Περιστύλιο

Αθέατες Όψεις της Πολιτικής και της Οικονομίας

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2014 1:39 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:08
* Από τον Γιώργο Μακρή
 
ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΥΞΗΣΕ ΤΟ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟ
Ο Ομπάμα ψωνίζει για τη σύζυγο και τις κόρες του!
 
ΡΟΥΧΑ για τη σύζυγό του Μισέλ και τις δύο κόρες του, Σάσα και Μάλια, ψώνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από πολυκατάστημα στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης πληρώνοντας ηλεκτρονικά το ποσό των 154 δολαρίων.
Τον πρόεδρο των ΗΠΑ ανέμενε στην πόρτα του καταστήματος η εικονιζόμενη στη φωτογραφία υπάλληλος, η οποία και τον βοήθησε να διαλέξει τα ρούχα. Η ίδια δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ειδοποιήθηκε μία μόλις ώρα νωρίτερα από τη «μυστική υπηρεσία» (την υπηρεσία ασφαλείας του), η οποία φυσικά έλεγξε εξονυχιστικά το κατάστημα.
Την ώρα πάντως που ψώνισε ο Μπ. Ομπάμα (4 το απόγευμα) στο κατάστημα βρίσκονταν άλλοι 20 πελάτες, οι οποίοι όπως και οι υπόλοιποι υπάλληλοι ανέφεραν πως ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν εξαιρετικά φιλικός.
***
Με την κίνησή του αυτή ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλησε να στηρίξει την απόφαση πολύ γνωστής εταιρείας ενδυμάτων στην οποία ανήκει το συγκεκριμένο κατάστημα να αυξήσει το κατώτατο ωρομίσθιο για τους υπαλλήλους της από τα 9 στα 10 δολάρια.
 
Μειώνουν
τους μισθούς
που λένε ότι
δεν μειώνουν!
ΝΕΕΣ περικοπές σε μισθούς και συντάξεις έρχονται με τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση σε συμφωνία/συνεργασία με την τρόικα.
Το αξιοσημείωτο είναι πως τα νέα μέτρα αρχίζουν σταδιακά να υιοθετούνται ενώ ταυτόχρονα ισχύει η κυβερνητική δέσμευση πως «δεν θα μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις» καθώς «δεν το αντέχει η κοινωνία»...
Πώς γίνεται αυτό;
***
Στον δημόσιο τομέα η μείωση δεν θα γίνει αυτή τη φορά στον ονομαστικό μισθό αλλά με τρεις τρόπους:
-Περικόπτονται όλες οι δευτερεύουσες απολαβές, όπως οδοιπορικά, νυχτερινά, εκτός έδρας, υπερωρίες. Τυπικά δεν περικόπτεται ο μισθός. Επί της ουσίας, όμως, μειώνονται οι απολαβές του δημοσίου υπαλλήλου – ιδίως αυτών των υπαλλήλων που εργάζονται σε βάρδιες ή μετακινούνται εκτός έδρας. Το κονδύλι αυτό στο σύνολο του δημόσιου τομέα υπολογίζεται στα 700 εκατ. ευρώ και στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν πως μ’ αυτόν τον τρόπο οι διοικήσεις οργανισμών του Δημοσίου δίνουν περισσότερα χρήματα στους υπαλλήλους τους χωρίς να τα δικαιούνται (για παράδειγμα, με πλασματικές υπερωρίες).
***
-Οι υπάλληλοι που θα αξιολογούνται με χαμηλό βαθμό θα παίρνουν και λιγότερο μισθό. Σύμφωνα μάλιστα με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, στο εξής το 25% των δημοσίων υπαλλήλων θα παίρνει στην αξιολόγηση βαθμό από 9 έως 10, το 60% από 7 έως 8 και το 15% από 1 έως 6.
-Μειώνονται οι εισαγωγικοί μισθοί στον δημόσιο τομέα, δηλαδή οι μισθοί για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
Επειδή, όμως, ούτως ή άλλως οι προσλήψεις γίνονται πλέον με το σταγονόμετρο, το εν λόγω μέτρο δεν θα αφορά μόνο αυτούς που θα προσληφθούν για πρώτη φορά αλλά και αυτούς που θα μετακινηθούν από υπηρεσία σε υπηρεσία στο πλαίσιο της κινητικότητας.
Αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, τότε κάποιος που λαμβάνει σήμερα μισθό 1000 ευρώ για παράδειγμα, εφ’ όσον ενταχθεί στην κινητικότητα και βρει θέση σε άλλη υπηρεσία, τότε στην καινούργια προφανώς θα πάρει τον εισαγωγικό μισθό δημοσίου υπαλλήλου, δηλαδή 200-400 ευρώ λιγότερα.
 
Με μισθό 586 ευρώ
πιάνεις δουλειά,
με μισθό 586 ευρώ
βγαίνεις στη σύνταξη!
ΑΚΟΜΗ πιο επώδυνα είναι αυτά που ζητά η τρόικα για τον ιδιωτικό τομέα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν στην τελευταία επίσκεψή τους όχι απλά να μείνουν «παγωμένες» οι τριετίες των σημερινών εργαζόμενων αλλά να καταργηθούν!
Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Ένας εργαζόμενος που πιάνει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα θα λαμβάνει τον ίδιο μισθό για το σύνολο του εργασιακού βίου του (!), δηλαδή μέχρις ότου να συνταξιοδοτηθεί αν υποτεθεί ότι θα παραμείνει στην ίδια επιχείρηση.
Εξυπακούεται φυσικά ότι θα μπορεί ο εργοδότης να αμείβει κάποιους εργαζόμενους με περισσότερα χρήματα αλλά αυτό προφανώς θα γίνεται κατόπιν αξιολόγησης και σε κάθε περίπτωση δεν θα ισχύει όπως σήμερα ο ίδιος μισθός για όλους ανεξαιρέτως ανάλογα με τα χρόνια που εργάζονται.
***
Πρόκειται, όπως γίνεται αντιληπτό, για κοσμοϊστορική αλλαγή καθώς έρχεται να ανατρέψει συνολικά όλα όσα ισχύουν μέχρι τώρα στην ελληνική οικονομία.
Φυσικά, από την κυβέρνηση διέρρευσε ότι δεν δέχεται αυτήν την αξίωση των εκπροσώπων των δανειστών όπως δεν δέχεται και τα υπόλοιπα μέτρα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (όπως απελευθέρωση απολύσεων, προκήρυξη απεργίας μόνο από το 50%+1 του συνόλου εργαζομένων, λοκ άουτ) αλλά η ιστορία έχει δείξει πως όποια μέτρα θέτει στο τραπέζι η τρόικα, αρχικά τα αρνείται η κυβέρνηση και αργότερα τα κάνει δεκτά αφού φυσικά για κάποιους μήνες προετοιμαστεί κατάλληλα η κοινωνία.
 
Η τρόικα
και οι δύο
...ψαλίδες
στους μισθούς
ΣΕ δύο... ψαλίδες στους μισθούς εστιάζουν αυτήν την φορά οι επικεφαλής της τρόικας. Ζητούν
-από τη μία να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των μισθών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επί της ουσίας να μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο και να προσεγγίσουν τα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα (586 ευρώ και 490 ευρώ για τους νέους κάτω των 25)
-από την άλλη να ανοίξει η ψαλίδα εσωτερικά στον δημόσιο τομέα, δηλαδή να αυξηθεί η διαφορά στον μισθό του τμηματάρχη και του διευθυντή σε σχέση με τον μισθό του υπαλλήλου.
***
Ο στόχος τους όσον αφορά την πρώτη ψαλίδα είναι ξεκάθαρος: θέλουν να μειωθεί ακόμη περισσότερο το μισθολογικό κόστος στον δημόσιο τομέα, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει μειωθεί ήδη από τα 24 δις ευρώ το 2009 στα 15,7 δις ευρώ το 2013.
Όσον αφορά τη δεύτερη ψαλίδα λέγεται ότι υπάρχει κι η εξής στόχευση: με σημαντικά αυξημένες αποδοχές, τμηματάρχες και διευθυντές θα έχουν ένα παραπάνω λόγο να αξιολογήσουν πιο αυστηρά τους υφιστάμενούς τους, όπερ σημαίνει ότι οι τελευταίοι θα παίρνουν μικρότερο μισθό και κάποιοι θα οδηγούνται στην απόλυση ως αξιολογηθέντες «μη παραγωγικοί» (αυτό ακόμη δεν έχει θεσπισθεί αλλά προφανώς είναι θέμα χρόνου...)
 
Σε... προκαταβολή
προσγειώνεται
το «κοινωνικό
μέρισμα»
ΤΟ «κοινωνικό μέρισμα», δηλαδή το ύψος των παροχών από το πλεόνασμα του πλεονάσματος του 2013, βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο επίκεντρο των συζητήσεων κυβέρνησης – τρόικας.
Πέραν από το ύψος του «κοινωνικού μερίσματος», μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει διχογνωμία και για τον χρόνο που θα καταβληθεί στους δικαιούχους:
-η κυβέρνηση «καίγεται» να δώσει τα χρήματα πριν τις διπλές εκλογές του Μαΐου για προφανείς λόγους,
- η τρόικα έχει ζητήσει η καταβολή να μετατεθεί για το φθινόπωρο προκειμένου να διασφαλιστεί πρώτα η εκτέλεση του προϋπολογισμού 2014 βάσει των στόχων που έχουν τεθεί.
Μέχρι χθες θεωρούνταν πιθανό το εξής σενάριο: αντί για όλο το ποσό των παροχών, να δοθούν στους δικαιούχους που θα επιλέξει η κυβέρνηση... προκαταβολές. Συνεπώς, αν ο προϋπολογισμός εκτελεσθεί φέτος όπως προβλέπεται, θα δοθούν και τα υπόλοιπα χρήματα το φθινόπωρο. Στην αντίθετη περίπτωση, το μαξιλάρι ασφαλείας που θα προκύψει θα αξιοποιηθεί για να καλυφθούν οι τρύπες του προϋπολογισμού 2014 χωρίς νέα μέτρα.
 
Και μετά
την τρόικα,
η... δόικα
ΚΑΙ αν εγκαταλείψει την τρόικα το ΔΝΤ, ποιος και πώς θα ελέγχει μετά την Ελλάδα για το αν εφαρμόζει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής;
Η απάντηση είναι πλέον γνωστή: οι νέοι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλουν «σιδηρά πειθαρχία» στις χώρες της ευρωζώνης και ειδικότερα σ’ αυτές με υψηλό δημόσιο χρέος.
***
Συγκεκριμένα, με βάση τις αποφάσεις του Μαΐου 2013, μέχρι να μειωθεί το χρέος των τεσσάρων χωρών που ήταν τότε σε μνημόνια (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) κάτω από το 75% (στην Ελλάδα σήμερα είναι γύρω στο 175%), δημιουργείται ένας μηχανισμός παρόμοιος μ’ αυτόν της τρόικας, υπογράφεται μνημόνιο μακροοικονομικής συνεργασίας, έρχεται μία «δόικα», δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χωρίς το ΔΝΤ κι ακολουθούνται οι γνώριμες διαδικασίες: στόχοι, μέτρα, έλεγχος υλοποίησης σε τακτικά διαστήματα και ξανά από την αρχή...
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass