομέα αναφέρθηκε και χθες στην ομιλία του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιώργος Προβόπουλος επισημαίνοντας:
«Πολλές κρίσιμες αλλαγές, όπως η διοικητική μεταρρύθμιση και η αναδιάρθρωση δημόσιων φορέων με συγχωνεύσεις ή παύση λειτουργίας, προχώρησαν με βραδύ ρυθμό, καθυστερώντας την ουσιαστική αναδιάρθρωση του κράτους και τη βελτίωση των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών».
 
Κόβονται επιδόματα,
στο στόχαστρο (και)
οι παροχές υγείας
ΣΕ περικοπή των επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΑΕΔ οδηγεί η απόφαση της κυβέρνησης - σε συμφωνία με την τρόικα – να μειώσει κατά 3,9% εφάπαξ από το προσεχές καλοκαίρι τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις.
Προς κατάργηση οδηγούνται τα οικογενειακά και τα επιδόματα μητρότητας, στράτευσης αλλά και τα προγράμματα κατάρτισης που χρηματοδοτούνται από το ΛΑΕΚ.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη περικοπεί οι εισφορές των επιχειρήσεων για τους οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, οι οποίοι και καταργήθηκαν.
***
Μετά την κατάργηση αυτών των εισφορών, στο στόχαστρο αναμένεται να τεθούν (και) οι εισφορές του κλάδου υγείας που στο ΙΚΑ για παράδειγμα ανέρχονται στο 7,65% του μισθού.
Ήδη υπάρχουν οικονομολόγοι στην Ελλάδα που τάσσονται δημόσια υπέρ της αναγκαιότητας να μειωθεί η λεγόμενη «φορολογική σφήνα» στο μισθό, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στον καθαρό μισθό που εισπράττει ο εργαζόμενος από το ποσό που καταβάλλει ο εργοδότης (στη «σφήνα» συνυπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές και η παρακράτηση φόρου).
Η σμίκρυνση της «φορολογικής σφήνας» θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να αυξηθούν οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και συνεπώς να αρχίσει η αποκλιμάκωση της ανεργίας.
 
ΕΛΛΑΔΑ
Για την τρόικα
το πρόγραμμα
λήγει το 2016,
όχι τον Μάιο…
ΑΠΟ τα σύννεφα έπεσαν ακόμη και κυβερνητικοί παράγοντες που φημίζονται για τις καλές σχέσεις τους με τους εταίρους, από τη σκληρή και άκαμπτη στάση την οποία επέδειξαν τα στελέχη της τρόικας από την πρώτη ημέρα ήδη της επίσκεψής τους στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.
Οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν να εξεταστούν από την αρχή ακόμη και φάκελοι τους οποίους θεωρούσε κλεισμένους η ελληνική κυβέρνηση, όπως το φορολογικό (όλες οι ρυθμίσεις μελετώνται από τα τεχνικά κλιμάκια) ή το «πακέτο» των 150 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ενεργοβόρων βιομηχανιών.
***
Πεπειραμένος οικονομικός παράγοντας που γνωρίζει από κοντά τις συζητήσεις των δύο πλευρών, εξηγούσε την διαφορετική προσέγγιση κυβέρνησης και τρόικας ως εξής:
«Η κυβέρνηση από τη μία θεωρεί ότι οι εταίροι θα την στηρίξουν και από την άλλη βρίσκεται ήδη σε προεκλογική τροχιά. Άλλωστε, ουκ ολίγοι βουλευτές των δύο κυβερνητικών κομμάτων επαναλαμβάνουν καθημερινά στα μέσα ενημέρωσης πως είναι θέμα χρόνου να αποχωρήσει η τρόικα και να βγει η χώρα από το Μνημόνιο.
Για την τρόικα, όμως, το πρόγραμμα της Ελλάδας ολοκληρώνεται στα τέλη του 2016. Συνεπώς, αυτοί, ως υπηρεσιακοί και όχι πολιτικοί παράγοντες, αντιμετωπίζουν κι αυτόν τον γύρο αξιολόγησης όπως τους προηγούμενους: έχουν θέσει συγκεκριμένα ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση προφανώς δεν έχει άλλη επιλογή από το να υιοθετήσει τις θέσεις τους».
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass