Θέσεις

Η Τ.Α. μπορεί να αναγεννηθεί μέσα από τον Άνθρωπο

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2014 21:02 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:23
 Από τον Παναγιώτη Σαρχώση
 Όσο βαθαίνει η κρίση και ο καθένας μας αναρωτιέται αν υπάρχει άλλος δρόμος, ένας δρόμος με διέξοδο, για να βγούμε από την κατάσταση που βρισκόμαστε, τόσο προβάλλει η αναγκαιότητα για μια ισχυρή τοπική εξουσία η οποία σε σχέση με το κεντρικό κράτος να έχει διακριτές αποφασιστικές αρμοδιότητες για να μπορέσει να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τώρα είναι η κρίσιμη ώρα
Τώρα είναι η ύστατη ώρα για να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο το οποίο να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας σε τοπικό και κατά συνέπεια και σε εθνικό επίπεδο, ένα σχέδιο που να διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αναγεννηθεί μέσα από την κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με στόχο την ανασυγκρότηση μιας βιώσιμης παραγωγικής βάσης και τη θεραπεία των προβλημάτων που δημιούργησε το σχέδιο «Καλλικράτης».
Απρόσωπα δημοτικά σύνολα με αποξενωμένους πολίτες και φορείς χωρίς συνείδηση συμμετοχής, με αντιπαλότητες, γραφειοκρατικοποίηση του θεσμού κ.λπ.
* Ο Δήμος Τύρναβου, είμαστε ένας Δήμος με 70% απασχόληση στον πρωτογενή τομέα, τον γεωργοκτηνοτροφικό - με το 70% της καλλιεργήσιμης γης αρδεύσιμη - αλλά και με ιδιαίτερα παραγωγικά χαρακτηριστικά:
Αμπέλι - μοσχάτο Τυρνάβου – απόσταξη οινοποίηση, δεντροκομία - αχλάδι Κρυστάλι – Τυρνάβου.
Κτηνοτροφία με το 20% περίπου του ζωικού κεφαλαίου της Θεσσαλίας.
Στοιχεία επίσης πολιτιστικής οικονομίας το Μπουρανί - Καρναβάλι ή τη Γιορτή Κρασιού (επένδυση σε ειδικά γεγονότα) ή την κουλτούρα του τσίπουρου (επένδυση στην κληρονομιά της απόσταξης).
* Είμαστε επίσης μια χωρική ενότητα με πληθυσμιακή σταθερότητα, με οικισμούς ζωντανούς.
Με τις δύο κύριες πόλεις να βρίσκονται πλησίον η μια της άλλης στο κέντρο της περιοχής με καλή πρόσβαση.
Κατά συνέπεια προτείνουμε πολιτικές για να υποστηρίξουμε και να αναδείξουμε αυτά τα χαρακτηριστικά του Δήμου μας.
Οι πολιτικές μας κινούνται σε τρεις μεγάλους άξονες:
* Πολιτικές σύγχρονης Διαχείρισης
* Πολιτικές προώθησης και ανάδειξης – «τα προϊόντα μας στον κόσμο»
* και Πολιτικές κοινωνικής συνοχής
Επιγραμματικά αναφέρω:
- Ως πολιτική σύγχρονης διαχείρισης τη χωρική ψηφιοποίηση του συνόλου του Δήμου.
Δηλαδή οικισμοί, καλλιεργούμενες εκτάσεις, βοσκότοποι, πομόνες άρδευσης και δίκτυα νερού, βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις όλα πάνω σε μια ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης. Προκειμένου να μπορούμε να συμβάλουμε στον σχεδιασμό αναδιαρθρώσεων καλλιεργειών, κτηνοτροφικής ανάπτυξης, διαχείρισης και εξοικονόμησης νερού.
Τα παραπάνω θα στηριχθούν στα υπόβαθρα του κτηματολογίου, σε υπόβαθρα της «Αγρογή» αλλά και της ΓΥΣ (Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού).
Μια τέτοιου είδους διαχείριση θα στοχεύει παράλληλα και στην απογραφειοκρατικοποίηση των αδειοδοτήσεων, προκειμένου να γίνουμε ελκυστικότεροι στο επενδυτικό ενδιαφέρον
- Ως πολιτική Προώθησης και ανάδειξης με τίτλο «τα προϊόντα μας στον κόσμο» πρωταρχικά στοχεύουμε στην νομοθετική ρύθμιση του τεχνικού φακέλου για το Τσίπουρο Τυρνάβου. (Το τι είναι τσίπουρο Τυρνάβου σήμερα ορίζεται μόνο από τον τόπο δηλαδή να παρασκευάζεται στην επαρχία Τυρνάβου, από τι όμως θα παρασκευάζεται το προϊόν δεν είναι ορισμένο, δηλαδή αν θα περιέχει Μοσχάτο Τυρνάβου και σε τι αναλογία και λοιπά) δηλαδή υποστήριξη και διασφάλιση του brand name του τόπου μας πέραν όμως αυτού πρέπει να δημιουργήσουμε λογότυπους και σλόγκαν για την ανάδειξη της εικόνας μας που θα ισχυροποιεί την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.
Χαρακτηριστικό άλλο παράδειγμα με το αχλάδι Κρυστάλι του οποίου το 90% της πανελλήνιας παραγωγής πραγματοποιείται στο Δήμο μας επίσης ένας άλλος τομέας που παρουσιάζει δυνατότητες ανάπτυξης είναι τα οπωροκηπευτικά αλλά και η καλλιέργεια αρωματικών φυτών επίσης τα κτηνοτροφικά προϊόντα, τα οποία πρέπει να τύχουν μιας εντελώς εξειδικευμένης προσοχής, ώστε να αποτελέσουν κι αυτά στοιχείο που να προστεθεί στο brand name του τόπου μας.
- Στο πλαίσιο της πολιτικής κοινωνικής συνοχής προτείνουμε την ανάπτυξη του Δίπολου Τυρνάβου Αμπελώνα και τούτο γιατί ο Δήμος μας επηρεάζεται μονομερώς από τη δυναμική εξέλιξη του υπερτοπικού κέντρου – Λάρισα – χωρίς να μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες ανάσχεσης των συνεχώς αυξανόμενων ροών προς αυτό (επενδύσεις, υπηρεσίες, πολιτισμός, διασκέδαση κ.λπ.).
Η ανάπτυξη αυτή θα στηριχτεί στη βελτίωση της οδικής σύνδεσης, με εξειδίκευση της εφαρμογής των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων σύμφωνα με τη συμπληρωματικότητα των δύο κέντρων, με την ανάδειξη του πολιτιστικού και πολιτισμικού πλούτου περιοχών, εφόσον ως ζητούμενο είναι να εξασφαλισθούν οι συνέργειες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής, αλλά και η ανάκαμψη και η μείωση της ανεργίας με έμμεση συνεισφορά στην απόκτηση διακριτής ταυτότητας της περιοχής.
Πηγή Χρηματοδότησης και των τριών πολιτικών που ανέφερα θα είναι το νέο ΕΣΠΑ υπό τη μορφή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος – στην ενότητα «εργαλεία ολοκληρωμένης προσέγγισης στη χωρική ανάπτυξη» (Τοπική ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων).
 
* Ο Παν. Σαρχώσης είναι υποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass